Влез

Да закусваме ли, когато сме на диета?

Да закусваме ли, когато сме на диета? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 
защо да закусвамеЗащо да закусваме? Когато ни се наложи да отслабваме, всички в началото правим една класическа грешка. Решаваме, че трябва максимално да намалим калориите за деня, а храненето, което ни се струва най-лесно да изхвърлим, е закуската.

 Защо?

 Събуждайки се сутрин не изпитваме глад, понеже организмът ни е бил в покой и не усещаме енергиен недостиг. Обмяната на веществата е забавена, докато спим и разбуждането ни става постепенно.

  Както знаем, колкото е по-бърз метаболизмът ни, толкова повече калории хабим. Така че при отслабването един от основните ни стремежи трябва да е стимулиране на обменните процеси в организма. Един от начините да го постигнем и още в първите часове на деня да започнем да горим излишъка от енергийни запаси, е да закусваме.

 Защо?

 Когато организмът ни получи храна половин до един час след събуждане, това е сигнал, че няма да му се наложи да пести енергия, докато се снабди с така необходимото му гориво. Съответно ние излизаме от икономичен режим и посягаме към скътаните запаси под формата на глюкоза и мазнини. А това естествено води до намаляване на теглото.

 За какво още помага закуската?

Храненето сутрин ни дава свежи сили, за да сме бодри и работоспособни. То е и гаранция, че няма да преядем по-късно през деня. Късното обилно ядене е една от основните причини за затлъстяването. Натрупваме излишни калории, който ни е невъзможно да изгорим, понеже вечер спираме да се движим и метаболизмът ни естествено се забавя. Да не говорим, че преяждането пречи и на съня, а недоспиването често води до напълняване, понеже липсата на енергия ни подтиква към приемане на високо-калорични храни.

  А от какво трябва да се състои закуската ни?


закускатаТрябва ли да закусваме?Трябва ли да закусваме? Естествено от така наречените бавни въглехидрати и лесно усвоими белтъчини. Колкото по-бавно се освобождава глюкозата в кръвта ни, толкова по-малко сме склонни да трупаме мазнини. Подходящи са пълнозърнените хлябове, плодовете, зеленчуците, леките бели меса обезмаслени млечни продукти и др.

 Ако искате да научите моята лична история със свалянето на излишните килограми, изтеглете откъс от електронната ми книга „Как успях да отслабна?“ ТУК и ако ви хареса направо натиснете бутончето по-долу:

 

Последно променена наСъбота, 31 Май 2014 09:47

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics