Влез

Как да подобрим зрението си?

Торта с белтъци, извара и какао www.freeimages.com / Обработка: Теодора Д. Торта с белтъци, извара и какао

 Зрението е един от най-ценните дарове на природата. Затова трябва съзнателно и постоянно да полагаме грижи за очите си. Това не е лесно в съвременния свят, когато постоянно ни се налага да сме пред монитора - на компютъра, на таблета, на телефона.

  За щастие има много методи, с които можем да въздействаме върху подобряване на очното здраве. Бих ги разделила на 2 групи:

  1) Упражнения за очите 2) Здравословно хранене.

 Упражнения за очите

 Можете да намерите много варианти в интернет пространството. По този начин със сигурност ще намалите диоптрите - стига да сте упорити и редовни. Късогледството и далекогледството са въпрос на фокус и на това доколко еластични са околоочните мускули.

 Има доказани системи от упражнения, които работят. Например тази на Мирзакарим Норбеков. Горещо препоръчвам неговата книга "Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата." 

 Освен упражненията добра идея е да ограничите взирането в екрани или ако нямате възможност - поне често да отмествате очи от екрана и да почивате по 15 минути на всеки час. 

 Има и специални очила, които се наричат тренажорни и са перфорирани. Използват се за коригиране на зрението и предпазване на очите.

 Здравословно хранене за здрави очи

 Колкото и упражнения да правим няма да постигнем най-добър резултат, ако не се храним правилно. Ето кои групи храни действат добре на очите.

 Зелени листни зеленчуци.- марули, салати, спанак, лапат и др. Те са изключително богати на витамин А - най-ценният за зрението ни витамин. Имат и богат минерален състав и предпазват от макулна дегенерация и катаракта (перде), благодарение на доволното количество витамин С, което съдържат. 

 Моркови - няма човек, който да не знае, че те са полезни за зрението. Истината е, че не само те, но и всички оцветени в ярки цветове плодове и зеленчуци, съдържат бета-каротен - прекурсорът на витамин А. Хубавото е, че морковите, поради своята сладост се комбинират добре и с плодовете - във фрешове например, и със зеленчуците на салати, в супи и ястия.

 Яйца - няма как да пренебрегнем една от най-полезните храни - те съдържат абсолютно всички витамини, с изключение на витамин С. За очното здраве са ценни А, E, D и В-група и цинк (всички съдържащи се в яйцата). Те са и с богат минерален състав - нали трябва да изхранят един нов живот - малките пиленца. 

  Каротиноидите зеаксантин и лутеин, на които се дължи оранжевия цвят на яйцата, се съдържат в големи количества в ретината и лещата на окото, затова те са толкова ценни за зрението ни. 

  Ненаситени мастни киселини - мазните риби (скумрия, херинга, сьомга, авокадо и др.), маслините (зехтина), ядките и др. съдържат ценните омега-3, 6 и 9 мастни киселини. Те помагат за здравето на очите - недостатъчното им количество в ретината създава усещане за сухота и дразнене в очите. Особено ценни са ядките, понеже са богати на цинк и витамин Е. 

  Боровинки - те също предпазват от макулна дегенерация и перде (катаракта), поради антиоксидантните си свойства. Пилотите през втората световна война ядяли боровинки, за да подобрят нощното си зрение. И не само това - те дори изтисквали боровинков сок в очите си. 

 И да обобщим: всички свежи и ярко оцветени плодове и зеленчуци, както и яйцата и ненаситените мастни киселини са изключително полезни за добро зрение. За съжаление не винаги можем да си набавим цялата палитра от полезни витамини и минерали. Тогава, особено в преходните сезони (есен и пролет), е добре да се доверим и на хранителни добавки, съдържащи всичко необходимо, като ГЛАЗОРОЛ.  

 

Последно променена наПонеделник, 26 Септември 2016 13:55

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics