Влез

Намалих калориите, а не отслабвам!?

Намалих калориите, а не отслабвам!? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 ne moga da otslabnaПовечето хора, които се опитват да отслабнат рано или късно стигат до въпроса: "Защо намалих количеството на приеманите калории за деня, а не успявам да сваля тегло?" Този въпрос е логичен, тъй като много от нас ще решат, че противоречи на закона за калорийния баланс. Той гласи: "Ако приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме, непременно ще отслабнем."

 Тогава къде е проблемът? Защо не сваляме ненужните килограми по тази формула? Ще се опитам да обобщя основните причини, които ни пречат това да се случи:

 Правилно ли разпределяме дневните порции?

 Предполагам всички сте чували термина метаболизъм. Това е скоростта, с която протичат обменните процеси в клетките. Колкото по-бързо става тази обмяна, толкова повече калории изгаряме за по-малко време. Метаболозмът зависи от много фактори, един от които е храната. А по-точно нейното качество, количество и това на колко време и кога я приемаме.

 Когато по-рядко се храним, това дава сигнал на мозъка ни да забави процесите на обмяната ни и топенето на мазнините, за да ни стигнат тези ресурси за по-дълго време. По същия начин ние разпределяме парите си - повече доходи - по-голямо харчене, по-скромни доходи - повече пестене. Номерът е да печелим много, а да харчим малко, да имаме бърз метаболизъм и едновременно с това да създадем калориен недостиг.

 Това може да стане чрез ядене на често по малки количества храна, за да "излъжем" организма, че разполагаме с достатъчно ресурси и не е необходимо да влиза в икономичен режим. По този начин отново приемаме по-малко калории, но ги разпределяме по-правилно и бързо ще достигнем идеалната фигура.

 По кое време приемаме храната?

 Има един прословут тест, при който са съпоставени три групи хора с приблизително еднакъв проблем с теглото. В определен период от време те приемали занижено количество калории, така че да свалят тегло. Първата група ги приемала сутрин, втората - по обед, а третата - вечер. Досещате ли се какво се случило с тях? Първите отслабнали, вторите не променили килограмите си, а третите напълняли.

 Сега разбирате ли как е възможно да приемате малко калории, а законът за калорийния обмен да не действа при вас? Трябва да се съобразите и с това кога се храните?

 Наистина ли приемате по-малко калории?

 Често ни се случва да вярваме, че сме намалили калориите, но реално да нямаме представа колко храна поемаме. Не броим соковете, колата без захар, следобедното десертче, подсладителя в кафето и чая. В такъв случай можете да започнете да си записвате какво сте консумирали през деня и накрая да ползвате някои подробен калкулатор, за да добиете представа какво количество поглъщате. В мрежата има доста детайлни калкулатори, в които са въведени почти всякакви продукти от готвени ястиядо закуски от заведения за бързо хранене.

  Последния път, когато извадих приетите калории от тези, които ми се полагат, се оказа, че съм с 240 +. Ако това се повтаря ежедневно, несъмнено ще стигнем до напълняване. Добра идея е за известен период от време е да си правите такива сметки, за да започнете интуитивно да преценявате нужните ви порции.

 Знаете ли от какво друго зависи теглото? 

 Разбира се - от това колко вода приемаме. Интересното е, че при прием на повече вода, обменните процеси се забързват и организмът не е склонен да задържа течности. Ако обаче забравяме да се хидратираме редовно, можем да си докараме и допълнителен проблем с теглото.

 Другата причина, която може да ни накара да "подпухнем" е приемането на прекалено много натрий /основната съставка на трапезната сол/. По този начин се нарушава натриево-калиевия баланс, а това отново води до трупане на излишни килограми.

 Оказва се, че във формулата за калорийния баланс има много повече неизвестни, отколкото сме си мислели.

 Едно от тях е и качеството на самата храна. Ако ни липсват ценни микроелементи, обменните процеси също ще са нарушени. Ако не приемаме йод и селен в достатъчни количества нивото на тиреоидните хормони ще спадне, което може да забави още метаболизма ни.

 Ако не приемаме достатъчно жива храна, няма да си набавим така необходимите ни ензими, които катализират храносмилателните и обменните процеси. Ако сме тотално обездвижени и мускулната ни маса намалее, ще сме по-склонни да трупаме мазнини и единственият изход от този порочен цикъл, е движението.

 Надявам се, че ви накарах да се замислите и да видите, че нещата са по-комплексни. Простите формули може и да водят до успех, но той е до време, след това трябва да станем по-гъвкави, за да продължим напред. Това важи както за отслабването, така и за изкарването на пари.

  Мога да ви разкрия още много трикове за отслабване в електронната си книга - "Как успях да отслабна?!".  Изтеглете ОТКЪС от нея и ако ви хареса, я ПОРЪЧАЙТЕ:

   Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:24

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics