Logo
Печат на тази страница

Предизвикателство №3: Една седмица без газирани напитки

Предизвикателство №3: Една седмица без газирани напитки - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Поредното предизвикателство от кампанията "100-калории по-малко на ден" влезе в сила тази седмица. Да, знам, че идват празници, но искам да ви провокирам да се включите въпреки това. Заменете ги с питейна вода или натурални домашно приготвени плодови сокове. Вижте повече за вредата от подсладените газирани напитки:

 Милиони хора пият всекидневно газирани напитки без да се замислят. Те освен много калории  /250 мл кока-кола съдържа 105 ккал и 26,5 г захар/ съдържат и много химични добавки. Някои от тях могат да предизвикат зависимост и количеството на приеманата напитка да се покачва. А след многото калории идват и многото излишни килограми. Също проблеми със зъбите и храносмилателната система.

  Опитайте една седмица без газирани безалкохолни напитки. Заменете ги с чиста питейна вода. Тя е много по-полезна и жизнено необходима за организма.

 Присъедини се към кампанията 100 калории по-малко на ден, защото всички заедно можем да го направим. С всяка изминала седмица ще бъдем все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма! Повече за кампанията може да разберетe тук .

 Колко са вредни газираните напитки?

gazirani napitkiВреда от газирани напиткиВреда от газирани напитки Газираните напитки са безалкохолни напитки, които съдържат въглероден диоксид, захар, глюкозо-фруктозен сироп или изкуствен подсладител, множество оцветители и ароматизатори. Те са рекламирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, но е точно обратното. Консумирането им не утолява жаждата, а я засилва. Някои от съставките им могат да предизвикат зависимост с многократно увеличаване на приеманите количества. У хора с предразположение това може да предизвика проблеми със сърдечно-съдовата система.

 Те са източник на празни калории без никаква хранителна стойност. Според американско изследване консумацията само на 355 мл. газирани напитки дневно може да доведе до качване на теглото със седем килограма годишно. Наблюдавани са и доста по-драстични случаи. Фруктозата като подсладител повишава натрупването на мазнини в коремната област, намалява чувствителността на инсулиновите /резултат – диабет/ и лептиновите /резултат – затлъстяване/ рецептори, увеличава нивото на холестерола и мазнините в кръвта.

 При така наречените диетични напитки някои от подсладителите стимулират апетита /аспартамът в началото е бил използван като стимулатор на апетита у свинете/. Не случайно сред техните любители е висок процентът на хората с наднормено тегло и метаболитен синдром /диабет 2-ри тип/. А доста често те са и любители на нездравословна храна.

 Газираните напитки дразнят стомашната лигавица. Способстват за намаляване на калция в костите. А действието на многобройните Е-та и взаимодействието между тях никой не може да предвиди със сигурност. В последно време се обръща внимание на съдържанието на фосфати в храните и напитките. В газираните напитки те са в голямо количество. Фосфорът е безусловно необходим за дейността на живата клетка, но в по-голямо количество неговите соли могат да доведат до увреди на бъбреците, сърдечно-съдови заболявания, атрофия на скелетните мускули и до по-ранно и ускорено остаряване.

Оказва се в крайна сметка, че газираните напитки носят само негативи и няма дори и най-малка полза. Най-добре е да ги изхвърлим изцяло от употреба. Най-добрият заместител е чистата питейна вода.

Последно променена наВторник, 27 Май 2014 11:31
ZdravDuh.com. Всички права запазени @2015