Влез

Ягодите - ползи за здравето

Ягодите - ползи за здравето - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 ягодиЯгодите - ползи за здраветоЯгодите са един от най-полезните плодове и не случайно са определяни като плод на младостта и афродизиак. Подобни асоциации създават и червения им цвят и сърцевидната им форма. Дивите ягоди са известни още от древен Рим и са използвани като лек за множество медицински проблеми - облекчаване на възпаления, треска, болки при камъни в бъбреците, лош дъх, подагра и други.

  На какво се дължат тези ценни свойства на ягодите? Те се подреждат сред първенците измежду плодовете и зеленчуците по антиоксидантни своиства. Червеният им цвят подсказва, че съдържат ценните флавоноиди, които ни помагат да в борбата срещу стареенето на клетките и имат противотуморно действие. 

За какво са полезни ягодите?

 Ползите от консумирането на плодове и зеленчуци, включително и на ягоди, са безкрайни. С нарастване на растителните храни в менюто ни, рязко пада риска от сърдечни болести, диабет и рак.

 Като бонус получаваме и здрава коса и кожа, чувстваме се по-енергични и отслабваме. Снижава се и риска от затлъстяване и общата смъртност. 

 
Сърдечни болести:
Редовната консумация на антоцианини, вид флавоноиди срещани в горските плодове, може да намали рискът от инфаркт с 32% при младите жени и жените на средна възраст, съгласно изследване проведено от учения А. Касиди от Медицинския колеж в Норуич, Великобритания. 

 Флавоноидът кверцетин, съдържащ се в ягодите е естествено противовъзпалително средство, което намалява риска от артеросклероза и предпазва от натрупване на лошия холестерол (LDL). 

 Високото съдържание на полифеноли в ягодите понижава риска от сърдечно-съдови болести и натрупването на плака по стените на артериите и понижава кръвното налягане. 

 Други изследвания показват, че включването на ягоди в менюто помага за намаляване на нивото на хомоцистеин в кръвта, аминокиселина, свързана с нарушаване стените на артериите и повишаваща риска от инфаркт.

 Фибрите и калия в ягодите също поддържат сърдечното здраве. 

 Удар: Антиоксидантите кверцетин, камферол и антоцианините намаляват образуването на болезнените кръвни съсиреци, които са основна причина за получаването на сърдечен удар. Високите количества калий също редуцират този риск.

 Рак: Както беше споменато, ягодите съдържат мощни антиоксиданти, които противодействат на агресивните свободни радикали, появата на туморни образувания и възпалителните процеси в организма.


yagodiЯгодите - плод на младосттаЯгодите - плод на младостта Кръвно налягане: Поради високите нива на калий в състава им, ягодите се препоръчват за редовна консумация при хора с повишено кръвно налягане. Ограниченият прием на калий е също толкова опасен за здравето, колкото и високите нива на натрий. Добрият баланс на тези два микроелемента е жизнено важен за електролитната обмяна и добрата сърдечна дейност.

 Запек: Включването в менюто ни на храни с високо съдържание на вода и фибри като ягоди, грозде, диня, пъпеш и др. помага за добрата перисталтика на червата. Това е и предпоставка за чист от токсини и здрав организъм.

 Алергии и астма: Вярно е, че ягодите могат да са алергогенна храна за голям процент от хората. Но ако ви понасят добре, те дори са препоръчителни за облекчаване симптоми при алергии течащ нос, воднисти очи, треска и др. Няколко изследвания показват, че случаите на астма намаляват с приема на витамин С, които се съдържа в щедри количества в ягодите.

 Диабет: Ягодите имат нисък гликемичен индекс (40) и са богати на фибри, което спомага за регулиране на кръвната захар. Те са умен избор на храна при диабетиците. Чрез редовната им консумация могат да бъдат намалени усложненията, съпътстваши диабета - като бъбречна болест и невропатия. Изследвания върху мишки показват, че флавоноидът фисетин, които се съдържа в огромни количества в ягодите, помага за подобряване на паметта

 Бременност: При липса на алергия към ягоди, бременните могат да ги консумират, тъй като те съдържат големи количества фолиева киселина (B9) и предпазват плода от заболяването спина бифида - раздвоен гръбначен стълб.

 Депресия: Ягодите помагат и при депресия. Те понижават хомоцистеина, които има склонността да се свързва с хормоните на щастието серотонин, допамин и норепинефрин. А тяхната липса контролира не само настроението, но и съня и апетита ни. 

 Рискове

 За съжаление ягодите са високо в класацията на зеленчуците и плодовете, които може да съдържат високи нива на пестициди. Затова е добре да следите те да са с био произход. Най-добре ги купувайте в сезона и ги консумирайте пресни. Вторият ви избор най-добър избор са замразените, необработени термично плодове. 

 Друго, което трябва да имате в предвид е, че ако взимате бета-блокери, предписвани при сърдечни заболявания, трябва да внимавате с консумацията на храни с високо калиево съдържание, каквито са ягодите, за да не се получи предозиране.

 Както вероятно се убедихте обаче, ягодите са ценна добавка към менюто ни. Сега наближава и сезона им. Ако ви се иска свеж ягодов коктейл вижте тази рецепта.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наПетък, 15 Май 2015 11:07

2 коментари

  • Теодора Дончева-Влаховска
    Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 26 Март 2015 13:44 Връзка на коментара

    Благодаря за коментара. Да, наистина - ягодите не са препоръчителни за малки деца, бременни и хора с алергии. Точно затова отбелязвам, че бременните могат да ги хапват само, ако са сигурни, че не са алергични!

  • съхранение на стволови клетки цени
    съхранение на стволови клетки цени Сряда, 25 Март 2015 14:25 Връзка на коментара

    Много вкусно изглеждат всички тези червени плодове, особено ягодите и малините, които смятам, че са доста полезни и здравословни за нашето тяло.Тези снимки тук са много вкусни и показвате колко са полезни те. Тук виждам и нещо, което малко ме изненада, до колкото знам бременни не бива да хапват ягоди или особено след като са родили, за да не се получи някаква алергия? Това да е е поредният мит?

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics