Влез

Да отслабнем в движение!

Да отслабнем в движение! - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 otslabvane-v-dvijenieОтслабнете в движениеДа отслабнем в движение! Може би ще ме поправите - Не в движение, а чрез движение! Разбира се, не отричам, че това е най-правилния начин, но все пак с тази статия целя да ви дам идеи как да намалите теглото си въпреки натовареното, стресиращо и забързано ежедневие, лошата храна, изядена на крак, и липсата на време. Ще се опитам да изредя всичко, което може да ни е от полза, за да запазим фигурата и добрия си тонус, въпреки всичките спънки по пътя ни.

Първо ще дам отговор на най-мъчителния въпрос:

Как да се храним по-здравословно през натоварения работен ден?

 1) Избягвайте т.нар. фаст фууд /бързите, боклучави храни/. Ако имате възможност поръчайте нещо готвено за офиса, отидете през почивката в заведение, където предлагат супа или салата, но не се хвърляйте на баничките и хамбургерите. Само сосовете и хляба, които поглъщате с тях са достатъчни да поемете повече от необходимите калории и да "подхраните мастните депа". Да не говорим за ниската хранителна стойност на тези продукти. Вероятно сте чували за синдрома на недохранените дебеланковци. 

 2) Ако ви се струва прекалено скъпо да се храните навън, вземете си храна от вкъщи. Планирането е много важно за всеки успех. Дори не е нужно да отделяте много време за това. Просто приготвяйки храна за останалите членове на семейството, отделете нещо и за себе си. 

 3) Ако все пак отидете с колегите в заведение за бързо хранене, можете да си вземете салата и да помолите да не я заливат с тежки майонезени сосове. Дори на такова място, ако проявите творчество, ще намерите вариант да избягвате прекалено калоричните храни.

 4) И все пак какво да правим, ако нямаме време да се храним, ако трябва да седим на бюрото и не можем да мръднем? Не е добра идея да ядем за 1-2 минути, нервни и разтреперени от глад. Затова дръжте до бюрото си ниско-калорични засищащи храни - кисело мляко, плодове, зеленчуци, блокчета с овесени ядки и др. По този начин ще сте сити, ще се храните по-малко и бавно и няма да се нахвърлите на мазния фаст фууд. 

 Какво да правим, като ни поканят на гости?:

 1) Един съвет - никога не казвайте, че сте на диета! Ако ви поканят на рожден ден, семейно събиране или фирмен купон, не споменавайте, че трябва да спазвате определен нискокалоричен режим. Просто си вземайте само от позволените храни. Почти навсякъде сервират шопска салата, или пък "Снежанка" или някакъв вид шунка. Давайте си вид, че се храните нормално, а ако ви поканят с нещо високо-калорично, кажете "О, да, ще си взема!" или "Вече го опитах. Страхотно е!" Така ще избегнете въпросите и постоянните подмятания и майтапи относно режима ви.

 2) Важно е също така никога да не оставяте чинията си празна, защото това ще е сигнал за домакинята да ви я допълни. Оставяйте по малко храна и я успокоявайте, че не сте срамежливи и сами ще се обслужите. Така ще разчупите напрежението и няма постоянно да се опитват да ви сипват допълнително.

 3) Ако все пак ви карат непременно да ядете от някоя храна, за да не обидите домакините си, най-простото извинение би било "Изглежда супер и го обожавам, но не ми понася на стомаха. Твърде чувствителен/а съм!" Кажете ли, че сте на диета, не ви мърдат майтапите и подмятанията. Може и серия с вицове да измислят с вашето име. 

Как да се движим повече?

Нямате време за спорт. Ежедневието е стресиращо и натоварено. Как да се движим повече?

1) Ето нещо, което ще ви помогне. Сутрин с отварянето на очите се протегнете и започнете да повдигате леко краката си нагоре и надолу. След това правете леки коремни преси за 1-2 мнути. Може да са дори само 10 или 20 и да не се повдигате напълно. Ако правите това ежедневно, ще имате двойна полза - разсънване+стимулиране на метаболизма още със ставането. А това означава повече изгорени калории през деня.

2) Втората ми идея макар и банална и много повтаряна върши работа - не ползвайте асансьора. Ако ви е по-лесно го взимайте като се качвате, а само слизайте пеша.  Движете се повече дори в офиса. Не ползвайте вътрешната телефонна линия, а отидете до съседната стая, разходете се в обедната почивка. Има толкова много моменти, когато може да станем от бюрото, а не го правим.

3) Спортувайте у дома с детето. Това е за заети, работещи майки и бащи. Детето ви има нужда от внимание, а вие от спорт. Можете да се разходите заедно  или да го ползвате като "тежест" за упражненията си. И в двата случая ще имате двойна полза. А може би сте виждали йогата за родители с малки деца? Има най-различни варианти за изпълнението й. Потърсете в интернет.

 Чакам и вашите предложения за отслабване в движение! Надявам се да имате такива. 

 П.С. Ако антиспам защитата ви е досадна, регистрирайте се и ще пускате коментари без да минавате през нея!

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics