Влез

Защо не трябва да отслабваме бързо?

Защо не трябва да отслабваме бързо? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  barzo-otslabvaneВредно ли е бързото отслабване? / Снимка: http://www.drep.orgКолко пъти съм чувала от колеги, приятели и познати да се хвалят: Отслабнах 5 кг. за 2 дена. Супер е! В такива моменти винаги се чудя как интелигентни и мислещи създания не проявявят елементарна логика що се отнася до здравето и собствените им тела.

  Възниква въпросът: Само стрелката на кантара ли е важна или това как се чувстваме физически?

 Не е ли по-ценно дали намаляваме обиколките в проблемните зони? А за сметка на какво сме свалили тези килограми - на вода и мускулна маса или на мазнини?

  Сега си представете колко много са 5 кг. мазнини - при положение, че са доста леки и обемни. Представете си и колко много енергия носят те и колко трудно биха могли да бъдат изгорени. Чували сте предполагам, че някой коли с дизелов двегател ги карат със старо олио от някой ресторант. Това сравнение е може би малко пресилено, но затова пък е доста образно. 

  Сега вече си отговорете на въпроса - Наистина ли смятате, че е възможно някой да изгори 5 килограма от тлъстинките си за два дена? На колкото и ниско-калориен режим да се подложите и колкото и да тренирате, просто физичните закони са против вас и не бихте могли да го постигнете.

  Тогава какво излиза - хвалите се с нещо, което може да навреди на здравето ви. Знаете, че телата ни са изградени в по-големия си процент от вода, а за да сме силни, енергични и с добра обмяна, е добре да имаме повече мускулна маса. Излиза, че малката ни победа /свалянето на 5-те кг./, е всъщност поражение върху организма ни.

  Това е все едно да мерите финансовото си състояние по теглото на портмонето си. Когато то тежи повече обикновено е за сметка на жълтите стотинки в него. Едрите банкноти не тежат почти нищо, а именно те са показател за качествени приходи.

  На мен много ми харесва и сравнението между бързо изкараните пари и свалените от раз килограми. И в двата случая нямаме дълготраен ефект. Парите от наследство, лотария и хазарт се харчат със скорстта, с която сме ги получили, понеже нямаме навика да се грижим за тях и не ги ценим.

  По същия начин рязко свалените килограми се възвръщат. Организмът бързо възстановява липсите на вода. Освен това метаболизмът ни се уврежда трайно и ставаме по-склонни да трупаме нови мастни депа. Тежките небалансирани диети могат да ни докарат здравословни проблеми и да ни става все по-трудно да отслабнем трайно и качествено.

  Вижте още за личния ми опит с отслабването в книгата ми "Как успях да отслабна?"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:23

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics