Влез

Предизвикателство №6: Замени едно хранене с пълнозърнести храни

Предизвикателство №6: Замени едно хранене с пълнозърнести храни - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Време е за поредното предизвикателство от кампанията "100 калории по-малко на ден" - Замени една дневна порция с пълнозърнести храни. То всъщност е едно от любимите ми, защото аз лично обожавам вкуса и аромата на пълнозърнестите продукти. Това е и една от причините, поради които си купих машина за хляб. Най-добре се получава, ако си вземете брашно директно от някоя мелница преди да е обработено с консерванти. Ето повече и за самото предизвикателство:

  Съвременният човек все повече предпочита рафинираните продукти. Смята, че те са по-добри и по-подходящи за по-високия му стандарт на живот. И в повечето случаи не знае, че колкото са по-преработени храните, толкова повече са лишени от техните полезни качества.

 Колкото е по-бял хлябът, толкова по-малко полезни вещества са останали в него, а той се превръща в чисти калории. Колкото е по-черен и пълнозърнест и по-близко до природата, толкова е по-богат на белтъчини, витамини, минерали, фибри и е толкова по-полезен.

 Изхвърлете белите брашна от менюто си. Освен излишни килограми те могат да ви донесат и неприятности с храносмилателната система. Консумирайте предимно пълнозърнест хляб или продукти, направени от пълнозърнести брашна. Това не е трудно да се направи и ще допринесе само полза за вашето здраве.

Присъедини се към кампанията 100 калории по-малко на ден, защото всички заедно можем да го направим. С всяка изминала седмица ще бъдем все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма! Повече за кампанията може да разберете тук.

 Защо да заменим белия хляб с черен/пълнозърнест?

пълнозърнест хлябПълнозърнест хляб Пълнозърнест хляб  Хилядолетия храната на хората е била богата на растителни продукти. Нашите предшественици са консумирали много зърнени храни, листа, стъбла, грудки, коренища, плодове, ядки, предимно в суров вид и, разбира се, храна от животински произход. В развитието на човека се е оформила храносмилателна система, приспособена към обемни, баластни вещества в ежедневната храна.

 Промишленото преработване на продуктите допринесе за промяна и отдалечаване от онова природосъобразно хранене, което е било характерно за човека дълго време. Съвременните усъвършенствани мелници силно олющват зърното, премахват обвивките и зародиша. Брашната, които произвеждат са свръхрафинирани и все по-бедни на белтъчини, витамини, минерали и растителни фибри.

 Тези вещества се съдържат именно в премахнатите части на зърното. Цялостното зърно съдържа 60-80% въглехидрати, 7-14% белтъчини, незначително количество мазнини в зародиша, доста макро- и микроелементи – 1,2 до 3,7%, целулоза. При нормално смесено хранене с пълнозърнести храни се осигурява не по-малко от 1/3 от дневните белтъчини.

 Въглехидратите – главно скорбяла, са разположени във вътрешната част на зърната, а белтъчините – в зародиша и обвивките. Когато те се премахнат остават само въглехидратите. С обвивките се изхвърлят и ценните и нужни на организма микроелементи – калий, фосфор, магнезий, калций и не по-малко нужните растителни фибри /влакнини/.

 Под наименованието растителни фибри се разбират съставки на храната, най-често растителни, които не се смилат от храносмилателната система на човека. Но те не са излишен баласт. Те са много необходими за правилното функциониране на тънкото и дебелото черво, за здравословния баланс на чревните микроорганизми, за обмяната на веществата, за регулярната дейност на редица органи и системи, в това число ендокринната система и т.н.

пълнозърнести продуктиПолезните съставки са в обвивката на зърнотоПолезните съставки са в обвивката на зърното Със своя обем те влияят на механорецепторите на лигавицата и стимулират перисталтиката на червата, тяхната моторна функция. Въздействат върху секрецията на жлезите в лигавицата на стомашно-чревния тракт и върху големите храносмилателни жлези. Понижава броя на анаеробните микроорганизми и нормализират нарушения баланс.

 При недостиг на растителни влакнини в храната /прекалено рафинирана храна, предимно бяло брашно, малко плодове и зеленчуци/ води до забавяне на чревната перисталтика, удължава се времето за преминаване чревното съдържимо, хроничен запек и свързаните с него хемороиди и редица други заболявания – дивертикулоза на червата, единични и множествени полипи, рак на дебелото черво.

Това е и един от факторите за нарастване на честотата на редица съвременни болести – затлъстяване, хиперлипопротеинемии, захарен диабет втори тип, сърдечно-съдови болести. Целулозата е най-разпространеният представител на фибрите и най-разпространеното органично вещество на Земята – 50% от въглерода на растенията се намира включен в този въглехидрат. Тя е полимер на глюкозата, абсолютно неразтворима във вода. Човешкият организъм не произвежда ензими, които могат да разграждат целулоза. Единствено някои бактерии в червата могат да я разградят.

 Необходимият минимум от влакнини е 25 г дневно. Населението в напредналите страни консумира по-малко от 15 г и това е в основата на редица оплаквания от страна на храносмилателната система. В Англия 35% от населението над 60 години страда от дивертикулоза на тънкото черво, в Уганда – един човек от триста на съответната възраст.

 Пълнозърнестият хляб освен ценните растителни белтъци, витамини и минерали ще допълни менюто ни с достатъчно количество фибри. Сто грама хляб съдържат 8,5 г фибри. Нека той стане част от всекидневното ни хранене.

 Средиземноморският хранителен режим, подходяща за хора със сърдечни проблеми, също набляга на пълнозърнестите храни. Вижте повече тук.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наСъбота, 17 Май 2014 12:41

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics