Влез

Интелигентен подход за отслабване

Интелигентен подход за отслабване - 5.0 out of 5 based on 5 votes

    Inteligentno-otslabvaneКомбинирайте правилно храните/ Снимка: www.sxc.huМоже би се чудите какво пък е това "интелигентно отслабване". Бъдете сигурни,  че този подход е най-елементарния и ефективния. Просто трябва да сте информирани какво се случва с вашето тяло, когато приемате определен вид храна. Как умно да комбинирате продуктите, които ядете, за да ги усвоите по най-добрия начин и това да се отрази на талията ви. 

   Може би сте чували за разделението на въглехидратите на прости и сложни. Най-общо простите са калорийните бомби, като захар, бяло брашно, сладкарски изделия и др. подобни. Те се усвояват веднага от организма, разграждат се до глюкоза и навлизат в кръвта. Много органи имат нужда от глюкозата, за да функционират добре. Тя е храна за мозъка, складира се в мускулите и черния дроб, но лошото е, че излишъкът от нея се трупа като мастни депа. И така какво излиза - простите въглехидрати допринасят за увелечаване на теглото!

  Защо сложните въглехидрати /пълнозърнест хляб, зеленчуци и др./ са добри за нас? Те съдържат в струткурата си неразградимите от храносмилателната ни система фибри, което е причина за по-бавното навлизане на глюкозата в кръвта. Това допринася за отделянето на по-малки количества инсулин /хормонът, който спомага за усвояването й/ и не благоприятства увеличаването на мазнините.

  Всъщност делението на въглехидратите на прости и сложни е условно, а най-важният фактор е скоростта, с която се отделя глюкозата след преминаването на определен продукт през храносмилателната ни система. Тази скорост се отбелязва с т.нар. гликемичен индекс. Има множество таблици, които подробно описват кои храни с какъв индекс са.

  По важното в случая е, че ние можем да влияем на скоростта на преработването на определена храна, като я комбинираме с друга. Добавянето на полезни мазнини и белтъчини може да забави усвояването на прост въглехидрат. Например когото ядете бял хляб, но го комбинирате с риба и маслини, вие забавяте процеса на разграждането до глюкоза, понеже добавяте по-трудно разградим протеин и полезни ненаситени мазнини. Последните допринасят за по-дългото задържане на храната в стомаха. Естествено в идеалния вариант трябва да консумирате пълнозърнест хляб, но не е излишно да знаете как да намалите вредите от някои продукти.

 Освен, че трябва да знаете как отделните хранителни групи си взаимодействат, е необходимо да обърнете внимание и на калоричността. Навсякъде е пълно с информация колко калории се съдаржат в 100 гр. продукт. Има и таблици, които изчисляват според възрастта, пола, теглото, а някъде и според дебелината на китката /костната структура/ какво е идеалното тегло и колко калории трябва да приемаме на ден така, че да запазим го запазим или пък да отслабнем. Хората си мисят, че това е достатъчно, за да решат проблемите с излишните килограми.

  Истината е, че "интелигентния" подход за отслабване ни кара да се замислим основно на само колко, но и по кое време приемаме тези калории. Четох за следния експеримент. Три групи хора приемат  храна с еднакъв брой калории - първите я приемат сутрин, вторите - по обед, а третите -вечер. Познайте какъв е ефекта - сутрешната група отслабват, обедната не променят теглото си, а вечерната - напълняват. Така, че по-важният фактор от броя калории е по кое време ще бъдат приемани!

  За да сте слаби, весели, жизнени и в хармония със себе си, информирайте се кое е полезно за вас и кое влияе на теглото и доброто ви здраве и самочувствие. Аз ще се опитам да допринаса с опита си за вашия комфорт!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:21

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics