Влез

Лесна формула за отслабване

Лесна формула за отслабване - 5.0 out of 5 based on 1 vote

лесно отслабванеЛесно отслабване Най-гениалните неща в живота са простите и на пръв поглед обикновените. Отслабването също не е толкова сложно макар и трудно достижимо за голяма част от нас. Всеки може да посочи няколко правила, които ако спазваме стриктно със сигурност ще ни доближат към идеалното тегло. Някой от тях са: да се движим повече, да имаме правилни хранителни навици и да включваме разнообразни храни в менюто си, както и да намалим напрежението и стреса в ежедневието.

  А питали ли сте се защо всичко това се отразява толкова благотворно на организма ни? Какво се случва с телата ни, когато се придържаме към здравословен начин на живот?

 Ще започна от самото начало. Естествено първото и най-ефективното правило, за да сме здрави е движението.

 Когато спортуваме увеличаваме мускулната маса, а това означава по-бърз метаболизъм и горене на повече калории дори когато сме в покой без да полагаме, каквито и да било усилия. Това е нещо като създаването на пасивен доход, от който получаваме пари без да работим за това. 

 Мускулите са ненаситни на глюкоза и за разлика от мазнините, те имат нужда от повече гориво, за да функционират. В мускулните клетки има в пъти повече митохондрии. Те са така наречените енергийни централи на клетката, които преработват хранителните вещества, постъпващи в кръвообращението ни. Това неимоверно засилва метаболизма и изгарянето на мазнини. 

хранителни навициХранителни навициХранителни навици Хранителните навици също имат огромна роля при отслабването. Изключително много правила могат да бъдат изведени за правилно хранене, но ако трябва да ги огранича само до три, те ще бъдат:

 1) Не преяждайте, яжте на често по малки количества храна

 2) Изгответе си балансирано меню, като включвате най-полезното от 3-те хранителни групи - мазнини, белтъчини и въглехидрати

 3) Не яжте химически преработени храни

  Сега нека се спрем на това защо са толкова важни хранителните навици.

 Защо например преяждането е толкова вредно?

 Когато приемаме повече от необходимата ни храна, това натоварва всички наши органи. Не само храносмилателната система, но и отделителната, дихателната и сърдечно-съдовата. Освен това имаме нужда от допълнително витамини, микроелементи и ензими, за да обработим огромното количество храна. Това води до изтощаване на организма и преждевременно остаряване

  А защо ни е необходимо разнообразно и балансирано меню?

балансирано менюБалансирано менюБалансирано меню Така сме устроени, че имаме нужда да приемаме от всички хранителни групи, но трябва да ги подбираме умно - ненаситени мазнини, сложни въглехидрати и лесноусвоими протеини (вижте повече тук).

 Според диета "Зоната" например съотношението на протеини-въглехидрати-мазнини трябва да е 40:40:30 процента. Това ни гарантира идеален баланс на хормоните. При приемането на прости, рафинирани въглехидрати като бял хляб, сладкиши и захар се отделят големи количества глюкоза в кръвообращението и се получава бурна инсулинова реакция, което предизвиква трупане на мазнини. 

 Балансът на хормоните е важен, за да сме тонизирани, в добра форма и слаби. Тиреоидните хормони, отделяни от щитовидната жлеза определят скоростта на обменните процеси в организма. Те са аналог на педала на газта.

 При хората с по-бърз метаболизъм, при които щитовидната жлеза работи на пълни обороти, топенето на мазнините е по-бързо, потенето е по-обилно, отделителната система работи ускорено. Те обикновено са по-здрави и не страдат от омазняване на кожата, косопад или запек. Организмът им е чист от токсини.

 Стресът е другият фактор, който може да допринесе за напълняване и здравословни проблеми. Така наречените хормони на стреса, начело с кортизола предизвикват влошаване на съня, активация на имунната система и  водят до напълняване, понеже стимулират трупането на мазнини и то най-вече в областта около кръста. А както знаем всеки излишен сантиметър около талията ни е предпоставка за повишен сърдечно-съдов риск. 

 Какво можем да направим?

 Изградете си тактики за борба със стреса - възползвайте се от различни техники и терапии. Естествено спортът и движението са много ценни съюзници в тази насока, но не само те - всичко, което ви доставя удоволствие всяко любимо ваше хоби. Аз например релаксирам с танци и писане в блога. Всеки трябва да си намери своето любимо нещо - не спирайте да го търсите. Според мен, ако повече от 2 години неспирно се занимавате с определена дейност и това продължава да ви носи удовлетворение, значи не трябва да се отказвате да го практикувате. 

Вижте още "Лесна формула за правене на пари."

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:38

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics