Влез

7 стъпки към здраве и дълголетие. Спокойствие - част 6

7 стъпки към здраве и дълголетие. Спокойствие - част 6 - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 В книгата си "Ултрадълголетие" д-р Марк Липонис разкрива 7 лесни стъпки към по-добро здраве и по-дълъг и щастлив живот. Според автора стареенето на организма и туморните и автоимунни заболявания се дължат на сложната ни и агресивна имунна система, която се обърква и започва да атакува собствените ни тъкани и клетки. 

Съответно, ако успеем да поддържаме спокойна имунната си система, ще се радваме на добро здраве дълги години. Вече ви преведох в предишни статии през 5 от стъпките - дишане, хранене, сън, танц и ритъм, любов, а сега е ред на 6-тата стъпка - Спокойствие. 

  Ако обстановката около нас е спокойна, имунните ни клетки няма да са постоянно провокирани от вредителите в околната среда и няма да се чувстваме нащрек и изнервени постоянно. 

 Майчината утроба е пример за сигурно убежище, в което сме били напълно защитени от външната среда. Не случайно недоносените деца, които са прекарали по-малко време в корема на майките си, имат през целия си живот по-агресивна имунна система от родените с нормално тегло. 

 Какво можем да направим за да не провокираме излишно имунната си система?

 Уют в дома

Домът на хобитаДомът на хобитаДомът на хобита Превърнете жилището си в спокойно, уютно и прекрасно място, което да отразява вашата уникална личност. Не е нужно да е скъпо и луксозно, за да е приятно. Спомняте си дома на хобита Билбо Бегинс - с кръгли врати, ниски тавани, топло огнище, кореноплодни растения, висящи от тавана, груба дървена масичка, изтъркан, но чист дървен под. 

Направете си подобно убежище, което напълно да пасва на вас, както домът на хобита напълно отразява неговата същност. Обзаведете всичко в собствен стил - изберете мебели, картини и цветове, които най много ви харесват. Подсигурете си светлина през деня и пълен мрак в спалнята през нощта.

Докосването

 Една от най-успокоителните терапии за организма е докосването - дори обикновеното ръкостискане и потупване по рамото са от значение. Да не говорим за множеството видове масажи, които можем да си правим в къщи със специални уреди или пък в масажни студиа. 

 Доказано е, че масажът като цяло подпомага работата на имунната система и действа релаксиращо и отпускащо. Сексът е също начин да кажем на имунната си ситема, че сме щастливи и в добра кондиция.

 Мирис

АроматерапияАроматерапияАроматерапияНяма по-бърз начин за предаване на информация към мозъка от миризмата. От анатомична гледна точка носът е най-близката връзка между мозъка и външния свят.

 Някога предците ни са използвали носовете си да се предпазят от опасностите на обкръжаващия свят и да получат ценна информация. Чрез носа си усещали годността на храната, отровите, дима във въздуха, както и ако наблизо има подходящ партньор (и други приятни неща). Днес сетивата ни са силно закърнели, но все пак още ни служат.

 Сравнението между обонянието на животните и на хората може да се опише като разликата между стар чернобял телевизор и цветен 3-D телевизор последен модел. 

 Съвременните изследвания показват свойствата на различните миризми да ни отпускат и да влияят на настроението ни. Чрез ароматерапия се лекуват различни заболявания като депресия, стрес, безсъние, наркотична и алкохолна зависимост.

 Различните аромати имат различно въздействие - едни възбуждат, други успокояват. Те имат и различно въздействие при жените и мъжете. Например миризмата на лавандула действа леко седативно на мъжете и стимулирашо на жените. Дори новородените бебета се влияят от миризми. Изследване при бебета в кувиоз показва 36% намаление на случаите на апнея при изложените на приятен аромат новородени в сравнение с тези от контролната група. 

Така че възползвайте се максимално от силата на ароматерапията и изберете подходящите за вас миризми. 

 Слух

Музикална терапияМузикална терапия / Снимка: www.hearingaiddoctors.comМузикална терапия / Снимка: www.hearingaiddoctors.com Музиката и приятните звуци също имат силно благоприятно въздействие върху имунната система. Доказано е, че при хората, слушащи музика намалява броя на цитокините (индикатори за възпаления в организма) и нараства нивото на хормоните на шастието - ендорфините. А хората с увреден слух имунната активация е по-висока. Когато не чуваме добре, организмът ни е стресиран. 

Музиката като цяло е евтин, приятен и неангажиращ начин за модулиране на имунната реакция без да възникват странични реакции. Така че възползвайте се! 

 Чиста околна среда

Замърсяването на въздуха в дома се оказва огромен проблем. Голяма част от заболяванията при децата - като астма и алергии се дължат на замърсения въздух. Освен ако не живеете в индустриален район, идващият отвън въздух винаги е по-чист от този в стаята, така че добра идея е често да се проветрява.

Други вредители в дома са акарите, хлебарките, както и плесените и мухъла. Ако успеете да се справите с тях, ще имате чиста и здравословна среда в дома си.

 Замърсяването на водата също не е за подценяване - често това включва тежки метали и вредни химически съединения. Пречистването на водата е подобрение, което може да има траен благотворен ефект върху здравето ни.

 За финал ето и съветите на д-р Липонис за това как да успокоим имунната си система:

 1) Проверете дома си за потенциални алергени. 

Огледайте внимателно навсякъде за течове или зеленикаво или кафяво оцветяване - вижте тавините, банята, мазетата и отстранете влагата в дома. Добра идея е редовно да почиствате килимите си или въобще да ги премахнете като оставите само теракот и дърво или корк като настилки. Използвайте HEPA филтри за пречистване на въздуха. 

 2) Превърнете дома си в спокоен оазис - уютни и удобни мебели, ваш собствен кът за медитация, картини и декорации по ваш вкус. 

 3) Пречиствайте водата си - дали ще използвате обикновена филтърна кана или по сложно устройство за пречистване на водата това зависи от собствената ви преценка.

 4) Осигурете си чист въздух - проветрявайте, монтирайте специална вентилация или ползвайте специален филтър за пречистване на въздуха.

 5) Определете време за почивка, спа процедури и масажи - може да е вкъщи или в студио, но така ще релаксирате чудесно.

 6) Слушайте музика, свирете на инструмент, пейте или си подсвирквайте. Това удължава живота.

 7) Неутрализирайте нежелания шум - чрез качествена дограма, изолация или обикновени тапи за уши. 

 8) Изключвайте телефона си, докато си почивате или медитирате.

 9) Обзаведете си собствено убежище в дома, експериментирайте и бъдете креативни :)

 Това са съветите на д-р Липонис за успокояване на имунитета, очаквайте скоро 7-мата последна стъпка - Укрепване

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!    

Последно променена наСряда, 15 Октомври 2014 14:17

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics