Влез

Как да избегнем съвременните заболявания? Офис ергономия и здраве.

Как да избегнем съвременните заболявания? Офис ергономия и здраве. - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Преди време ви обещах, че ще публикувам статии от експерти по най-различни теми. Искате ли да разберете например на какво се дължат съвременните заболявания, свързани с обездвижването и работата на стол в офис? Тогава прочетете внимателно този материал:

 През последните седмици в социалните мрежи стана много популярно и споделяно едно изображение, подобно на инфографика. От текста в него с потрес може да научите, че прекалено дългото седене на стол в офиса едва ли не ще ви разболее и убие. Всички изброени евентуални заболявани звучат доста шокиращо и според мен, проблемите са малко преувеличени.

 Вярно е и друго, обаче. Прекаленото застояване и обездвижване наистина водят след себе си куп проблеми. Наднорменото тегло дори може би е най-малкият.

 Служителите, седящи по 8-9 и повече часове на офис стол са заплашени от множество заболявания на опорно-двигателния апарат, кръвоносната система, сърдечни проблеми, отслабване на мускулите, чести схващания и т.н.

 Нека разгледаме в детайли изображението, а след това да посочим мерки за предотвратяване на проблемите.

проблеми от седене

  Служителите, прекарващи над 8 часа на стол могат да получат следните увреждания на вътрешните органи:

 Сърдечно-съдови проблеми

 Мускулите стопяват по-малко тлъстини и кръвообращението е по-бавно по време на дълго седене, като по този начин мастните киселини запушват сърцето. Продължителното седене в офиса се свързва с високо кръвно налягане и повишени нива на холестерола. При хората със заседнал начин на живот има два пъти по-голяма вероятност да страдат от сърдечно-съдови проблеми.

  Свръх активен панкреас

 Панкреасът произвежда инсулин, хормон, който доставя глюкоза към клетките за енергия. Обаче клетките в неактивните мускули не отговарят с такава готовност на инсулина, така че панкреасът произвежда все повече и повече, което може да доведе до диабет и други заболявания. Изследване от 2011 година посочва занижаване на нивото на инсулина в резултат на дори един ден продължителен престой върху работния стол.

  Рак на дебелото черво

 Изследвания свързват седенето с повишен риск от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на ендометриума. Причината е неясна, но съществува теория, че прекомерното количество инсулин подпомага растежа на клетките. Друга теория е, че редовното раздвижване насърчава естествените антиоксиданти, които прекратяват увреждането на клетките и съответно потенциалните причинители на рак – свободните радикали.

  Мускулна дегенерация причинена от обездвижване и застояване в едно положение

  Слаби коремни мускули

 Когато се движите или дори седите изправени, коремните мускули ви държат в правилна позиция. Когато обаче сте се отпуснали в стола, те са неактивни. Отпуснатите мускули на гърба и корема в комбинация водят до изкривяване на позицията на тялото, което може да доведе до изкривяване на естествената извивка на гръбначния стълб, състояние наречено хиперлордоза или изкривяване.

 седене на стол проблеми

 Схванати бедра

 Гъвкавите бедра подпомагат баланса, но хронично седящите хора толкова рядко разгъват бедрения флексорен мускул напред, че те стават скъсени и схванати, ограничаващи набора от движения и разкрача. Изследвания са открили, че намалената подвижност на бедрото е основната причина за паданията на възрастните хора.

 Отпуснати седалищни мускули

 Седенето по никакъв начин не стимулира седалищните мускули и те свикват с това състояние. Отпуснатите седалищни мускули се отразяват на вашата стабилност, вашата способност да се изправяте и вашата способност да имате стабилен разкрач.

 Проблеми  в горната част на тялото, предизвикани от неудобен стол и/или прекомерно застояване

 Помътнено съзнание

 Мускулите в движение изпомпват свежа кръв и кислород през целия мозък и ускоряват освобождаването на всякакви видове химикали, стимулиращи мозъчната и емоционална дейност. Когато сме били в седнало положение дълго време, всичко се забавя, включително мозъчната дейност.

 Обтегнат врат

 Ако по-голяма част от времето, в което седите сте на бюро, изпъвате врат напред към клавиатурата или сте с приведена глава, за да крепите телефонната слушалка, докато в това време пишете, то вие можете да обтегнете гръбначните прешлени и това да доведе до постоянен дисбаланс.

 Болезнени рамене и гръб

 Вратът не се отпуска от само себе си. Прегърбената стойка, придобита от дълго седене разтяга мускулите на раменете и гърба, по-конкретно трапецовидния мускул, който свързва врата и раменете.

 Увреден гръб

 Неподвижен гръбначен стълб

 Когато се движим, меките дискове между гръбначните прешлени се разтягат и се съкращават, като гъби, които поемат свежа кръв и хранителни вещества. Когато обаче се застоим на стола в офиса за дълго време, дисковете се смачкват неравномерно. Колагенът се втвърдява около ставите и сухожилията.

 нерв и прешлен

 Увредени дискове

 Хората, които седят по-продължително време са изложени на по-голям риск от дискова херния. Мускул наречен псоасен се простира в абдоминалната област и когато се стегне,  дръпва горната част от лумбалните прешлени. Тежестта на горната част на тялото лежи изцяло на седалищните прешлени вместо да бъде разпределена по цялото протежение на гръбначния стълб.

 Какъв е извода?

 Прекаленото застояване в седнало положение наистина може да доведе до множество проблеми и дори сериозни заболявания. Хората, седящи прекалено дълго на офис стол на работа или в къщи трябва да бъдат особено внимателни и да вземат превантивни мерки за своето здраве.

 Няколко решения за седящите

 Настоящите съвети и решения идват със съдействието и авторството на лидерите в бранша „Офис обзавеждане“ и „Ергономични офис столове“ – Интеза Ком. Ето и техните съвети.

  • Ако работата ви е свързана със седене пред бюрото, сериозно помислете за своето удобство, чрез използване на ергономичен офис стол. Правилният начин на седене и добрата стойка са фактор не само за здравето, но и за вашата продуктивност. Никой работодател не желае мрънкащи, болни или изморени служители, и колеги.

офис стол

  • Не прекалявайте с работата от къщи. Ако сте фрийленсър или често трябва да довършвате работа от дома си, опитайте да намалите времето, прекарано в седене на стол.
  • Използвайте дори най-малката възможност за движение. Било то между етажите в офиса или да се разходите до принтера.
  • Съблюдавайте правилото 45/15 или поне 50/10. На всеки 45 минути застояване пред монитора, станете от стола и се раздвижете из работното помещение. Само за 5 минути, няколко пъти дневно ще успеете да разбиете на пух и прах заседналия начин на живот.
  •  Ако имате възможност, заменете автомобила или автобуса с велосипед. Климатът в България позволява през по-голямата част от годината да въртите педалите до работното си място. Така ще набавите и нужната доза раздвижване за тялото си.
  •  Спортувайте. Плуване, джогинг, танци, каране на велосипед и лек фитнес са може би спортовете, който най-балансирано укрепват всички мускулни групи в организма.
  • Започнете нови активности, като йога, туризъм или пилатес за дамите.
  • Разнообразете начина, по който седите и ползвате компютъра. Дори вашият офис стол да притежава нужните ергономични качества може да го заменяте няколко пъти дневно за по един час с топка за гимнастика /фитнес топка/ или просто да работите изправени.

 Не се шашкайте, ако някой ваш колеги ви изгледа учудено. Топката за гимнастика е чудесна алтернатива на работния стол, но не бива да я ползвате за постоянно. С ползването й за 2-3 часа дневно ще подобрите баланса на тялото, ще тонизирате коремните мускули и таза, както и ще активирате мускули, които иначе бездействат и се отпускат с времето. Не прекалявайте /особено в началото/ с алтернативата на работния стол, понеже може да натоварите мускулите и ставите на долните крайници, и най вече гърба и кръста. В момента, когато се почувствате дори леко изморени от активното седене отново се върнете на класическия офис стол /т.нар пасивно седене/. След няколко часа ги разменете отново.

 И не на последно място: проветрявайте помещението в което работите редовно, погрижете се за достатъчно количество слънчева светлина, сложете на бюрото до вас цвете, усмихвайте се повече и мислете позитивно. 

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наСряда, 30 Юли 2014 13:12

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics