Влез

7 стъпки към здраве и дълголетие. Танц и ритъм - част 4

7 стъпки към здраве и дълголетие. Танц и ритъм - част 4 - 5.0 out of 5 based on 3 votes

УлтрадълголетиеУлтрадълголетие

 Продължава от 7 стъпки към здраве и дълголетие. Сън - част 3

 Здравето и дълголетието – не са ли това най-желаните цели в живота? Искрено вярвам, че за тях хората мечтаят повече, отколкото за славата и парите. Оказва се, че те не са толкова недостижими. Това разкрива д-р Марк Липонис в книгата си „Ултрадълголетие“. Според автора процесите на стареене и влошаване на здравето се дължат на свръхактивация на имунната система, която се обърква и започва да атакува собствените тъкани и клетки.

  Как да забавим тези процеси? Д-р Липонис предлага програма от 7 стъпки. Вече ви разказах за 3 от тях в предишни статии – дишане, хранене и сън. Сега е ред на движението, танците и ритъма. За мен лично това е най-любимата част от програмата за дълголетие. Когато си мислим за танци си представяме най-различни стилове  латино, степ, балет и какво ли още не. Но това понятие може да се тълкува и в по-широк смисъл. Всеки тип движение, изпълнявано с определен ритъм, независимо дали е придружено от музика или не може да се приеме за танц. 

 Ритмични спортове са ходенето, бягането, карането на велосипед, плуването, гребането, планинарството, дори тениса и голфа. Нивата на С-реактивния протеин и цитокините, които са показатели за възпалителни процеси в организма и неспокойна имунна система, са в пъти по-ниски при хората, занимаващи се с ритмични спортове.

 Редица научни изследвания показват, че всъщност физическите упражнения са най-ефективните в борбата против стареенето. За съжаление те не могат да бъдат направени под формата на таблетки, иначе щяха да са най-купуваното лекарство в света. А само от нас зависи дали ще се движим повече или ще водим заседнал начин на живот.

 Доказано е, че при хората, занимаващи се със спорт нивата на белите кръвни клетки и С-реактивния протеин са по-ниски. Изследванията показват, че най-благоприятни са тези показатели при плувците и гребците, а най-високи при футболистите (да не се обиждат феновете на световното, ама си е факт).

 На какво се дължи успокояването на имунната система при ритмично движение?

 Както всичко в природата, така и нашите тела са подчинени на вроден ритъм. Дишането, биенето на сърцето, перисталтиката на червата са все ритмични процеси. Така е и с циркадните (денонощните) биоритми, менструалния цикъл при жените, контракциите на матката при раждане, отделянето на хормони от жлезите, дори сексуалният акт.

 Има цяло течение в медицината - хронотерапия, подчинено на този принцип. Например астматиците получават кризи сутрин. Затова е измислено лекарство с отложено действие, което се взема вечер, а предотвратява сутрешните пристъпи. На същия принцип действа и лекарството за понижаване на кръвното налягане, което е най-високо към 7-8 часа сутринта.

 Танцът на живота

 В най-древната религия на света индуизма се смята, че Вселената води началото си от танца. Тя била създадена в следствие на космическия танц на Шива - един от тримата богове в индуисткото триединство, което включва също така Брама и Вишну.

 Наблюденията потвърждават безкрайното разнообразие от ритми във Вселената - изгревът и залезът на слънцето, смяната на сезоните, въртенето на планетите около оста си и в орбита, приливите и отливите, намаляването и изпълването на луната, плясъкът на крилата на птиците, жуженето на пчелите, сученето на бебето и др. Целебните мантри също се изричат ритмично.

В гръцката митология богът-лечител Аполон е известен и като покровител на музикантите и танцьорите. Още от дълбока древност съществува връзката между танца и здравето.

Индянски танцИндянски танцИндянски танц Съвременната медицина също доказва, че музиката и ритъма влияят благотворно на здравето. Намаляват безпокойството, стреса и болката. Танцът помага за подобряване на равновесието, походката, за увеличаване плътността на костите и таза, за регулиране на телесното тегло, укрепване на сърдечно съдовата система, подобряване на настроението и тонуса.  

 Лечителите в различни култури са използвали танца за въвеждане в транс като част от целебния ритуал. Магията на танца са познавали племената в Америка - сиукси и апахи, племето кунг в пустинята Калахари. Китайската техника тайдзи, възникнала преди повече от осем столетия като бойно изкуство, чрез наподобяващи танц движения, помага за въвеждане на пациента до състояние на транс и медитация, като целта е възстановяване на естествените биоритми и равновесието и духа на тялото. Всички сме виждали и танците на дервишите.

 Какъв тип спорт (движение) препоръчва д-р Липонис?

 За начинаещите са подходящи - ходенето с плавно увеличаване до поне 6-7 км. на ден. Като препоръката е да използваме крачкомер и музикален плейър (за настроение). При нужда да си вземем специални ортопедични стелки, а при липса на подходящ терен на разходки да използваме пътечката във фитнеса, която е снабдена с амортисьори и не натоварва толкова стъпалата.

При усложнения, които не ни позволяват да ходим активно - артрит, болки в ставите и др. най-подходящо е да плуваме. За начинаещите се препоръчват още лека аеробика или основни бални танци. 

 За средно напредналите за подходящи - каране на велосипед (велоергометър), гребане, джогинг, скачане на въже и танци като хип-хоп, степ или кадрил.

За напредналите са препоръчителни състезателните спортове - тенис, волейбол, бягане и гимнастика. Също така бойните изкуства ( силно подкрепям!), планинарството, упражнения с промяна на натоварването (анаеробни тренировки), интензивни танци - африкански, полка, балет, а аз бих добавила и български народни.

Видяхме защо танците са толкова важни за доброто здраве и подобряване на качеството на живот. Очаквайте следващата стъпка към дълголетието скоро. Тя е посветена на любовта :)

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 05 Ноември 2014 13:34

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics