Влез

Трябва ли непременно да сме слаби?

Трябва ли непременно да сме слаби? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 triabva-li-da-sme-slabiТрябва ли да сме слаби? / Снимка: www.sxc.huВероятно ще кажете, че въпросът от заглавието е риторичен. Естествено, че всеки иска да е слаб, не само заради по-добрата външност, но и поради намаляване риска от различни заболявания. Наднорменото тегло може да повиши заболеваемостта от диабет, от сърдечни болести и много други. Да не говорим, че всеки допълнителен сантиметър в талията е рисков фактор за инфаркт.

  Въпросът е обаче колко точно слаби трябва да сме? Необходимо ли е да изчислим по средно-статистическа таблица какво трябва да бъде идеалното ни тегло и с цената на всичко да се стремим да постигнем точно него? За някои хора това би бил най-добрият подход, но дали за всеки един от нас индивидуално това е перфектното решение?

 Вече съм убедена, че както децата са различни и не могат да се отглеждат по учебник, така и всеки от нас е уникален и не може на 100% да се придържа към универсалните норми. 

 Защо е така?

 Вероятно си спомняте изследването, за което ви разказах, провеждано от шведския професор Нистром в унивирситета Уестминстър. То се състоеше в това, че група слаби участници са хранени с два пъти повече калории, отколкото са им необходими. Резултатите при всеки от тях обаче се оказват строго индивидуални. 

 Те неуспяват да качат много килограми по различни причини. Едни просто не могат да погълнат толкова храна и стомахът им я изтласква обратно, други несъзнателно започват да се движат повече, а трети засилват много метаболизма си и вместо да натрупат мазнини увеличават мускулната си маса и то без да правят по повече от 5 000 крачки на ден. 

 Мисълта ми беше, че не всеки напълнява с едни темпове, нещо повече учеите смятат, че теглото е предопределено от раждането, както е и височината. Тялото има памет и се стреми винаги да поддържа едни килограми, генетично предопределени от раждането. Това се е получило вследствие на еволюцията. В периоди на глад, са оцелявяли по-пълните бебета и те са предавали генотипа си. А в днешно време при такова изобилие на тежка храна, е по-вероятно след време да еволюираме в обратна посока - да оцеляват по-слабите. 

 Но какво да прави човек, ако му е заложено да е с няколко килограма по-пълен от идеалната норма? Да се бори непременно, въпреки че се чувства зле да е точно с това тегло? Не мисля, че това е правилният подход. Наистина трябва да се стремим да сме близо до статистическите норми, но не и на всяка цена да сме с килограми като по учебник. 

 Много приятелки са ми споделяли, че с няколко килограма отгоре се чувстват по щастливи и с по-голямо самочувстние, отколкото ако са съвсем слаби. А наскоро четох и изследване, че хората с леко завишено тегло /с 2-3 килограма/ статистически живеят по-дълго. 

 Така че въпросът "Трябва ли да сме непременно слаби?" не е толкова еднозначен.  Не е нужно да сме с наднормено тегло, но и да сме прекалено слаби може да е непосилна задача за гените на някои от нас. Истината отново е в мярката и добрия индивидуален баланс.

 А вие на какво мнение сте? Има ли различно идеално тегло за всеки от нас?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:50

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics