Влез

7 стъпки към здраве и дълголетие. Любов - част 5

7 стъпки към здраве и дълголетие. Любов - част 5 - 5.0 out of 5 based on 2 votes

ultradalgoletieУлтрадълголетие

 Кой не иска да живее дълго в добро здраве и да е щастлив? Всички мечтаем за това, а може да се окаже, че пътят към душевната хармония не е толкова сложен колкото си мислим. Д-р Марк Липонис в книгата "Ултрадълголетие", ни представя 7 прости стъпки към здраве и дълголелетие. Вече ви запознах с първите 4 - Дишане, Хранене, Сън, Ритъм и танц, а днес ще ви запозная с 5-та стъпка - ЛЮБОВ. Моля не се подсмивайте като ученици като чуете тази дума.

 Става въпрос не единствено за сърдечната връзка между двама влюбени, а за любовта към близките, семейството, природата, насладата от чаша кафе, изпита с приятели или уюта, който изпитваме като гледаме огъня в камината. Любов е дори позитивно мислене като цяло. Негативните емоции като страх, омраза, завист не могат да съществуват заедно с обичта.

  Колкото и странно да ви звучи се оказва, че омразата например увеличава риска от сърдечни заболявания при младите и натрупване на калцифицирана плака по артериите! А хората, които имат любов в живота си и водят по-активни социални контакти, живеят по-дълго и са по-здрави.

 В едно изследване(, чиито резултати са публикувани в New England Journal of Medicine през 2005,) се установява, че хората изпитали внезапен емоционален стрес или с други думи синдрома на "разбитото сърце" имат симптоми подобни на инфаркта или сърдечната недостатъчност. 

 Начинът по-който се чувстваме подава сигнал към имунната ни система и тя реагира като става по-агресивна и понякога атакува собствените ни тъкани. А вече знаем, че прекалено активната имунна система ни състарява и влошава здравето ни. 

Бутан в ХималаитеБутан в Хималаите / Снимка: www.cntraveller.comБутан в Хималаите / Снимка: www.cntraveller.com Д-р Липонис разкрива и интересни факти за малката азиатска държава Бутан (в Хималаите). Там не се отделя време в тревоги за брутния национален продукт, а се говори за "брутно национално щастие". Това е валутата на страната - щастието. За жителите на Бутан, то е по-ценно от парите.

 Така трябва да е и за самите нас. Замисляли ли сте се защо всъщност се стремим към парите? Вярваме, че те ще ни направят щастливи. Но д-р Липонис споделя, че голяма част от пациентите му имат достатъчно пари, успели са и в професията си, но са болни и нещастни въпреки това. Тогава той им казва, че имат нужда от Витамин L т.е от повече Любов в живота си. 

 И така какви са съветите на д-р Липонис за повече положителни емоции в живота:

 1) Възползвайте се от различни терапевтични подходи, за да отстраните негативните си мисли като "Все аз съм виновен", "Не заслужавам любов" и др. и ги заменете с позитивни мантри.

 2) Говорете и споделяйте повече чувствата си с близките

 3) Вземете си домашен любимец.

 4) Водете си дневник на положителните емоции в живота. Не ги забравяйте, а ги подхранвайте

 5) Четете книги и гледайте вдъхновяващи филми

 6) Използвайте мантра за любов

 7) Ценете дребните неща в живота, малките моменти на щастие

 8) Бъдете изобретателни, намерете начини да радвате и вдъхновявате другите, да давате

 9) Борете се за някаква кауза, която ви е на сърцето, правете добро.

 и много други...

 Очаквайте скоро и следващата стъпка към здраве и дълголетие - нещо, което липсва на повечето от нас - СПОКОЙСТВИЕТО. 

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 26 Септември 2014 12:24

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics