Влез

Видове ниско-въглехидратни диети и доколко са ефективни?

Видове ниско-въглехидратни диети и доколко са ефективни? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 За ниско-въглехидратните диети е писано вероятно най-много от всички останали. Ако ги пробвате в началото ще сте очаровани от отслабващия им ефект. За съжаление при прекаляване с тях и неправилно прилагане последствията понякога са катастрофални.

 Първосъздателят им е Уилям Бентинг, а след него много други разработват свои варианти, с които добиват световна слава. Един от тях е д-р Аткинс, чиито уж здравословни и лесни препоръки за хранене увреждат здравето и метаболизма на много хора. Друг световно известен д-р, разработил свой вариант на НВД, е Пиер Дюкан, чиито последователи не са малко и до днес, въпреки двуполюсните оценки за диетата му. 

 Двата основни варианта на диетата са Високо-мазнинен (ВМ НВД - Аткинс) и Високо Протеинов (ВП НВД - Дюкан).

 Както вероятно се досещате отслабването идва с рязкото намаляване на въглехидратите в храната (под 20% или 15-60 гр. на ден). Тъй като въглехидратите са основната хранителна група, която дава енергия на клетките и помага за складирането на запаси под формата на мазнини, естествено е с тяхното намаляване да се постигне и отслабване.

 Какви опасности се крият във ВМ НВД?

 Д-р Аткинс вярва, че е открил най-лесната за спазване и ефективна диета. Той смята, че решава всички проблеми като просто отстранява въглехидратите и позволява яденето на всякакви протеини и мазни храни.

 Но нищо добро не може да излезе от яденето на корем на наситени и транс-мазнини. Те увреждат метаболизма на клетъчно ниво и затрудняват сърдечно-съдовата система. 

 Едновременно с това ниският прием на въглехидрати стресира организма, намалява отделянето на хормоните на щастието - серотонин и допамин, увеличава отделянето на хормона на стреса кортизол, който помага за трупането на мазнини и то от най-нежеланите - в коремната област. 

 Освен това приемът на много протеини също може да помогне за пълнеенето. Те са един вид резервно гориво, което също може да бъде превърнато в мастни запаси при липса на въглехидрати.

 Именно затова и режимът на Дюкан също не е препоръчителен за всеки - той е доста по-умерен и не препоръчва безразборно хранене с мазни храни, но включва големи количества протеини - основно нетлъсти места. Проблемът е, че включването на прекалено много белтъчини в менюто води до следните проблеми:

 1) Тъй като те се разграждат по-трудно от въглехидратите, се затормозява храносмилането и се извлича калцият от костите. Този елемент е жизнено необходим за преработването им;

 2) Протеиновата (ниско-въглехидратна) или месна диета се нарича още и кетонова. При използването основно на мазнинните запаси за производство на енергия, се отделят токсични вещества, наречени кетони. Затова често при спазването на тази диета, се чувстваме депресирани, отпаднали и уморени.

 3) Извънредният прием на протеини не е гаранция, че ще отслабнем - големите количества аминокиселини също могат да се преобразуват в мастни запаси под действието на инсулина.

 Ниско-мазнинната, високо-протеинова диета също не е за препоръчване, защото липсата на мазнини пречи на образуването на хормони и може да забави работата на щитовидната жлеза, от която зависи качествения ни метаболизъм.

 А какво да правим тогава? Каква диета да спазваме?

 НВД е препоръчително да се спазва за кратко и то при препоръките на опитен диетолог или експерт по хранене. По-добре се спрете на балансирани диети - като Зоната, Средиземноморска и правете детокс с Лунна диета. По-важно е менюто ви да включва и 3-те хранителни групи мазнини, белтъчини и въглехидрати. Подбирайте умно храната си като избирате лесно-усвоими белтъчини, сложни (бавни) въглехидрати и ненаситени мазнини.

 Вижте моят личен опит с диетите: Как отслабнах?

Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Последно променена наНеделя, 15 Февруари 2015 17:12

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics