Влез

Неосъзнатите навици на отслабването

Неосъзнатите навици на отслабването - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  
  neosaznato-otslabvaneСкритите навици на вечно слабитеСлучвало ли ви се е да завиждате на някой, който никога не спазва диети, храни се както си поиска и въпреки това е слаб, здрав и жизнен? Струва ви се много несправедливо и „набеждавате” за това гените, съдбата и късмета.

  Всъщност обаче има скрити малки навици, които доприсанят за постигане на идеалното тегло. Те понякога ни убягват. Разбира се има и щастливци, изтеглили шестица от генетичната лотария с бърз метаболизъм, склонни да трупат по-лесно мускули и по-трудно мазнини, но и навиците имат голяма роля. Както болестите, така и доброто здраве и красивото тяло са резултат до голяма степен от това, което правим ежедневно и което повтаряме най-често. Това, което получаваме сега е резултат от натрупване на определени действия в миналото.

  Нека виртуално да нарисуваме профила на някой от нашите познати, който на пръв поглед не се лишава от нищо, а пък не качва килограми. Обикновено съм чувала да им казват на майтап „Ти само хабиш храната” или „Нищо не ти се лепи! Сякаш имаш право черво и не задържаш нищо” и всякакви други подобни. Струва ви се, че тези вечно слаби хора направо ви се надсмиват – без да се стараят много имат тялото, към което сте се стремили винаги. Защо това е така? По две причини – 1) бърза обмяна на веществата – прочетете повече за нея тук и 2) незабележими на пръв поглед полезни навици, които ще разгледам по-надолу.

 

  1) Изглежда ви, че вечно слабите хора ядат постоянно, а пък не пълнеят. Не, тук няма противоречие. Яденето по-начесто забързва метаболизма стига количеството на храната да е по-малко и да се състои от повече пресни продукти и по-малко рафинирани въглехидрати и сладки храни.

  2) Не може да не сте забелязали, че по-слабичките имат повече енергия и постоянно имате усещането, че се въртят като свободни електрони напред-назад и все си намират причина да станат и да се разходят, да донесат нещо отнякъде без това да е крайно необходимо, свиркат си, припкат по-стълбите въобще се държат като деца. А всички знаем, че децата имат най-добра обмяна на веществата, въпреки че и при тях по-малко активните могат да стигнат до проблеми с теглото. Това само доказва факта, че по-динамичното ежедневие, е една от причините за по-добър тонус и оптимално тегло.

 3) Хората, които винаги са били слаби се възприемат като леки, ефирни и подвижни. Не могат да си представят, че е възможно да качат тегло. Доказано е, че самооценката влияе на това, което човек представлява на практика. Ако някой с наднормени килограми започне да си вярва, че с всеки изминал ден ще отслабва все повече и използва методи на визуализация и запечатване в подсъзнанието на своето бъдещо красиво и леко тяло, това несъмненео ще му помогне много в борбата с килограмите.

  4) Пълните хора понякога се вдълбават много в проблема си. Приемат го като непреодолим. Едва ли не като доживотна присъда. Но това не е така. Всичко тече, всичко се променя :) Докато слабите си вярват, че винаги ще са такива, хората с проблемно тегло трябва да приемат обратното – че това е временно състояние и ще го превъзмогнат рано или късно.

  5) Слабите имат по-добър сън. А доказано е, че това влияе на теглото. Просто когато не си доспиваме имаме нужда от повече енергия, това ни подтиква да прибягваме до хапване на сладки храни, като най-бърз източник на захар. Така излишното тегло може да е причина за лавинообразно покачване на килограмите. Вземете мерки навреме.

  6) Голяма част от „вталените” хора обичат да се хранят бавно и спокойно. По този начин те се наслаждават на храната и усещат момента, в който стигат до засищане. Обратният навик на бързо хранене може да доведе до храносмилателни проблеми и консумиране на повече излишни калории.

  7) Слабите по-често намират енергия да спортуват, да стартират нови проекти, по-инициативни са и имат по-силна мотивация. Е това е нещо като параграф 22 – ако сте слаби в най-общия случай сте по-енергични и по-склонни да се движите и по-дейни, това води до поддържане на оптимално тегло и дори да имате малки вредни изкушения в храненето, ще съумеете да останете слаби.

  От друга страна пълните хора трябва да си наложат да се движат повече, за да разкъсат порочния кръг на заседналия живот и липсата на енергия. Това ще им помогне след време да се присъединят към групата на слабите щастливци.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:28

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 23 Юли 2012 14:31 Връзка на коментара

  Тони, ще те разочаровам. Аз самата планирах да си купя блендер, но така и не стигнах до там.
  Сигурна съм, че ще намериш много идеи из нета :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Понеделник, 23 Юли 2012 14:09 Връзка на коментара

  Интересна статия. За част от нещата не се бях замислял.

  Имам един въпрос, който е малко извън темата. Наскоро си купих бландер (подариха ми ваучер за техника и реших да е това).

  Може ли да ми кажеш какво мога да си правя с него, например някакви шейкове или нещо подобно.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics