Влез

Как да изберем подходящата диета?

Как да изберем подходящата диета? - 5.0 out of 5 based on 6 votes

  Изборът на подходящ хранителен режим е от изключително значение за това дали диетата ни ще бъде успешна или напротив - ще задълбочи още повече проблемите ни с теглото. Естествено добър вариант е да се обърнете към професионалист, но е важно и самите вие да бъдете нащрек и да сте информирани за възможните вреди от определени диети. За да сте сигурни, че няма да си навредите с конкретен хранителен режим трябва да си отговорите на няколко важни въпроса:

balansirana-dietaПравилната диета/ Снимка: Гугъл изображения

  1) Диетата, която сте избарали да следвате балансирана ли е т.е. включва ли и трите хранителни групи - мазнини, белтъчини и въглехидрати? Все повече диетолози с тревога говорят за разпространените и модерни еднокомпонентни диети. Те залагат на храненето само и изключително с един или няколко продукта /протеинова (месна), ананасова, зелева, алкохолна и др./.

  Въпреки че е възможно този продукт като цяло да е полезен и да топи мазнини, не е добра идея със седмици и месеци наред да се лишаваме от разнообразна храна. Това може да увреди трайно обмяната на веществата и след приключваме на режима да натрупаме още повече излишна телесна маса. Пречистването на организма и лечебният глад не се включват към еднокомпонентните диети, защото те се правят временно с цел прочистване от токсините или при определени заболявания. Ако се практикуват над 3-4 дена, трябва да са под наблюдение от специалист;

  2) Диетата ви свързана ли е с гладуване и прекалено ниско-калорична ли е? Не е добра идея сами да си назначаваме изключително лишаващи и строги диети. Разбира се, за да отслабнем, трябва да създадем калориен недостиг, но ако прекалим можем да навредим на организма си. Все пак, за да функционира правилно мозъкът ни се нуждае от глюкоза. Ако не му я набавим ще се почувстваме отпаднали, с липса на концентрация и дори депресирани. А колко време можем да издържим така? Вероятно не много - бързо ще посегнем към хладилника.

  3) Прекалено сложна ли е за следване диетата ви? Колкото и добре и природосъобразно да е измислен един режим, ако препоръчва трудни за спазване правила и менюта, няма да можем да го следваме дълго.

  Придържайте се към диети с по-гъвкави правила. Такива, които ви дават насоки как да планирате храненията си за деня, как да ги приготвяте, как да прецените "на око" количествата, които са ви нужни на едно ядене. Те трябва да ви дават и психологически напътствия като как да устоите на натиска от "саботьорите", какво да правите, ако се отклоните от режима си, как да се храните правилно и др.

4) Обещава ли ви бързи резултати? Определено това е важен показател за това успешна или подвеждаща е една диета. Както знаем бързите и лесни победи не вещаят нищо добро. Това е така понеже обикновено ефектът е лъжлив. Той се дължи на дехидратация и сваляне на мускулна маса. Експертите препоръчват да сваляме не повече от 0,5 - 2 кг. на седмица.

  За да може отслабването да е за сметка на мазнини, то не може да става с по-бързи темпове. Знаете ли колко трудно се изгарят мастните депа състоящи се от леко и високо-калорично "гориво". Чували сте предполагам, че някои дизели ги карат с използваното олио от някои ресторанти? Така че направете си сметката - трябва да се потрудите и да се изпотите. И мерете най-вече обиколките, а не теглото.

  5) Прилича ли диетата ви повече на начин на живот, отколкото на строг и лишаващ режим? Да, точно така - подходящият за нас здравословен начин на хранене не може да се спазва за малко и после пак да се върнем към вредните навици. Трябва да го превърнем в начин на живот.

  Това няма да е трудно, когато веднъж почувстваме прилив на енергия и лекота. Освен това в един балансиран режим не трябва да има забранени храни - и сладкишите, и червеното месо би трябвало да може да се включват отвреме-навреме. Разбира се говорим за няколко пъти месечно, но не трябва напълно да се лишаваме от тях. Алкохолът при умерена употреба е също допустим.

  6) Друг съществен момент е да се запитате чувствате ли се добре, когато спазвате конкретна диета? Раздразнителни ли сте, отпаднали и уморени за дълъг период от време? Страдате ли от липса на концентрация? Лично на вас понася ли ви този режим?

  Ако например имате сериозни стомашни проблеми, може суровите плодове и зеленчуци и прекалено фибри да не ви понасят. Тогава трябва да предпочитате по-малко агресивни за стомаха храни - приготвени на пара например. Ако пък сте алергични към ядки, ягоди, яйца или млечни продукти, логично е, че ще ги избягвате, въпреки че се приемат като много здравословни.

  Усетете сами кога се чувствате добре, опознайте себе си и изберете най доброто за вас!

 Вижте повече и за моя личен опит със здравословно сваляне на теглото в книгата ми "Как успях да отслабна?". Можете също да изтеглите откъс от нея ОТТУК или да я ПОРЪЧАТЕ.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 10 Февруари 2014 18:17

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics