Влез

Предизвикателство №5: Седмица без пържено

Предизвикателство №5: Седмица без пържено - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 стоп на пърженетоЕдна седмица без пърженоПърженето и панирането НЕ са най-здравословният начин да си приготвите храна. Образуваните при този процес вредни вещества могат да станат причина за появата на стомашни заболявания, включително онкологични. Освен това покачват многократно съдържанието на мазнини и калории.

 Не вредете на себе си и вашето семейство и изхвърлете от менюто си пържените храни. При правилно използване на подправки и добавки останалите начини за приготвяне на храна /варене, печене, приготвяне на пара/ ще ви осигурят от същите продукти много по-здравословни ястия.

Заменете само за една седмица пърженето и ще останете изненадани от ефекта: липсата на досадните, понякога мъчителни, киселини и подуване на корема.

 Присъедини се към кампанията 100 калории по-малко на ден, защото всички заедно можем да го направим. С всяка изминала седмица ще бъдем все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма! Повече за кампанията може да разберете тук.

 Измамното удоволствие

 Пърженето е един от най-разпространените в кулинарията начини за обработка на храната.

 Отношението към пържените продукти не е съвсем еднозначно. От една страна са много вкусни, а мирисът на пържени картофи или месо трудно се подминава. От друга страна използването на голямо количество мазнина, загрята до висока температура, продължителната обработка, често многократното използване на мазнината и канцерогените, които се образуват карат диетолозите да обявят пържените продукти за едни от най-вредните.

 Именно нагретите до високи температури мазнини гарантират попадането в нашия организъм на много не от най-полезните вещества. Транс-мастните киселини, които се образуват при пържене могат да са причина за затлъстяване и повишаване на холестерола в кръвта.

 Отделно пърженето покачва много съдържанието на мазнини и калории в продукта. Някои пържени храни могат да предизвикат и зависимост. При това положение не е чудно, че сред любителите на пърженето се срещат много хора със затлъстяване и стомашни проблеми.

 Още по-опасни са акролеините, образуващи се при нагряване на растителни масла, особено при многократното им използване. Те са силни канцерогени даже в малки количества. За това най-малко вреден се смята зехтинът – той се получава от плодове и образува значително по-малко акролеини.

 Азот-съдържащи вещества – нитрозамини, нитрати и нитрити – също са силни канцерогени, които се образуват в големи количества при пържене на месни белтъци и зеленчуци. Акриламид – мутагенно и онкогенно действащо вещество, образуващо се при пърженето на картофите

. Освен мазнините самото нагряване на продукта до много висока температура способства за разпадането на полезните витамини и други вещества, от които се лишава нашия организъм. Добре е пържените храни да се употребяват по-рядко, да се приготвят по всички правила на кулинарната наука – по-кратко пържене, без прегаряне, с еднократно използване на мазнината, задължително да се консумират с пресни зеленчуци. Тогава ще бъдат удоволствие, а не източник на неприятни емоции.

Вижте още: "Как да ограничим калориите без да намаляваме обема на храната".

Последно променена наПетък, 09 Май 2014 13:08

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics