Влез

Вредата от еднокомпонентните диети

Вредата от еднокомпонентните диети - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  balansirana-dietaИзберете балансирана диета!!!За много от нас отслабването минава през драстично ограничаване на калориите в менюто. Често, за да постигнем желаните килограми се увличаме от модерните диети, които наблягат на консумацията на само един вид продукти. Лансират ни ги масово в интернет и ни казват коя звезда е отслабнала и поддържа форма с точно определен хранителен режим. Това са така наречените еднокомпонентни диети - вероятно сте ги срещали многократно - протеинова /яде се предимно месо/, ананасова, зелева, винена и др.

  Не твърдя разбира се, че изредените продукти са вредни - напротив. Месото е ценно, заради незаменимите аминокиселини и съдържанието на желязо, фосфор и витамини от група-В. Вижте повече за ценните протеинови храни тук.

  Ананасите са богати на витамини В и А. Съдържат и много минерални вещества - калий, желязо, мед, цинк, калций, манган и др. Освен това се славят със свойствата си да топят мазнините поети с храната.

  Зелето, както вече споменах в статията за пречистване на организмае богато на витамини – С, В, К, Р, бета каротин, съдържат калций, мед и желязо. Включват в състава си витамин Д и йод, както и изключително ценната за прочистване на организма – сяра.

  На достойнствата на червеното вино и ценната му съставка ресвератрол вече посветих отделна статия

  След всичко казано дотук сигурно се чудите "Къде е проблемът? Защо тези диети да са вредни, след като наблягат на полезни храни?" Просто е - телата ни не са устроени така, че да приемат само един вид храна. Вече писах за вредата от ниско-въглехидратните (месни) диети. При консумирането предимно на протеини се отделят токсичните вечества кетони, които затрудняват работата на черния дроб и ни карат да се чувстваме уморени, отпаднали и нещастни. Да не говорим, че този тип диети могат трайно да увредят обмяната ни и да стимулират образуването на мастни клетки.

  Разбира се много диетолози препоръчват временното намаляване на количествата въглехидрати с цел рецуциране на теглото, но това не означава пълното им изключване от менюто ни. Жизнено важно е и да ги консумираме в по-малки количества вечер, когато физическата ни активност е слаба. 

  Въобще еднокомпонентните диети няма как да са полезни, тъй като имаме нужда от разнообразно хранене, за да сме здрави. Това показват и популярните вега-тестове. Когато прекалим с определен вид храна, била тя и много здравословна, те отчитат пресищане на организма с нея. Затова се препоръчва да не наблягаме само на един или няколко продукта, а ежедневно да внасяме нови храни в менюто си. 

  Дори при полезния лечебен глад се препоръчва консумацията на разнообразни плодове и чайове, за да си набавим различен тип витамини, минерали и ензими. 

 Последната диета, която споменах - винената, е вероятно най-опасната от всички. Тя се характеризира с много ниско-калорични порции, придружени от чаша червено вино. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми и изтощаване на организма.

 Вероятно се чудите след това, което изредих, кой е правилният начин на отслабване. От личен опит мога да ви кажа, че балансираните хранителни режими са най-ценни. Можете да разгледате статиите за Средиземноморската диета, "Зоната" или пък да се информирате как да си изберете подходящ режим за отслабване тук.

  Ако пък искате да се запознаете с моята лична история за постигане на идеалното тегло, вижте повече за електронната ми книга "Как успях да отслабна?" тук, изтеглете ОТКЪС и я поричайте:


  За да имате шанса да получите безплатно ел. ми книга – абонирайте се за бюлетина на сайта  - (всеки 100-тен абониран читател я печели) или харесайте Фейсбук страницата (изтегля се късметлия на случаен принцип). 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:35

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics