Влез

Как да се мотивираме да отслабнем?

Как да се мотивираме да отслабнем? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

motivacia za otslabvaneКак да се мотивираме, за по-бързо отслабване  Отслабването е непостижимо за мнозина по много причини. Едната от тях несъмнено е недостатъчната информираност за правилния начин на сваляне на тегло, а обратната страна на монетата е мотивацията. Точно за нея искам да пиша, понеже мисля, че това е отправната точка за справяне с проблемите. Ако получим добър стимул, ще успеем във всичко - ще намерим пътя към решение на трудностите в живота. Понеже имам личен опит в регулирането на теглото, искам да ви разкажа откъде дойде моята мотивация и да ви дам идеи как да подходите към успешно отслабване:

  1) Не мога на първо място да не поставя нагласата - как ще подходим в конкретната ситуация. Повечето хора разсъждават така: "Трябва да отслабна, въпреки че това ще е едно постоянно мъчение. Не знам дали ще издържа!" От друга страна личностите, които имат капацитета да се справят с всичко в живота мислят по следния начин "Свалянето на килограми е поредното предизвикателство, което ще преодолея. Не знам точно как ще стане но съм сигурен/а в успеха. Искам да видя реакцията на хората, които ме познават, като видят как ще отстраня с лекота и този проблем от живота си". Ако разпознаете своята нагласа, като първия тип - не се притеснявайте. Успокоителното е, че винаги можете да я промените. Просто си повтаряйте, че можете и ще смаете всички около вас с постиженията си и черпете вдъхновение и сили от тези представи! Визуализирайте успеха си.

  2) Обикновено хората, които не могат да променят начина си на живот към по-здравословен вярват в мита, че всичко вкусно е вредно и непременно полезните храни са блудкави и безвкусни. Това според мен е много далеч от истината и се опитвам да го докажа в поредица от статии "Диетични полезни и вкусни храни" - плодове, зеленчуци и протеини. Не трябва да се поддаваме на заблуди - забраненият плод не е най-сладък! Ние го виждаме като такъв, понеже мислим, че напълно трябва да се лишим от него. Истината е, че в един балансиран хранителен режим няма напълно забранени храни - можем да си позволяваме от всичко, но в умерено количество. Пример за подобни режими са "Зоната" и Средиземноморската диета, които са едни от най-успешните в света.

  3) Обикновено, когато сме на диета ни проваля и фактът, че се случва да сбъркаме и да хапнем повече от необходимото. Тогава голям процент от хората се отказват и спират всичките си опити за отслабване. Вероятно тук се крие ключът към успеха във всичко в живота. Нормално е да сбъркаме, но това не означава, че трябва да прекратим с опитите за сваляне на тегло. Не е важна отделната битка, а спечелването на войната. Когато се отклоним от режима си трябва да имаме силата да продължим точно оттам, откъдето сме спрели. Без губене на време в пораженчески мисли, угризения  и отчаяние - просто сякаш нищо не се е случило се връщаме отново към здравословния си режим. 

  4) Не трябва да гледаме на периода на отслабване като на мъчение и гладуване. Мислете за свалянето на тегло като за възможност за опитване на нови и интересни храни. Защото истината е, че за да се отървем трайно от излишните килограми трябва да засилим метаболизма си чрез ядене на често и то на вкусно и разнообразно меню. Това е нашият шанс да задоволим много свои кулинарни капризи, да изпробвеме нови рецепти и да прекараме в кухнята сред чудесни аромати значително повече време от обикновено. Не забравяйте, че повечето от подправките са изключетелно полезни и също ни помагат за вталяването, а нали именно те придават колорита на храната.

  5) Съюзете се с приятел във вашето положение. Винаги е по-лесно, когато правите всичко заедно с друг човек, защото знаете, че може да провалите и него ако не внимавате. Освен това подкрепата и фактът, че не сте сами в опитите си за отслабване, са много важни. Можете заедно да се запишете на някакъв спорт, да тичате или да си споделяте различни диетични рецепти. Така шансовете ви за успех се увеличават многократно!

  6) Обикновено хората, на които им е трудно да свалят тегло нямат правилната информация за отслабването. Вярват в гладуването, лишенията и изтезанията. Струва им се скучно да прочетат повече за правилния подход за отслабване. Искам да ви успокоя, че информирането всъщност е един много интересен и забавен момент от целия процес на отслабване. Какво по-приятно от това да задоволите любопитството си и да разберете: "Защо ни се струва, че всичко вредно е най-вкусно?", "Защо масовите диети всъщност задълбочават проблемите ни с теглото?", "Какво става с телата ни, когато ядем определен тип храни?" и др.

  На всички тези въпроси и много още други ще ви отговоря в електронната си книга си "Как успях да отслабна?" - очаквайте я на 17 януари - Антоновден!

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:08

3 коментари

 • Adnan Rasim
  Adnan Rasim Вторник, 15 Януари 2013 21:09 Връзка на коментара

  Горещо препоръчвам #5 за начинаещите и тези, които тепърва ще започнат. Освен това тренировките с приятел те мотивират и искаш да постигнеш повече от него. По този начин няма да се откажете лесно от тренировките. Стига да се справите лесно.

  Направете всичко възможно за да не се откажете, защото това в краят на всичко.

  Фактът, че тренировките изискват постоянство плашат много хора. Не се предавайте никога!

  Аз тренирам сам, но имам мотивация, кураж и духовна сила за да постигна успех.

  Тренирам мин. от 4 год. без да съм се отказвал (ако не броим контузиите).

  Можете и вие, стига да имате желание и мотивация.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 15 Януари 2013 14:32 Връзка на коментара

  Благодаря! На това се надявам :)

 • Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов Вторник, 15 Януари 2013 14:08 Връзка на коментара

  Браво !
  Полезни съвети !

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics