Влез

Защо калориите не са най-важни при диетите?

Защо калориите не са най-важни при диетите? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 broene-kaloriiДа броим ли калориите? /Снимка: www.fitnessgurusam.com Определението за калория е енергията необходима да се повиши температурата на 1 мл. вода с един градус по Целзий. Знаем, че енергията не се губи, а само се преобразува от едни вид в друг т.е. ако приемаме повече от необходимото, за да поддържаме постоянно тегло, излишното "гориво" ще се преобразува в запас под формата на мазнини.

 От научна гледна точка изглежда, че няма нищо трудно в отслабването - просто изчисляваме от колко калории дневно имаме нужда да приемаме и сме сигурни, че този подход води до загуба на тегло.

 Защо обаче на практика този обоснован метод не работи?

 Може би ще кажете - всичко зависи от храната. Да сте видели пълен човек в концентрационен лагер? А и повечето диетолози и инструктори разработват специални менюта с определено калорийно съдържание. И въпреки това има някои фактори, важни за отслабването, колкото и броя на калориите. Ето някои от тях:

 1) Кога приемате храната? Ако по цял ден не ядете и се нахраните вечер обилно, какво смятате, че ще стане? Опитът показва, че ще напълнеете. Защо това е така? Много е просто - като не ядете през деня забявяте обмяната на веществата, организмът ви влиза в икономичен режим, което е същото като липсата на пари. Опитва се да трупа запаси и да не хаби енергия.

 Когато му дадем храна - преобразува всичко в мазнини, а през останалото време пести енергия. Затова по-важното от броя на калориите, е това да са разпределени равномерно през целия ден и по възможност да са по-скромни вечер, когато се движим по-малко. Практически, докато спим, ние въобще не топим килограми, а напротив - можем да натрупаме телесни мазнини след обилно преяждане. 

 2) Какъв тип храна ядем? Ако наблягаме на полуготови храни, пълни с наситени или синтетични мазнини, захари и натрий, вероятността да отслабнем дори при намаляване на калориите е много малка. Натрият (съдържащ се във вечния консервант - солта) ни кара да задържаме течности и на практика забавя метаболизма ни. Той е необходим за обмяната ни, но в значително по-малки количества, отколкото го приемаме ежедневно.

 Захарите и вредните мазнини от друга страна представляват "скрита заплаха" за здравето ни - увреждат структурата на клетките и артериите ни и увеличават мастните ни депа. Така, че по-важен от броя на калориите, е типът на храната, която приемаме. Добре е тя да е богата на ензими, витамини и антиосксиданти. Да приемаме ненаситени мазнини /маслини, зехтин, авокадо, ядки/, лесно-усвоими белтъци /нетлъсто птиче месо, риба, яйчен белтък и др./ и сложни въглехидрати /пълнозърнести хлябове, плодове, зеленчуци/. 

 3) Водата съдържа точно 0 калории, но тя има огромно отношение към отслабването. Добре-хидратираният организъм има бърз метаболизъм /хаби повече енергия за единица време/, помага за освобождаването от излишните течности и води до намаляване на теглото.

 Не случайно, когато ядем солени храни и приемем повече натрий, ни се допива вода. Това ни помага да изхвърлим излишните количества от този микроелемент от организма. Разбира се пиенето на повече вода може да доведе да "отмиване" на ценните водоразтворими витамини и минерални вещества, затова и с нея не трябва да са прекалява, както с всичко останало. Повече по темата вижте тук.

4) Чували ли сте за храните с отрицателна калоричност? Да те имат калорийна стойност, но под въпрос е дали трябва да приемаме енергията например от зелената салата, чесъна и целината със същата тежест като тази, идваща от пърженото свинско кюфте? Дали по-скоро не трябва да пишем знак минус пред калориите, приемани от тези свежи източници на ензими и витамини, които подпомагат усвояването и разгражданито на храната и подсилват метаболизма ни като цяло? Вероятно отговорът е - да. Вижте още "Има ли храни с отрицателна калоричност?"

5) Колко се движим? Ето един фактор, който несъмнено е по-важен от броя на калориите. Разбира се последните се изчисляват според натовареността ни в ежедневието, но все пак обмяната на един спортист не може да се сравни с тази на обикновен човек. Сравнете нуждите от гориво на едно ферари с тези на стандартна градска кола. Ето за такава разлика говорим.

 Плувците, които се подготвят за състезание например, приемат по 4 000 + калории дневно. Освен това повечето методи за изчисляване на нуждата от дневните калории вземат в предвид възрастта, пола, натовареността, понякога и костната структура, но не и съотношението мазнини-мускулна маса, което е всъщност най-показателно за разхода на енергия. Вижте още "От какво зависи дали ще сме слаби?"

 Така, че вместо да се съсредоточаваме в броя на калориите, можем да спазваме горните съвети и да внимаваме да не преяждаме, като ставаме от масата, когато ни е най-сладко и със сигурност ще поддържаме нормално тегло. 

Вижте и моята лична история в ел. ми книга "Как успях да отслабна?"

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics