Влез

Разделното хранене - митове и факти

Разделното хранене - митове и факти - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 разделно храненеВредно или полезно е разделното хранене?Днес отново на гости в блога ми е д-р Янакиева и ще сподели мнение по една много интересна тема - разделното хранене.

 Впрочем в книгата си "Как успях да отслабна?", аз изреждам доста сходни факти за въпросния режим. Знам, че той има своите силни привърженици и затова бих дала възможност и на някои от тях да изкаже своето становище по въпроса, подплатено с факти, разбира се (пишете ми). Ето и материалът от д-р Янакиева:

  На кого не му се е искало да отслабне бързо и с минимални усилия. Всеки ден на бял свят се появяват поредните чудо-диети, някои твърде съмнителни, които най-често са или безсмислени и скъпи, или направо опасни.

 Една от най-популярните системи за хранене е разделното хранене. Нейните привърженици в наши дни са безчислено множество. Следвайки заповедите на американеца Хърбърт Шелтън /от 1928г./ те се хранят така, че в храносмилателната система белтъците да се смилат отделно от въглехидратите и в различно време /според Шелтън/. От гледна точка на медицината тази теория е нелепа и няма никаква физиологична основа под себе си.

 Идеите на Шелтън нямат никакво отношение нито към изводите от опитите на Павлов, нито към общоприетите в началото на миналия век /и още повече към съвременните/ представи за физиологията на храносмилането.

 Един от постулатите му е, че при неправилно хранене храната се задържа в хранопровода /не е грешка на преводача/, а продуктите в недопустимите съчетания се задържат в стомаха, където се подлагат на гниене. Разбира се никакво гниене в стомаха не е възможно – при такава киселинност не може да оцелее нито една бактерия освен Helicobacter pylori.

 Представите на Шелтън за съчетаемостта на храните не е основана на нищо друго освен на фантазията на автора, подпомогната от липса на медицинско образование /завършил е школа по натуропатия и хиропрактика/.

разделно храненеРазделното хранене - митове и фактиРазделното хранене - митове и факти На практика е доказано в множество изследвания, че хранителните вещества се усвояват и метаболизират най-добре именно при съчетаване на различни продукти при един прием на храна. От друга страна храните са съчетание от белтъци, въглехидрати и мазнини.

 В действителност чисти монокомпонентни продукти са само захарта, солта и олиото. Даже чистата свинска мас е 70-75% мазнини, а медът – 75% въглехидрати, останалите проценти са други вещества, включително и белтъци.

 Няколко милиона години еволюция е приспособила човешката физиология към усвояване на хранителни вещества от смес на различни храни. В дванадесетопръстното черво благополучно се смилат в едно и също време без всякакво разделяне мазнини, белтъци и въглехидрати.

 То се осъществява от ензимите на панкреаса и чревната лигавица и с помоща на жлъчката, без отлагане на прословутата „шлака”. В клетките на панкреаса храносмилателните ензими се синтезират и пакетират в едни и същи мехурчета /везикули/ и в комплект се изливат в дванадесетопръстника.

 На какво се дължи тогава намаляването на теглото? То се дължи на няколко простички неща:

1. Непълно усвояване на храната;
2. Фактически преминаване на дробно хранене – храната се приема 6-7 и дори 8 кратно през деня;
3. Замяна на похапванията с некачествени храни на осъзнато отношение към храненето;
4. Намаляване на употребата на бързи въглехидрати и тежки животински мазнини, употребата на повече плодове и зеленчуци;
5. Снижаване на общата калоричност на менюто;
6. Склонност към останалите аспекти на здравословния начин на живот.

 Това са причините хората да мислят, че от разделното хранене се отслабва. Причината за отслабването е калорийният дефицит, а не разделното хранене. И все пак всяко осъзнато отношение към храненето е за предпочитане пред стихийното преяждане.

 Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за отслабване и здравословно хранене

 Вижте още "Вредата от ниско-въглехидратната (месна) диета"

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:29

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics