Влез

Каква е връзката между съня и отслабването?

Каква е връзката между съня и отслабването? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Преди време, когато не се интересувах от здравословен живот и поддържане на слаба фигура, бих си ксън и отслабванеВръзката сън-отслабване / Снимка: www.mountainside-medical.comазала, че е логично по-малкото сън да води до отслабване. Нали имаме малко време за почивка и съответно хабим повече калории като сме будни за по-дълго? Вероятно голяма част от хората мислят по същия начин. Дори съм чувала приятели да възкликват: "Нищо не разбирам - ям веднъж на ден, спя не повече от 6 часа, а постоянно трупам килограми."

 Защо се получава така?

 Няма нищо сложно за обяснение, отговорът на тази "загатка" се крие в хормоните, които регулират всички реакции и процеси в организма ни, за да ни поддържат здрави.

 Тази желязна логика ни е помагала да оцелеем през хилядолетията. Телата ни имат свои собствени закони, които няма да се променят, понеже ние сме решили да пренебрегнем сигналите, които ни подават, и сме се отдалечили от природата. Така че по-разумното е да се вслушаме в съветите на организма си, вместо да ги пренебрегваме.

  Нека се спрем на това кои хормони се произвеждат в телата ни по време на сън и как ни влияят те.

На първо място трябва да спомена хормоните, които влияят на апетита ни. Достатъчното количество сън помага за отделяне на по-големи количества от хормона, който ни дава сигнал за ситост - лептин. Чрез него мастните ни клетки си комуникират с мозъка като го "уведомяват", че имат достатъчно налични ресурси т.е. казват му "Спри храненето!".

 Обратен на лептина е грелинът, който ни подтиква да ядем повече, така че да попълним запасите си. Организмът отделя този хормон, когато се страхува от глад. А познайте какво се случва по време на сън - количеството на грелина рязко намалява.

 Не мога да не спомена и отделящият се по време на нощната почивка хормон на растежа. Той стимулира топенето на мазнините в дългосрочен план и помага за регенирирането на клетките ни. Затова хората, които имат добър сън, са по-свежи и с по-млада кожа.

 Липсата на стрес и пълноценната почивка потискат и други хормони, които способстват трупането на мазнини - адреналин, норадреналин и кортизол. 

 След всичко казано дотук предполагам се убедихте, че достатъчното нощен сън - поне 7-8 часа, не само ни поддържа в добра кондиция, но и е идеално за постигане на слаба фигура. 

 Вижте още съвети как да спим по-добре и как да се преборим с депресията!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 07 Ноември 2014 17:42

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics