Влез

Става ли ви банският?

Става ли ви банският? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  izdarjam-na-dietaКак да издържим, когато сме на диета?Признавам, че с това заглавие исках да предизвикам интереса ви, но и да ви обърна внимание, че лятото е вече факт и е време да направим опит да влезем във форма за почивката. Искам да предложа някои идеи, които могат да ни помогнат да завършим успешно диетата си, като се предпазим от възможните изкушения.

 А те са навсякъде около нас. Най-силни са, когато знаем, че са ни забранени някой греховно приятни удоволствия като прекаляването с вредни храни.

 

 В случая ще наблегна на възможните спънки при спазването на диета. Кои са основните причини да не успяваме да се придържаме към режима, който сме избрали да следваме? Защо се проваляме точно, когато сме най-близо до целта, а съдбата сякаш ни се надсмива, като ни поднася препятствия от най-различно естество? Вижте някои възможни изкушения:

  Саботьорите

  Аман от тези уж загрижени за нас хора, които ни поднасят торта, мелба или шоколад, точно когато сме решили, че от този понеделник започваме със здравословното хранене. Мотивите може да са най-различни. Може да ви кажат: "Имам повод да почерпя, празнувай с мен, за да не ме обидиш" или "Какво толкава, хапни си - сега ти е паднало, диетата няма да избяга.". Тези саботьори може да са колегите ви, приятелите ви, дори собственото ви семейство.

 Трудно е при такива атаки - признавам, но не е невъзможно да се измъкнете и да не се поддадете. Разсъждавайте така: "Това е изкушение, което трябва да превъзмогна. Нещо като изпитание на волята, че няма да се проваля още в началото." Всичко ново и различно е свързано с трудности, но след като веднъж ги надживеете, ви чакат по-спокойни и хубави дни, по-добро самочувствие, че сами контролирате живота си и че можете да премахнете от него всичко, което не ви харесва. Включително излишното тегло. 

  Обърнете се категорично, твърдо и с усмивка към хората, които ви изкушават и им кажете, че ако не се съобразят с решението ви и не ви подкрепят, значи не вярват във вас и успеха ви за справяне с килограмите. Като видят, че  това е важно за вас, ще отстъпят. Имат ли избор? :)

  Глада

  Представите си следната ситуация. Информирани сте за правилния подход при спазване на диета. Храните се на често, порциите ви не са големи, не пропускате закуската, вечеряте рано и др., но въпреки това не ви напуска чувството за глад. На какво може да се дължи то и как да се справим с него? 

  Нормално е ако сте свикнали да се храните обилно, когато преминете към различен режим да се чувствате гладни. Това е така, защото трябва да мине известен период, през който стомахът ви се свива и привиква към по-малките порции. През това време може да пиете повече вода, да хапвате малко кисело мляко или да включвате повече храни с фибри в менюто си. Можете да се залъгвате и с ниско-калорични плодове и зеленчуци, докато се почувствате сити.

  Не пропускайте и полезните ненаситени мазнини в храната от източници като риба, маслини, авокадо, ядки, зехтин и ленено семе, защото именно мазнините подават към мозъка важния сигнал за ситост. Разбира се, когато сте на диета трябва количествата на ядките например да не са големи, защото те са високо-калорична храна.

  Липсата на време

  Е, това вече е проблем. Заети сте, стресирани сте, чудите се как да се справите с натовареното ежедневие и на всичкото отгоре трябва да мислите за диета и здравословно хранене. Досадна работа. Как да ядете по 4-5 пъти на ден полезна храна, като нямате време да се обърнете?

  Не подценявайте силата на предварителното планиране. Можете да си подготвите от предния ден всички порции, които са ви необходими. А ако чак толкова нямате време можете да пропуснете някоя, но след това продължете по план. За да не забравяте да пиете вода вземете малко шише например от 0,5 л., залепете върху него 4-5 лепенки и всеки път, когато свърши бутилката, отлепяйте по една от тях. Така ще сте сигурни, че приемате не по-малко от 2-2,5 л. вода през деня. А в жегите това количество е изключително необходимо!

  Вредните навици

  Когато сте свикнали да ядете бързо на крак, да пропускате някое от основните хранения за деня и вечерята ви да е най-обилна, е много трудно да се откажете изведнъж от този стил на живот.

  Трудно, но не и невъзможно. За изграждането на нов навик са ви необходими около две седмици да повтаряте едно и също действие. Ако не вярвате, опитайте. Естествено, ако с години сте правили едно и също нещо, старите ви навици ще се опитват да надигат глава отвреме-навреме и да ви саботират. Не им се поддавайте, връщайте ги обратно там, където им е мястото. 

  Но дори да не успеете да се намъкнете в старите бански, поне направете, каквото зависи от вас за малкото време, което ви остава до почивката. Не се разочаровайте и не се вманиачавайте да сте прекалено слаби, в закръглените форми има чар, а и ми се е случвало приятелки да ми споделят, че когато са били с ниско тегло са се чувствали отпаднали, раздразнени и в лошо настроение. Има хора, на които им отива да са леко закръглени и тогава са по-енергични и жизнени, повече приличат на себе си :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:52

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics