Влез

Вредата от ниско-въглехидратните диети

Вредата от ниско-въглехидратните диети - 4.6 out of 5 based on 8 votes

  proteinova-dietaВредни ли са НВД?Ниско-въглехидратните диети или още наричани високо-протеинови са едни от най-широко лансираните и масово използвани за отслабване. Из интернет пространството продължават да се разпространяват най-различни варианти на тези небалансирани хранителни режими. Поддръжниците им ги предпочитат, заради:

  1) бързият ефект на намаляване на тегло;

  2) лесни са и не изискват броене на калории и сложни схеми;

 3) Обикновено се ядат "на корем" мазнини и белтъчини, а единственото правило е да се сведат до минимум въглехидратите т.е. можете да ги спазвате постоянно и навсякъде.

  Каква е логиката, от която изхождат известните диетолози, които са в основата на разработването на НВД /д-р Аткинс, д-р Дюкан и др./?

  Те разсъждават така: Въглехидратите са основният виновник за трупането на мазнини. Те провокират отделянето на инсулин от панкреаса, който разпределя глюкозата в черния дроб и мускулите и стимулира образуването на мастни депа. Съответно, ако изключим въглехидратите от менюто, няма да пълнеем, а напротив - ще имаме тънка и хубава фигура! Колко елементарно и просто, ще си кажете, добре, че са се сетили хората! Би било хубаво, ако е така, но организмът ни е създаден да функционира правилно само при консумиране на трите вида хранителни групи белтъчини, мазнини и въглехидрати.

  И така, нека разгледаме защо НВД всъщност може да ни навреди много и да постигнем обратен ефект на желания:

 1) Мозъкът и мускулите са ненаситни за глюкоза. Когато тя е в оскъдни количества организмът пак успява да си я набави от мазнините и протеините, но това ни подлага на постоянен стрес;

  2) При разграждането на мастните ни запаси, за да си набавим енергия, се отделят токсични вещества - кетони. Организмът се опитва да се освободи от тях и при отделянето им губим големи количества вода - може силно да се дехидратираме;

  3) Горните процеси на отделяне на токсини водят до отпадналост, липса на концентрация, разсеяност и въобще до лоша физическа форма;

 4) Намаляването на теглото става за сметка на вода и мускулна маса, защото организмът в стремежа си да оцелее разгражда собствените си аминокиселини;

 5) Липсата на хормона инсулин обуславя отделянето на един от хормоните на стреса - кортизол. А той способства за трупането на мазнини и то в областта на талията. 

  6) Забавя се метаболзма, което прави топенето на мастните депа много трудно. Нещо повече  - чрез НВД трайно увреждаме обмяната на веществата и всяко следващо отслабване става все по-непосилно.

  7) Целият този стрес влошава съня ни, а знаете, че когато сме недоспали търсим бърз източник на енергия в храната. По този начин много лесно може да напълнеем отново.

  8) Предполагам, че няма да се изнадате след всичко изброено дотук, че след като преминете към нормално хранене, много лесно си възвръщате старото тегло и трупате още килограми. Непосилна задача е да свалите повече от 1 кг седмично от мазнини. Всичко над тези стойности обикновено е за сметка на мускулна маса и вода. Така че НВД  няма да ви доведе до трайно отслабване.

  Единствено балансираното, умерено хранене със здравословни, пресни продукти може да ви помогне да се преборите с излишното тегло завинаги.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:49

2 коментари

  • Теодора Дончева
    Теодора Дончева Вторник, 23 Октомври 2012 09:29 Връзка на коментара

    Има само един правилен начин на хранене - балансираният. Ако не включвате всички необходими макроелементи, вървите срещу природата си и рискувате да си навлечете здравословни проблеми. Това не го казвам аз, а експертите по хранене!

  • Настанаха трудни времена, всички пишат, никой не чете!
    Настанаха трудни времена, всички пишат, никой не чете! Понеделник, 22 Октомври 2012 21:39 Връзка на коментара

    Защо пишете такива статии без да правите проучване за един или друг вид хранене?

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics