Влез

Какъв е шансът ни да отслабнем?

Какъв е шансът ни да отслабнем? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

динамична личностДинамична личност ли сте? / Снимка: running.competitor.com  Статистически всеки може да свали излишните килограми, но кога шансът ни е по-голям и кога е почти нищожен? Отговаряйки си на някои въпроси можем да разнищим този проблем.

 И така, нека  разгледаме психологията на свалянето на тегло.

 Инертни личности ли сте или сте склонни към експерименти и промени в живота си?

 Логично е, че по-динамичните хора, тези които предприемат действия, рискуват и не се плашат от промените имат значително по-голям шанс да се преборят с излишните килограми. Ако просто си седим и не предприемаме нищо, фигурата ни няма да се промени от самосебе си. Чували сте поговорката, че вода, която стои на едно място застоява. Същото се случва и с нас, когато сме инертни.

 Под действие разбирам не само спорта или диетата, но и четенето и информирането за провилното отслабване, събирането с хора, които вече са успели в свалянето на излишно тегло, задълбочени разговори по темата и др. Това са първите стъпки, които всеки би могъл да предприеме. Заявете смело пред всички, че искате да отслабнете и ще видите как лека-полека ще започнете да предприемате все повече действия към въпросната цел. 

 Ако не можете да действате агресивно, правете го бавно стъпка по стъпка. Ако не сте склонни към бързи промени, все пак имате и малко предимство - ако свалите плавно излишните килограми, ще ви е по-лесно да ги запазите след това.

 Постоянни ли сте или се хвърляте хаотично от едно начинание в друго?

 Постоянството е ключът към всеки успех, не забравяйте това. Същото важи и за отслабването и то с пълна сила. Не е важно дали еднократно сте нарушили режима си, важното е да има твърди правила и да не спирате да ги следвате. 

 Аз например, когато се опитвах да сваля тегло никога не се хранех след 18.00 ч. Имало е случаи, когато са ме изкушавали с деликатеси, вкусни боклучави храни от веригите за бързо хранене. Вечер след вечер - просто пропусках късното похапване. В началото беше като лишение, а после стана нещо естествено и дори не се изкушавах. Когато видях резултатите (съдейки НЕ по кантара, а по дрехите си) от тези на пръв поглед безсмислени усилия, бях много щастлива. Дори еднократно хапнах след въпросния вечерен час, но след това отново се завърнах към режима си. 

 Така че истината е в постоянството - дори временно да ни се струва, че тренираме или се лишаваме напразно, тези наши действия започват да имат значение с времето. Винаги има смисъл!

 Сега например въпреки, че работя до късно, пиша в блога си и уча за наближаващите държавни изпити на курса ми по електронна търговия, намирам време за народни танци поне веднъж седмично. Може би ще кажете, че е малко - да не е много, но в момента това мога да направя. И съм там всяка сряда - без прекъсване, рядко, но постоянно. Чувала съм, че за да имат ефект, тренировките трябва да са поне 2 пъти седмично. А от личен опит мога да кажа, че имат заначение дори да са веднъж. Свалих 2 кила, видях част от мускулите на краката си, които бяха се позагубили, когато не спортувах. 

 Трябва всички да го разберат - истината за успеха е в постоянството!

 Вярвате ли, че можете да отслабнете или сте се примирили с това как изглеждате?

слаби или пълниПримирихте ле се с теглото си? / www.livescience.com Примирихте ле се с теглото си? / www.livescience.com  Едно е да кажеш: "По принцип искам да отслабна, ама не вярвам много, че ще стане...А дано, ама надали..."

 Друго е да знаеш вътрешно, че ще го направиш, просто още да не си открил правилния начин. Да си сигурен, че ще го постигнеш, да вярваш в успеха и да мислиш, че е въпрос на време да го реализираш. Просто трябва да мислиш за себе си като за строен и слаб човек с временен проблем, който трябва да бъде отстранен. Необходимо е просто да подбереш правилните "инструменти", който ще те отърват от излишното тегло.

 Това е енергията, която успешните хора излъчват - безкрайна вяра в успеха. За тях няма друга алтернатива. Те знаят кои са и просто действат, за да си вземат това, което им принадлежи по право. Ако ги попиташ: "Ти слаб/а ли си?" Ще ти кажат: "Да, не ме гледай в момента, малко се отпуснах, но това е временно :)". Бъдете и вие такива, и ще успеете. 

 Лековерни ли сте, лесно ли се подвеждате по модата и масовото мнение?

 Ако това е вашият случай, отслабването ви ще е предизвикателство. В интернет е пълно с диети, които са подвеждащи и с които може да навредите на здравето си. Ако се ръководите от модите в свалянето на тегло и следвате вредните еднокомпонентни диети, възможно е да си навлечете големи проблеми. Припомнете си тук как да изберете правилната за вас диета. 

 Както виждате, за да отслабнем не е нужно само лишение, а и знание, и воля и психологическа нагласа.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наНеделя, 26 Януари 2014 21:07

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics