Влез

5 противоречиви съвета за отслабване

5 противоречиви съвета за отслабване - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 otslabvane5 неподходящи диетични съвета / Снимка:www.asdfing.comВсе по-често се случва да се натъкваме на информация из интернет, която е неточна и подвеждаща. Ако сляпо вярваме на всичко, което ни се поднася, рискуваме не само да не успеем да отслабнем, но и дори да навредим на здравето си. Ето седем често поднасяни заблуди:

 1) Пийте вода по време на хранене, за да запълните стомаха си и да приемете по-малко калории.

  Какво не е наред тук? Наистина хидратирането е важно, а и някои хора бъркат жаждата с глад и поемат допълнително калории. Но абсолютен факт е, че водата трябва да се приема НЕ по време на, а най-добре половин-един час преди хранене. Така запълваме частично стомаха си, утоляваме жаждата и няма опасност да преядем.

 Ако приемаме течности по време на ядене, те забавят усвояването на храната и действието на хранасмилателните сокове и ензими. А това никак не е добре за здравословната обмяна на веществата. 

 Вижте още за Водата и диетите.

 2) Приемайте студена храна, понеже ще изхабите допълнително калории, за да я затоплите до телесна температура и това ще ви помогне да отслабнете.

 Напротив - храната трябва да е топла. Това подпомага по-бързото й разграждане и усвояване, както и действието на ензимите и храносмилателните сокове. Този съвет е толкова неподходящ, колкото и ако кажем, че не трябва да дъвчем яденето си, за да забавим обработката му. Колкото по-подготвена за смилане е храната ни, когато попадне в стомаха, толкова по-добре. 

 Тук ще направя важно уточнение - сладоледът и традиционните студени ястия правят изключение, защото те обикновено не са трудно смилаеми, а и не се поглъщат бързо. Вижте още за Сладоледът и диетите.

 3) Завършете обяда си с плод, вместо калоричен десерт. 

 dieti-plodoveПлодовете трябва да се ядат преди хранене / Снимка:www.newbeauty.comПлодовете трябва да се ядат преди хранене / Снимка:www.newbeauty.com

Защо този съвет да не е полезен? Какво по-хубаво от плодовете, които ни доставят минерални вещества, ензими и витамини? Въпросът е във времето на приемането им. Напоследък все повече диетолози подчертават, че те трябва да се приемат половин-един час преди хранене или поне 2-3 часа след това. Някои стигат и по-далеч, като изтъкват, че това правило трябва да се преподава в училище.

 Причината е, че плодовете започват да ферментират в стомаха. Ако ги приемем непосредствено след порция, на която й трябват часове да бъде разградена, това може да предизвика подуване и дискомфорт. Вижте още по темата тук.

 4) Ако искате да отслабнете, просто изключете мазнините от диетата си.

 maznini-dietiПълнеем ли от мазнините? / Снимка: maznini-dieti.jpgПълнеем ли от мазнините? / Снимка: maznini-dieti.jpgДа, мазнините са много калорични и с тях не бива да се прекалява - особено с наситените мастни киселини от животински произход. Те могат да направят стените на клетките ни по-твърди и непропускливи и да затруднят обмяната на веществата. Могат да допринесат и за запушване на артериите и втвърдяване на артериалните стени. 

 Но истината е, че най-много се пълнее от въглехидратите. Те се разграждат до глюкоза /кръвна захар/, която провокира отделянето на инсулин. Този хормон е отговорен за трупането на мастни депа.

 Мастните киселини са неутрални по отношение на отделянето на инсулина, затова те реално не отключват процесите на пълнеене. Нещо повече умерените количества ненаситени мазнини могат да забавят трупането на излишни килограми, понеже намаляват скоростта на навлизането на глюкоза в кръвта и отделянето на инсулин.

 А и ако диетата ви е лишена от мазнини отново може да напълнеете, защото мастните киселини са градивен елемент за образуването на хормони. Както знаем тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) определят скоростта на метаболизма ни и това колко бързо горим калориите. Ако се възпрепятства образуването им, ще забавим обмяната на веществата и ще бъдем по-мудни и по-пълни. Като мечки в летаргичен сън. 

Повече за мазнините и диетите вижте тук.

 5) Яжте само протеини и изключете напълно въглехидратите от менюто си и ще отслабнете.

 Сигурно изключването на въглехидратите веднага ви създава асоциация с диетата на д-р Аткинс. Тя се основава на ядене на месо и протеинови продукти на корем и пълно въздържание от консумацията на въглехидратни продукти. 

 Това не може да е правилен хранителен режим по ред причини. Приемането на големи количества протеини отново предизвиква отделянето на инсулин и пълнеене, а консумирането на мазни меса може да предизвика натрупването на артериални плаки и да влоши метаболизма ни. Повече за вредата от ниско-въглехидратните диети вижте тук.

 Подходящи режими за отслабване са балансираните - като диета "Зоната", Средиземноморска диета, DASH диета и др. 

 Изтеглете ОТКЪС от моята книга на тема отслабване и вижте как аз се справих в битката с килограмите. 

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 09:03

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics