Влез

Защо да приемаме пробиотици и лактобактерии?

Защо да приемаме пробиотици и лактобактерии? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Полезните пробиотични бактерии www.torontosun.com/ Обработка: Теодора Д. Полезните пробиотични бактерии

 Наскоро се запознах с японец, израснал в Германия. Той се интерeсуваше живо от България, но спомена нещо много странно за киселото мляко. Каза, че е убеден, че е с турски произход. Бях меко казано учудена и му казах, че киселото мляко е от типичните за българската кухня продукти. За доказателство му споменах, че млечно киселата бактерия, която прави възможно заквасването се нарича lactobacillus bulgaricus. Забележете Булгарикус, а не Турцикус! Той се замисли и каза, че ще провери случая.

 Както и да е, мисълта ми е, че не случайно толкова народи се опитват да се изкарат родина на полезните пробиотични бактерии и бацили.

  Защо са полезни пробиотиците? 

  Балансираното съотношение между полезните (пробиотичните) и болестотворните микроорганизми в състава на чревната флора е от ключово значение за  доброто здраве както на стомашно-чревния тракт, така и на целия организъм. При определени условия този баланс между двата типа бактерии се нарушава, което в комбинация с други фактори улеснява развитието на стомашно-чревни инфекции.

  Набавянето на пробиотични бактерии в организма, може да облекчи тежестта на протичане на стомашно-чревните инфекции и да скъси тяхната продължителност, както и да ограничи страничните ефекти от антибиотичното лечение.

 Освен че имат отношение към здравето на стомашно-чревния тракт, за пробиотиците се счита, че могат да намалят честотата на респираторните заболявания и зъбния кариес в детска възраст, както и да повишат имунната защита. Тепърва предстои да се проучи дали могат да бъдат полезни при някои алергични състояния.

   В кой продукти се съдържат пробиотици?

  Лактобацилите са пръчковидни бактерии, които преобразуват лактоза и други захари в млечна киселина. Макар да се свързват с производтвото на кисело мляко, сирена, бира, вино, сайдер и други ферментиращи храни и напитки, те се съдържат и в меда. Затова той е полезен за укрепване на имунната система и повишава защитата дори към резистентните на антибиотици грам-положителни бактерии.

  От какво ни препазват пробиотиците?

  Пробитичните бактерии имат следните здравословни ефекти: стимулират имунната система, имат антитуморен ефект, особено на дебелото черво, спират свръхрастежа на вредните бактерии, намаляват холестерола, имат антиоксидантен ефект, при сърдечните и мозъчните заболявания, имат антихипертензивен ефект, предотвратяват урогениталните инфекции, спират развитието на хеликобактер пилори при язва и на микобактериум паратурбеколозис при колити, подпомагат смилането на лактозата.

  Пробиотичните функционални храни допълнително имат и хранителни здравословни ефекти, като увеличват усвояването на минералите и микроелентите и синтеза на витамините, увеличават синтеза на хормоните, усвояването на протеините, мазнините и въглехидратите, стимулират растеж на организма, детоксикират черния дроб.

Каква е разликата между бифидобактериите и лактобацилите ?

 В детския организъм има бифидобактерии и лактобацили. След пубертета бифидобактериите намаляват, дори изчезват при възрастния човек, като започват да преобладават лактобацилите.

 Не е проучен въпроса трябва ли допълнително да заселваме Бифидобактерии при възрастния човек, след като при естествени условия преобладават лактобацилите.

 Млечно-киселите бактерии произвеждат от млечната захар над 50% млечна киселина. Те са широко разпространени в природата, в млечните продукти, в чая, в алкохола, в колбасите, в туршиите и т.н. За разлика от тях бифидобактериите те произвеждат по-малко млечна киселина и произвеждат и оцетна киселина. Те са по-слабо разпространени и по-слабо изучени.

 Какво да правим, ако не ни понасят млечните продукти или нямаме възможност да си набавим достатъчно пробиотици от храната?

  Добра идея е в този случай да се спрем на хранителна добавка, която ще ни осигури така необходимите полезни бактерии като ПРОБИНОРМ.

Източници: www.puls.bg, www.daflorn.com, www.kiselomliako.bg

Последно променена наСряда, 19 Октомври 2016 11:45

1 коментар

 • Ели
  Ели Сряда, 19 Октомври 2016 18:38 Връзка на коментара

  Биографията на Д-р Стамен Григоров, откривателя на Лактобацилус булгарикус е една от най-впечатляващите за мен. Загубилите около 5-6 деца родители накрая се сдобиват с мъжка рожба. Все пак той има и още 2 сестри. Сестрите се отказват от правото си да се обучават в полза на д-р Григоров. На всичко отгоре той отива да учи нещо като право в Монпелие и завръщайки се в родния град иска от родителите си отново да го подкрепят финансово, за да запише доста по-интересната му специалност "природни науки". По време на специализацията му в Женевския университет лично занася кисело мляко от родното село, за да бъде извлечена и описана бактерията, вълшебната българска пръчица, както са я наричали. По това време българите са смятали, че киселото мляко трябва да се приготвя само от овче мляко, а кравето се е считало за по-недоброкачествено. И действително, 1 овца за 1 сезон дава 100л, а кравата дава толкова за седмица примерно и то от старите породи.
  И днес все още болницата в гр. Трън носи името на д-р Стамен Григоров. Отказва постовете на проф. в Женевския Университет, ректор на др. институт. Връща се и става околийски лекар в Трън. А родната му къща в с. Студен извор е превърната в музей на киселото мляко.
  България по времето на соца и сега изнася суха закваска за приготвяне на кис.мляко. Климатът и микробиологията на страната ни са уникални и са единствените, в-у които закваската се самовъзпроизвежда. На други места по света бактерията мутира и вече не може ефективно да заквасва млякото.
  Последните изследвания на учените в университета в Дрезден показват, че българското кисело мляко може да намали опасността от заболяването Паркинсон с 40%, заради което имаше обширна дискусия по форумите в Германия дали могат да се снабдят от някъде с българско кисело мляко.
  Благодаря за информативната статия! Винаги може да се научи и повече по интересни за нас, българите теми.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics