Влез

Бърз метаболизъм=здраве

Бърз метаболизъм=здраве - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Бърз метаболизъм=здраве www.freeimages.com / Обработка: Теодора Д.


  Знаете ли поговорката, че "вода, която стои на едно място, застоява". А искате ли организмът ви да е чист като бистър поток, а не мътен като блато? В бистрия поток няма затлачване с изгнили и зловонни вещвства - водещи до болести. Знаете предполагам, че телата ни съдържат 60-70% вода и за да може обмяната на веществата да е бърза, едно от основните и най-важни неща е да приемаме достатъчно вода и да отделяме ненужното. 

  За да сме здрави и силни с бистър ум и мисли, ни трябва бърз метаболизъм. Всичко, което влезе в организма ни не трябва да се задържа, а да се обработи по най-добрия възможен начин. Останалото е важно да се изхвърли веднага.

  Увреденият метаболизъм води до застояване на вредни субстанции в телата ни - токсини, кетони и др. Освен това може да е причина за попадане  на определени вещества не там, където им е мястото - например на глюкоза в кръвоносните съдове при диабета и инсулиновата резистентност. Всички знаем, че големите количества глюкоза в кръвта са токсични за организма и повреждат кръвоносните съдове. При някои автоимунни заболявания има навлизане на неправилно обработен белтък в кръвта. Организмът го възприема като чуждо враждебно тяло и го атакува. Така биват увредени по грешка собствените тъкани от обърканата ни имунна система. 

  Ето защо правилното протичане на метаболитните процеси е от особено голямо значение.

  А от какво зависи правилната обмяна?

  От 2 основни фактора: 1) генетичният (наследствен) фактор; 2) Начинът на на живот.

 Хората с по-бавен метаболизъм по рождение са с по-мазна кожа, склонни са към запек и към пълнеене. Това е свързано с нивата на тиреоидните хормони на щитовидната жлеза. Хората с бърза обмяна са точно обратното - по-малко склонни към трупане на мазнини, по-енергични, отделителната им система работи по-добре.

 Въобще работата на щитовидната жлеза може да се сравни с педала на газта. Колкото повече го натискаме, толкова по-бързо се случват всички процеси и толкова повече "гориво" хабим. Затова на слабите хора им казват завистливо "Имаш право черво" - т.е. отделяш всичко веднага и "Само хабиш храната" - нищо не ти се лепи. 

 Обречени ли сме, ако метаболизмът ни е бавен по рождение?

  Отговорът на този въпрос за мен е категоричен - Не! Начинът на живот е от изключително значение. При всички положения най-добрият съвет, ако сме с нарушен метаболизъм е първо да отидем при специалист и да си направим изследвания. Може да се окаже, че ни липсва йод или селен или можем да си купим хранителна добавка, като например БУРДОК-C и да решим трайно проблемите с нарушената си обмяна.

 Какво друго може да се направи, за да забързаме трайно метаболизма си?

1) Най-елементарното и високо ефективно нещо е да пием повече вода. Спомняте си аналогията на бистрия поток или блатото, която споменах в началото? Моля не застоявайте! Препоръчителната вода за денонощие е 30 мл. на кг. телесно тегло, като можем да стигнем до 50 мл., ако спортуваме или времето е по-топло.

 Това за жена 55 кг. е от 1,7-2,7 литра на ден. За мъж 80 кг. - 2,4 - 4 литра. Не съм съгласна с твърденията, че трябва да се пият по 5-6 литра на ден. Нищо прекалено не е добро. Най-малкото ще отмиете водоразтворимите витамини от телата си и ще се почувствате отпаднали. Най-добре вижте статията за водата и диетите

2) Храната за бърз метаболизъм не трябва да е консервирана, а прясна. Трябва да се ядат необработени продукти т. нар. храни източници. Да се избягват всички заведения за бързо хранене. И да включваме много пресни плодове и зеленчуци - за да си набавим витамини, микроелементи и ензими. Освен това трябва да се храним начесто и да ядем по малко. Така организмът няма да задейства вродените си механизми за оцеляване и няма да се опитва да трупа запаси под формата на мазнини. 

3) Спортуване и движение - със сигурност по този начин ще засилим метаболизма. Трупането на мускулна маса е в основата на добрата обмяна. Мускулите хабят повече енергия от мазнините. Освен това чрез движението освобождаваме хормони на щастието и намаляваме хормоните на стреса. Редовно спортуване + достатъчно сън ни гарантира здрав организъм и добра обмяна. 

Последно променена наПонеделник, 26 Септември 2016 13:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics