Влез

Как да доведем докрай отслабването?

Как да доведем докрай отслабването? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

   dietПравилната нагласа за успешна диетаМного често свалянето тегло е мисия невъзможна дори за най-силните характери. Получава се нещо като популярния лаф /на Марк Твен/ за цигарите, че са най-лесни за отказване, защото това се прави постоянно...и след това отново ги почваме. По същия начин се оказва, че много хора са вечно на диета, но никога не отслабват трайно. Това се получава по две причини: 1) Недостатъчна информираност как здравословно и завинаги да се оттърват от излишното тегло; 2) неправилна нагласа и грешно пристъпване към проблема.

   В тази статия ще се спра на втория казус – нагласата, която ни обрича на провал. Искам да подчертая кой тип мислене може да ви изиграе лоша шега и вие неосъзнато да действате против себе си. Има някои натоварващи, обременяващи и тягостни мисли, които ни спохождат, когато решим да започнем диета. Още от самото начало тръгваме със свито сърце, с представата, че трябва да се жертваме и да търпим лишения. Но аз ще ви разкрия, изхождайки от личния си опит, коя е правилната нагласа, която увеличава безкрайно много шансовете ви за успех.

  1) Съществува неоправдан мит, че диетата е свързана с постоянно гладуване. Ако вярвате в това, трябва да преразгледате позицията си, защото сте изключително заблудени и това може да осуети опитите ви за постигане на идеалното тегло. Истината е, че когато искате да отслабнете не трябва да допускате да огладнеете. Трябва често и по малко да хапвате за предпочитане ниско калорични храни, тъй като организмът възприема глада като сигнал за генериране на запаси и при всяка възможност се стреми да трупа мазнини. Това е един от механизмите на оцеляването.

  2) Мислите, че диетата означава непременно консумиране на малко и безвкусна храна. Това просто не е истина и не е добра нагласа за успешно отслабване. Ако не сте убедени, вижте статиите за диетичните полезни и вкусни храни – плодове, зеленчуци и протеини. Правилното отношение към проблема, би било да приемете предизвикателството и да разнообразите менюто си със здравословни и качествено приготвени продукти. Това би могло да е много приятно и забавно занимание и да придобиете завинаги добри кулинарни умения. Освен това можете да проявите творчество и да обогатите менюто си.

  3) Проклинате времето, през което сте подложени на диетичен режим, чакате с нетърпение да свърши и да преминете към „нормално хранене”. Напротив, трябва да се насладите на този период. Да се отдадете на експерименти и да изпитате удоволствие от това, че ще хапнете нещо различно от обикновено. Например екзотичен вид риба или нестандартна салата. Също така е добре да използвате времето, в което сте на диета, за да си създадете полезни навици, които да ви помагат завинаги в битката срещу възвръщане на килограмите.

 4) Ненавиждате се за това, че сте допуснали да нарушите еднократно диетата си и сте на път да се откажете напълно. Е, това вече е лоша нагласа. Не е правилно да се обезкуражите от единична грешна стъпка встрани. Ако всички хора правеха това, нямаше да има прогрес въобще. Не гледайте отделната загуба, не позволявайте да ви се изгуби голямата картина, на това което искате да постигнете, заради дребен детайл. Изсмейте се на „прегрешението си” и продължете точно, откъдето сте спрели. Казват че малките камъчета обръщат колата, така че внимавайте и вие да не попаднете в този капан.

 5) Знаете ли защо успяват силните личности? Защото се учат от грешките си, приемат провала, но не се отказват докато не постигнат, каквото искат. Освен това те приемат проблемите за интересни предизвикателства. Обичат да ги разрешават и не се обезкуражават от всяка пречка по пътя им. Това е и правилният подход към свалянето на тегло. Трябва да изпитвате удоволствие от това, че можете да смаете всички и да им покажете как с вяра и лекота се справяте с проблемите си. Ако не сте упели до момента, то е защото сте имали грешната нагласа, нали?

  Много е важно да бъдете позитивни, защото тогава с лекота пристъпвате към всичко, независимо дали е борба с килограмите, финансов проблем, стрес или просто лош ден в работата. Вярвам че начинът на мислене е разковничето за разрешаване на всички трудности, а във ваши ръце е да контролирате това, което става в главата ви... 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:30

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 13 Септември 2012 13:19 Връзка на коментара

  Благодаря, Ваня! Съветите, които даваш май важат за всичко в живота. Например същото важи и за парите. Когато са бързо и лесно спечелени, се харчат веднага. Това може да навреди на сърдечното ни здраве, а и ще ни попречи да си изработим полезни навици при управлението на личните ни финанси. :)

 • ваня клайнер
  ваня клайнер Четвъртък, 13 Септември 2012 08:46 Връзка на коментара

  АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНА СТАТИЯ!-ПОТВЪРЖДАВАМ ОТ ОПИТ.повече от 2-3 килограма на месец не трябва да се свалят 1-защото колкото по-бързо се свалят-толкова по-бързо се връщат* 2-вредно е за сърцето да се отслабва много бързо*3-колкото повече време си на диета,което предполага отказване от вредни навици,толкова повече придобиваш правилни навици.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 12 Септември 2012 14:30 Връзка на коментара

  Диана, добре дошла в коментарите! Това, което си направила с ябълките ми прилича на вариант на лечебния глад, който често се прилага за детоксикация на организма, а и когато трябва да се свалят повечко килца за достигане на идеалното тегло. Но доколкото знам е добре да се прави под лекарско наблюдение.

  Храни се балансирано и с малки порции, движи се колкото можеш повече и ще съумееш да поддържаш здравословно тегло.
  Искрено ти желая успех!

 • Diana
  Diana Сряда, 12 Септември 2012 08:35 Връзка на коментара

  По -рано правех една диета с ябълки, само я бълки и вода нищо друго в продължение на 2 месеца. Сама си я бях измислила когато видях на кантара 72 кг. Отслабнах с желаните 20кг. но кожата ми висеше и не изглеждах привлекателно така или иначе, реших че ще започвам подхранване и започнах да ям помалко от всички зеленчуци и дори месо. Въпреки това отслабнах още 5 кг през следващия месец. Така се подържах известно време после започнах пак да си ям всичко и сега съм 74кг отново. Май пак ще почвам диетата...

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics