Влез

Как да намалим високото кръвно налягане?

Как да намалим високото кръвно налягане? www.freeimages.com / Обработка: Теодора Д.

  Kръвното налягане се определя от два фактора: 1) Колко бързо сърцето помпа кръв; 2) Колко тесни са кръвоносните ни съдове.

  Колкото по-бързо циркулира кръвта и колкото по-тесни са артериите ни, толкова е по-висок натиска върху стените им или с други думи, толкова е по-високо кръвното ни налягане. Обратното също е вярно. 

 Естествено най-доброто, което може да направите при повишено кръвно налягане е да потърсите професионална лекарска помощ!

  Можете обаче да си помогнете и с още много природни и естествени методи. Те се делят на:

1) Правилен и качествен режим на хранене;

2) Билки, народна (алтернативна медицина), хранителни добавки;

3) Движение и разходки сред природата.

  Качествено хранене против хипертония.

  Един от доказано най-добрите режими за понижаване на кръвното е диетата DASH (Dietary Approeach to Stop Hypertension). На нея отделих специална статия преди време (вижте я тук).

 Накратко тази диета препоръчва ограничаване на солените, мазните и сладките храни. Основно в менюто ни трябва да се включват: пълнозърнестите продукти, плодовете и зеленчуците, немазните леки меса, риба, нискомаслени млечни продукти, бобови култури, ненаситени мазнини от маслини, авокадо, ядки, семена, и др. 

 Всички тези храни имат свойството да укрепват кръвоносните съдове и естествено ги разширяват, като отмиват натрупаната артериална плака, намаляват лошия холестерол и увеличават добрия. Всичко това спомага за по-гъвкави и лесно проводими артерии и естествено намалява кръвното налягане. 

 Препоръчителното дневно количество сол е 2-3 гр. - два пъти по-малко, отколкото стандартната доза. В това има логика, понеже голямото количество натрий нарушава калиево-натриевата обмяна. А и солта сгъстява консистенцията на кръвта, което от своя страна създава допълнителен натиск върху артериите. 

 Народни лекове и билки

  Изключително многобройни са рецептите с билки за понижаване на кръвното. Общо взето се препоръчват отвари от растения, които имат разреждащи кръвта свойства, действат отпускащо на артериите и имат ефект на намаляване на теглото и лошия холестерол.

  Ето част от билките, които се препоръчват: имел, троскот, семена от моркови, джинджифил, байкалски шлемник, хвост, бяла върба, гинко билоба, арония, както и растения със силно пречистващи свойства като чесъна, лука, лимона и др. Препоръчват се и какаовите зърна и черния шоколад.

 Една универсална и лесно изпълнима рецепта е да разтворим канела в топла вода или кисело мляко. Това е бърз и лесен начин за стабилизиране на кръвното.

 Понякога кръвното се вдига, когато крайниците ни са студени и съдовете там са свити. Добра идея е да ги стоплим чрез движение или накисване в топла вода. 

 Не винаги обаче в натовареното ежедневие имаме време да намерим и да сварим отвара от няколко вида билки. Затова добра идея е да изберем хранителна добавка, която съдържа екстракти от голяма част от тези билки + витамини, като АD-БАЛАНС например.

Спорт и движение

  Движението е живот! Когато спортуваме ние всъщност регулираме кръвното налягане - ако е ниско го повишаваме, ако е високо го понижаваме до нормални стойности.

  Редовното движение спомага за укрепване стените на артериите и за намаляване на лошия холестерол, който ги запушва и стеснява. Освен това помага за намаляване на теглото. Както знаем, излишните килограми са предпоставка за високо кръвно. Това е така понеже кръвният поток се увеличава, за да изхрани допълнителните тъкани. Това от своя страна увеличава натиска върху стените на артериите, а по-голям натиск=по-високо кръвно налягане.

 Така че не оставяйте всичко в ръцете на лекарите! Помогнете си навреме с правилно хранене, билки и хранителни добавки, както и с редовно движение!

Източници: Mayoclinic, Wikipedia

Последно променена наЧетвъртък, 29 Септември 2016 13:38

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics