Влез

Вълшебните ензими

Вълшебните ензими - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Лечебните свойства на "котешки нокът" www.freeimages.com / Обработка: Теодора Д. Лечебните свойства на "котешки нокът"

  Когато става въпрос за здравословно хранене най-често се говори за витамини, минерални вещества, фибри, вода и др. Доста по-рядко се споменават ензимите, от които всъщност зависят всички протичащи химични реакции в организма. 

 Какво представляват те?

 Повечето ензими са белтъчни молекули, които катализират (ускоряват) всички процеси в организма, както извън така и вътре в клетките. При човешката телесна температура от ок. 37 C повечето от процесите, включващи разпад на хранителните вещества до аминикиселини, глюкоза и липиди няма да бъдат възможни, ако не се използват ензими. Те ускорявят до 1 000 000 пъти химичните реакции в организма. Познати са ни около 4000 вида. 

 Дълго време в българския език думата фермент е била синоним на ензим т.е. нещо което ускорява реакциите на разпад, катализира и преобразува. А от гръцки "en zyme" означава "в мая". 

Какви видове ензими има?

Има два основни типа ензими - метаболитни и храносмилателни.

  Метаболитните ензими участват във функционирането на лимфните, сърдечните, неврологичните, ендокринните, бъбречните, чернодробните и репродуктивните системи.  Всяка една от нашите 10 трилиона клетки зависи от тези ензими и способността им да катализират производството на енергия. Т 

 Една от най-важните функции на метаболитните ензими се извършва в кръвта. Бактериите, паразитите и гъбичките са съставени от протеини. Ензимите в кръвта и по-специално протеазата, служат за разрушаване на изградените от протеин чужди
тела и по този начин ефективно прочистват кръвта.

 Така ензимите се справят с хроничните възпалителни процеси, които ако не се лекуват могат да доведат до автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и дори рак. Тъй като в днешно време всяка хронична болест е причинена от възпалителни процеси, един добър начин да се предпазим от тях е като увеличим нивата на функциониращите ензими в кръвта.

  Храносмилателните ензими подпомагат процесите на разграждане на отделните групи храни на техните съставни елементи - аминокиселини, мастни киселини и глюкоза.

 Има няколко основни типа ензими, които извършват тези функции. Протеазата разгражда протеини, амилаза – въглехидрати, липаза – мазнини, целулаза - фибри, малтаза – превръща комплексните въглехидрати от зърнените храни в глюкоза, лактаза – млечна захар (лактоза), фитаза – подпомага общото храносмилане, сукраза – повечето захари.

  Какви могат да са последиците при липса на ензими? 

 Най-честите симптоми при лоша обработка на храната са подуване, газове, уригване, спазми, запек, киселини и др. 

А какво става, ако не се обработва добре една от хранителните групи, поради липса на ензими?

– Необработването на приетите въглехидрати и мазнини може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, тумори и др.

– Ако протеините не се смилат напълно, остатъците от тях започват да гният и по този начин натоварват черния дроб и
бъбреците. Това води и до астматични пристъпи, кожни проблеми и др.


  Как се набавят ензимите?

  По два начина -  набавят се чрез храната и се произвеждат от панкреаса. За съжаление организмът ни има ограничен потенциал за синтез на ензими. Именно затова е важно да ядем сурови плодове и зеленчуци. Само живата, необработена храна съдържа в себе си ензимите, необходими за обработването й. 

  Какво става с напредване на възрастта?

  След настъпването на 20 годишна възраст започва намаляването на натуралното производство на ензими. На всеки десет
години то намалява с 13%. Така че до 40 години, това производство може да е спаднало с до 25% и докато навършим 70,
тялото ни да произвежда едва 1/3 от ензимите, от които се нуждае. По голямото производство на храносмилателни ензими намалява синтеза на метаболитни ензими, от които се нуждае всяка клетка в организма, за да може да функционира.

   Кое подпомага работата на ензимите?

  Те имат нужда от свързване с малки молекули, за да функционират например т. нар. кофактори. Това са някой видове соли, цинк, магнезий, мед калий и др. За да се активират те се свързват и с коензимите. Пример за често срещани коензими са витамините С и В и Q10. 

 Как ензимите помагат на имунитета?

  Те намаляват възпалителните реакции и инфекциите, осигуряват  хранителни вещества на клетките, помагат за изхвърляне на токсичните отпадъци, разграждането на мазнини в тялото и регулиране нивата на холестерола и на триглицеридите, регулират хормоните, забавят стареенето, разбиват кръвните съсиреци.

 Лекуват ли рак?

  Не може да се каже че ензимите са панацея, но клинични изследвания доказват, че те помагат за спирането на растежа на тумори и метастази.

 Какво да правим, ако стомахът ни не понася приемане на сурови плодове и зеленчуци?

За съжаление, както споменахме при термична обработка над 45-48 C ензимите изчезват напълн. Затова доста смислен вариант е да ги приемаме под формата на хранителна добавка например Ензимен комплекс плюс.

Последно променена наЧетвъртък, 13 Октомври 2016 14:14

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics