Влез

Оазиси на дълголетието - о.Окинава

Оазиси на дълголетието - о.Окинава - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Сини зони - о. Окинава (Япония) www.freeimages.com Сини зони - о. Окинава (Япония)

 Оазисите на дълголетието на земята са обект на дългогодишни проучвания. Особено популярно и нарицателно за тези райски кътчета е наименованието "сини зони".  То идва от двама учени Джани Пес и Мишел Булен, които през 2000 г. правят демографски изследвания на населението, изучавайки феноменалното явлениe - дълголетието. Те ограждали на картата със син маркер, зоните с концентрация на столетници. Оттам идва и името на книгата на Дан Брютнер - "Сини зони - 9 урока по дълголетие от хората, живели най-дълго".

 В нея са описани 5 сини зони - о. Окинава (Япония), о. Сардиния (Италия), общността на адвентистите в САЩ - Лома Линда (в Южна Калифорния), п-в Никоя (в Коста Рика), о. Икария - Гърция. Изследванията в книгата са дългогодишни и мащабни. В тази статия ще разкажа впечатленията си от синя зона Окинава. 

  Окинава е описана като "Хаваите" на Япония. Остров с благоприятен топъл климат, плажове и лазурно море. Въпреки, че е  завладявана от Китай през различни периоди, претърпяла е природни бедствия и световна война, Окинава се слави като едно от кътчетата на света с най-много столетници на глава от населението (5:10 000). 

 На какво се дължи дълголетието на Окинава?

  1) Хранене 

 Какво включва Окинавската традиционна кухня?

 Интересното е, че свинското месо не е изключено от нея, но се консумира рядко - по празници или веднъж седмично. Сладките картофи също са предпочитана храна. Те са и изключително полезни - засищат, съдържат фибри и други ценни съставки. През тежките периоди на глад и мизерия, населението е оцеляло основно благодарение на тях.

 Любима храна на окинавците са зеленчуците. Повечето от тях ги отглеждат сами, работят на открито в градината. Любимо ястие е супата "Мисо". Нарича се така по името на основната подправка, която се слага в нея - съставкие й са: ферментирала соя, сол и специален вид плесенна гъба кохи. 

 Зеленчуците обикновено се поднасят варени или пържени. Но всъщност така нареченото "пържене" е доста кратко и за него се ползва дълбок тиган. Прилича повече на задушаване или сотиране. Така че няма време да се отделят вредните "свободни радикали", буквално унищожаващи клетъчната структура. 

 Традиционно ястие е и тофуто (соевото сирене). То е особено ценен източник на протеин и полезни мазнини. Счита се, че чрез соята се приемат "Фитоестрогени", т.е. хормони от растителен произход, които ни поддържат млади. 

 Подправките на Окинава са с мощно антиоксидантно действие. Те не дават шанс на вредните бактерии да се размножават и да причинават туморни и други заболявания. Според учените човешкият вкус, така се е видоизменил с времето, че сме започнали да предпочитаме храни като лютото и горчивото, точно защото съдържат антиоксиданти и пречистват организма ни. 

 На Окинава любими храни са чесънът, лукът и куркумата. Те освен, че са полезни в борбата със свободните радикали и пречистват организма, помагат и за намаляване на лощия холестерол, както и за премахване на вредната артериална плака.

 Както споменах, на почит са и горчивите храни. Ориз, подправен с горчив пелин от градината, е едно от традиционните ястия. Често се сервира и зеленчукът гоя (горчив пъпеш). Той прилича на краставица с брадавици. Тези храни освен, че имат пречистващо действие, подпомагат и храносмилателните процеси. 

 Но освен какво слагаш на масата, е важно и как се храниш. Посветих цяла статия на тази тема. В Окинава всичко се сервира в малки чинийки и преди да започнат храненето казват: "Хара хачи бу" - "Яж, докато се заситиш на 80%". Ако спазваме само това единствено правило, ще живеем по-дълъг и качествен живот. 

 Какво още помага на столетниците от Окинава?

 - Непрестанното движение. Чували сте предполагам поговорката: "Вода, която стои на едно място, застоява!". Е такава опасност няма за столетниците на Окинава. Те вървят километри пеша всеки ден, цепят дърва, домакинстват, готвят, пазаруват и работят на открито в градината. Този начин на живот освен, че ги поддържа в кондиция и млади им осигурява и необходимите количества витамин Д. Той може да се набави единствено под влияние на директна слънчева светлина. Липсата му може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Освен това окинавците водят активен любовен живот дори на преклонна възраст. Подкрепят се взаимно и си помагат.

- Цел в живота - "икигай". Така окинавците наричат причината да се събудиш сутрин. Всеки от тях има своя ярко изразена роля в семейството, сред приятелите си в обществото. Всеки се чувства полезен, уникален и ценен. 

- "Моай" - това понятие означава "събиране с някаква обща цел". То е нещо като нашите клубове по интереси. Възникнало е като начин за финансова и емоционална подкрепа. Една от столетничките в книгата казва: "Моай е моят икигай!" Това, което има предвид, е че събирането с приятелките й следобед за сладки приказки и взаимна подкрепа е причината да се събуди сутрин. На тези събирания освен обикновени клюки, шеги и майтапи, се търси и помощ. Нещо като днешните социални мрежи, но много по-истинско, близко и човешко. 

- И накрая, но не на последно място окинавците гледат позитивно на живота. Ще цитирам една от столетниците (в добро здраве на 102 г.). Когато учените я питат:

  - "Как да доживеем до 102, каква е тайната?"

 Tя отговаря:

 -  "Яжте си зеленчуците, гледайте положително на нещата, бъдете добри с околните и се усмихвайте!"

  Може би ще ви е интересно да прочетете и: "7 урока по дълголетие"

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 05 Юни 2015 16:47

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics