Влез

Зоните на дълголетието - о. Сардиния (Италия)

Зоните на дълголетието - о. Сардиния (Италия) - 3.7 out of 5 based on 3 votes
о. Сардиния, Италия www.ladya-tour.ru о. Сардиния, Италия

 Чували ли сте, че има зоните по света с концентрация на столетници в добро здраве? Хората в тези райони са сякаш погалени от Бог и са една стъпка по-близо до химерата на човечеството  - безсмъртието. Ясно е, че никога няма да го имаме, но е приятно да мислим, че можем да живеем по-дълго и в добро здраве.

 Вече ви разказах за о. Окинава (Япония) - една от въпросните "сини зони", наречени така, понеже са очертавани със син маркер на картата от откривателите си. 

 А днес искам да ви разкажа за живота на о. Сардиния (разположен на 120 мили западно от континенталната част на Италия с население от 1,6 млн.). Невероятното е, че там в район Барбаджа има забележителна концентрация на столетници 7:2500 души. За сравнение в САЩ, те са 1: 20 000. Другият шокиращ факт е, че мъжете столетници са 1:1 в съотношение към жените, а официалната статистика е 1:4. 

 Още малко странни факти за Сардиния

На този остров е било живо кръвното отмъщение (синът е можело да бъде застрелян за нещо, което бащата е направил преди десетилетия), имало е липса на хигиена и районът е бил покрит с мочурища, хората са претърпели глад и лишения, имат сприхав темперамент и не е умно да заглеждаш жената на някой от местните. А ако някоя жена застреля неверния си мъж, я пускат от затвора след 4 месеца, понеже честта й била опетнена.

 А защо въпреки това има такава концентрация на столетници? Къде се крие тайната? В гена, храненето, начина на живот. Според учените причините са комплексни.

 На о. Сардиния се ценят традиционните семейни ценности и понеже районът е бил сравнително изолиран и се е защитавал от нашественици, нравите на местните не са се променяли със стотици години. Възрастните са уважавани и почитани, почти издигани на пиедестал. Те се чувствали значими и обичани. Имали стабилна роля в домакинската работа и възпитанието на децата. 

 Има и още една особеност, която до голяма степен обяснява дълголетието при мъжете. Те са предимно овчари, водят животните на паша. А само 1 час от всекидневната им активност в обикаляне по каменистите планински райони се равнява на близо 500 изгорени калории. Освен това мъжете от Сардиния почти нямат грижа за децата и нямат толкова домашни задължения. Основната роля по отглеждането на домочадието се пада на жените. 

 Интересен факт е, че Сардинците не се хранят според популярната и считана за най-полезна Средиземноморска диета (вижте повече тук). Те ядат основно хляб (с лук репички или копър), понякога сирене, малко месо, почти никаква риба и пийват богато на флавоноиди червено винце. Счита се, че вероятно един от източниците на дълголетието се крие в мастиковото олио и козето мляко. Мастните киселини в тези продукти предпазват артериите от втвърдяване и запушване.

 Интересен факт е, че козите пасат остролистното сардинско къри - билка с мощни противовъзпалителни свойства и антитуморно действие. Въпросното растение обаче е избягвано от овцете. Точно затова се счита, че козето мляко е най-полезно и вероятно е един от еликсирите на дълголетието. Освен това то съдържа повече калций, витамини и други микроелементи в сравнение с овчето мляко. А желязото в продуктите от козе мляко е по-лесно усвоимо от организма. 

 И накратко, защо има толкова столетници на о. Сардиния според авторите на книгата "Сини зони"?:

1) Сардинците се хранят оскъдно. Ядат предимно пълнозърнест хляб, градински зеленчуци, плодове и мастиково олио. Месо слагат на трапезата рядко - веднъж седмично или само по празници. Хапват и овче мляко и сирене. Овцете пасат на воля и в млякото им се съдържат в пъти повече от полезните омега 3-мастни киселини в сравнение с индустриално отглежданите животни. А козето мляко, което също често присъства на трапезата им, е един от еликсирите на дълголетието.

2) Традиционните ценности в Сардиния са устоявали през вековете, поради относителната изолация на острова и постоянната нужда да се противостои на набезите от нашественици. Семейството е издигнато в култ, а всеки негов член е уважаван и ценен. Това естествено води до намаляване на стреса и депресията в ежедневието. Освен това възрастните хора никога не губят усещането за цел в живота, защото помагат в отглеждането на децата и финансово подкрепят младите.

3) Най-важно е движението. Сардинците се движат постоянно. Основното им препитание е овчарството и на ден изминават по 8-10 км. от селото до пасищата. Ходенето помага за подобрение на сърдечно-съдовата дейност, укрепва костната система и мускулите. Доста по-щадящо е за организма в сравнение с триатлона и маратона.

4) Сардинското вино Канонау минава през по-дълъг процес на настройване (мацерация) и по тази причина съдържа в пъти повече флавоноиди в сравнение с други вина. А както е известно флавоноидите помагат да имаме чисти от плака и по-елестични артерии. Столетниците в Сардиния пият до литър вино на ден!!!

5) Мъжете в тази "синя зона" са известни с острото си и хапливо чувство за хумор. Това им помага да разтоварят и да се посмеят с приятели и парира проблемите още преди възникването им. 

 Очаквайте скоро още статии от другите сини зони по света! 

Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наВторник, 21 Юли 2015 14:53

1 коментар

  • Боби
    Боби Четвъртък, 16 Юли 2015 20:49 Връзка на коментара

    Много интересно :) Мога само да си мечтая да живея на такова място !

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics