Влез

Бъдете в добра физическа форма. Вижте как!

Бъдете в добра физическа форма. Вижте как! - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Днес отново на гости в блога ми е Ана Тодорова - собственик на успешен онлайн бутик за бижута An-G Design. Много ми допадна материалът, който тя ми изпрати, понеже споделя личния си опит как се поддържа в добра физическа форма и тонус. Ето нейните съвети: 

добър тонус Немалко хора постоянно се лутат в търсене на най-добрата диета и най-лесните и бързи упражнения за поддържане или сваляне на тегло. Въпреки че думата „диета“ се дефинира твърде неправилно от мнозинството (свързва се основно с мъчителен глад), аз я определям като комбинация от здравословно хранене и физически упражнения, които ни помагат да сме по-енергични, жизнени и да живеем пълноценно, без това да е в директна зависимост от теглото ни.

  Няма да се опитвам да променям мнението на хората, според които килограми се свалят единствено с тотален глад и/или воден режим, но ще споделя някои от личните си трикове за постепенно и най-вече здравословно редуциране на килограмите.

 Дори съм сигурна, че всички читатели на Здрав Дух са напълно запознати с тези малки тайни, но може би формулирани и подредени, ще ви вдъхнат воля да промените физическото състояние и ще ви подсетят, че трябва и да поддържате добрите резултати.

 1. ЗАБРАВЕТЕ ПЪРЖЕНОТО

 Пържени храниВредата от пържените храни / Снимка: freeimages.comВредата от пържените храни / Снимка: freeimages.com

 Една от най-очевидните, но повярвайте ми - най-пренебрегвани „диети“, е да се избягва пърженото. Хората знаят недостатъците на този тип храни, но въпреки това изкушенията на заведенията за бързо хранене, засищането на крак с баничка или неделните закуски с топли мекици и домашно сладко са твърде… ароматни и са истинско изпитание за волята ни.

 Затова и не е чудно, че ни е толкова трудно да намалим и/или поддържаме теглото си. Дори за дамите, а и мъжете, които се грижат за домашната трапеза, т.е. накратко казано – готвят у дома, е още по-трудно… - всички знаем какво изкушение е да опиташ първото пържено картофче, а за нуждата да се дегустира ястието на всеки пет минути, докато се готви, дори няма да споменавам… Сигурно това ви се струват дребни тегоби, но уверявам ви, мазнините, които ви „дебнат“ от всяка изпържена до златисто хапка, не са никак малко.

 РЕШЕНИЕТО: Ограничете пърженото не само за себе, но и за близките си. Това в никакъв случай няма да им навреди, но дори ще приучите и тях на здравословно хранене и тогава този тип диета ще се превърне за всички вас в начин на живот.

 Подчертавам думата ограничете с което искам да ви припомня, че нещата трябва да се случват плавно, за да не е стресиращо. Не заявявайте „Край на чипса, пилешките хапки или др.“, а постепенно и незабележимо изместете пърженото от менюто.

 2. КАЖЕТЕ „НЕ!“ На КОНСЕРВИРАНИТЕ ХРАНИ

консервирани храниКонсервирани храни / Снимка: www.cflhomeless.wordpress.comКонсервирани храни / Снимка: www.cflhomeless.wordpress.com

 Знам, че няма нищо по-трудно, след като сме израснали с компотите на баба и домашната ù лютеница, да ви убеждавам в недостатъците на консервираните храни. Но е факт, че преработени по какъвто и да е начин продукти, с цел продължително съхранение, са не само нездравословни, но и консервантите са враг на вашето тяло и правилния му метаболизъм.

  Избягвайте преработените храни и когато пазарувате, търсете натуралните продукти, дори и те да са с ниска трайност. Сами разбирате, че кисело мляко с продължителност на „живот“ повече от месец, само по-себе си е истинска загадка - срокът на годност на мляко, произведено по БДС е максимум 20 дни, а по времето, когато се е продавало в стъклени бурканчета, дори е бил… едва 3 дни.

 Не купувайте за себе си или децата си подсладени кисели млека, колкото и голямо изкушение да са и не се успокоявайте с „От една кофичка… нищо няма да стане!“ Овкусявайте обезмасленото кисело мляко с мед или канела например, добавяйте прясно нарязани плодчета, вместо да „трупате“ в организма си захари, оцветители и куп други съвременни „пълнители“. А какво да правите със зеленчуците? Най-напред стойте далеч от консерви с добавени соли или захари, и купувайте пресни, а в краен случай – замразени.

  3.ДВИЖЕНИЕ …. ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!

 ежедневно движениеНякои хора твърдят, че всекидневните тренировки не са особено полезни, особено ако целта ти е просто да поддържаш форма. Е, аз не съм от тези хора и смятам, че движението е жизнено необходимо ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!, дори това да е само половин час ходене пеша или четири пъти изкачване/слизане по стълбището до/от осмия етаж.

 Всекидневното натоварване в разумни граници, поддържа обмяната на веществата в организма и най-полезното – поддържа в движение вашата лимфна течност, която отмива от тъканите вредните вещества, токсините, проникнали в организма и причиняващи редица инфекции, но освен това ни помага да се чувстваме по-здрави, да спим по-добре и въобще активната лимфа ни поддържа живи и млади. Ако нямате време за фитнес или нямате възможност да спазвате конкретна програма, то търсете малките решения: не ползвайте асансьор, ходете пеша до работа или до магазина, планувайте дълги разходки в почивните дни, кратки йога (примерно) упражнения преди или след работа и т.н., и т.н.

Очаквайте скоро продължението на тази статия с още съвети за по-добра физическа форма и тонус.

Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!    

Последно променена наЧетвъртък, 02 Октомври 2014 13:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics