Влез

7 стъпки към здраве и дълголетие. Хранене-част 2

7 стъпки към здраве и дълголетие. Хранене-част 2 - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Продължава от "7 стъпки към здраве и дълголетие. Дишане - част 1"

 Защо остаряваме и защо здравето ни се влошава с годините? Според книгата "Ултрадълголетие" на д-р Марк Липонис това се дължи на сложната ни имунна система и на заложения в ДНК-то на клетките ни механизъм за самоунищожение.

 Но как можем да противостоим на тези естествени процеси в организма ни? Много просто - трябва да успокоим имунната си система, която често вреди не само на нашествениците - вируси, бактерии и др. чужди тела, но и на самите нас. Трябва да знаем как да предазим тъканите си от "приятелския огън" на имунните клетки-убийци. Именно затова д-р Липонис разработва програма в 7 стъпки - вече разгледахме първата от тях - дишането, а сега е ред на правилното хранене. 

  Повечето хора са наясно, че храната ни снабдява с витамини, минерали и ензими, но малко от нас знаят, че начинът на хранене силно влияе и на имунната ни система. Не само вида на продуктите, които приемаме, но и фактори като обстановката, в която сядаме на масата, оказват силно влияние върху нас.

Затва ще се спрем на пет основни момента - глад; хранителни навици; количеството, което консумираме; средата, в която се храним и храносмилането.

Глад

hranene-gladГлад и храненеГлад и хранене В днешно време повечето хора не използват глада, като стимул за хранене. Те ядат, поради причини като излизане навън с приятели, покана за гости, светски събитие или пък от скука, нервно напрежение и стрес. 

 А всъщност лекият глад, изпитван на всеки 3 часа говори за добър баланс на хормоните. Не става въпрос за силен вълчи апетит, а просто за подсещане от страна на организма, че трябва да се заредим с енергия. 

 Хормоните на глада лептин, грелин, адипонектин, обестатин и др. силно влияят и на имунитета ни.

 Лептинът например е много важен, за процесите на отслабване. Той дава важния сигнал на мозъка "Спри да ядеш!", засилва метаболизма и спомага за топенето на калориите. Тогава излиза, че за повечето от нас лептинът е истински благодат.

 Истината обаче е, че по-големите количества лептин провокират имунната ни система и я правят по-агресивна, а вече знаете какво означава това - преждевременно остаряване.

 Лептинът е в по-малки количества при слабите хора и съответно тяхната имунна система е по-спокойна. И това е логично - този хормон се отделя от мастните клетки и функцията му е да регулира теглото ни. Повече за тези процеси вижте в статията "Защо някой хора винаги остават слаби?" 

 Високите нива на лептина са и причината пълните хора да страдат повече от автоимунни заболявания като диабет, сърдечни проблеми, рак и др.

Хранителни навици

hranitelni naviciНавици на храненеНавици на хранене Редица изследвания доказват, че често когато цели семейства са с наднормено тегло това не се дължи на неблагоприятен ген, а по-скоро на хранителни навици. Има доста ключови моменти в начина, по който приемаме храната си - дали разпределяме правилно порциите си през деня през 2-3 часа, дали закусваме, дали ядем късно вечер, дали сядаме на масата в спокойна обстановка или ядем набързо на крак или в леглото. 

 Тук има голяма уловка - от една страна храната ни успокоява и отделяме хормоните на удоволствието, но от друга - тя активира имунната ни система, тъй като стражите на организма ни трябва да прегледат и да се запознаят със всяка една частица, която поглъщаме и да проверят за потенциални вредители. Това, както знаем, води до изостряне на имунитета и може да ни навреди. 

 Какво трябва да направим, за да излезем от омагьосаната въртележка на лошите хранителни навици? Трябва ли например да се храним сутрин, ако не сме гладни? Истината е, че тези които не изпитват глад на сутринта обикновено са си хапнали късна среднощна закуска и са приели 80% от порциите за деня след 4 часа следобед. За да променят начина си на хранене те трябва да започнат да закусват дори и това да не им е по сърце отначало. След това те ще изпитат глад по обед и ще обядват.

 Това ще доведе до приемане на по-малко калории вечер, понеже апетитът ни има "реле". Когато приемам дневната си дажба, той се стреми да "изключи" претоварването с допълнително храна и по този начин естествено намаляваме вечерните калории, спомагаме за по-добър сън и за естествено регулиране на теглото.

Количеството храна

kolichestvo-hranaКоличество на хранатаКоличество на храната Количеството на приеманата храна е също толкова важно, колкото и нейното качество. Когато имунната ни система е неспокойна, се отделят по-големи количества от CRP ( Ц-реактивния протеин). Различни изследвания показват, че колкото са по-големи количествата на порциите, толкова повече нивата на CRP се покачват. Учените още не знаят защо това е така, но предполагат, че причината е във факта, че по-голямата част от имунната ни система е съсредоточена в стомаха. Там има огромно количество имунни клетки, чиято роля е да изследват всяка частица, която попада в храносмилателния ни тракт и да ни предпазват от бацили, микроби и други нашественици.

Това означава, че приемането на обилни количества храна, водят до по-агресивна имунна система. В тази насока са провеждани експерименти с лабораторни мишки, при които е доказано, че ако калориите в порциите им се намалят с 1/3 продължителността на живота им се увеличава с 30-40%. Това е аналогично на увеличаване на човешкия живот средно до 100 години. Подобни са резултатите и при експерименти с плодови мухи, хамстери, павиани, шимпанзета и др.

 Често обаче възниква следния проблем - когато се опитаме да намалим храната се чувстваме нещастни, лишени от полагащото ни се удоволствие и изнервени. За да предотвратим това трябва да тушираме чувството за глад чрез похапване на ниско калорични продукти на всеки няколко часа.

 Ако сте много гладни и ви предстои да отидете на ресторант например, хапнете нещо малко преди това, за да намалите апетита си и да не претоварите организма си с огромни количества храна. Хапнете например шепа ядки, кисело мляко, салата и други. Така ще се предпазите от преяждане и прекомерна активация на имунитета. 

 Среда на хранене

sreda-na-hraneneАтмосфера на храненеАтмосфера на хранене Много често се храним под стрес - на компютъра, прави до бюрото, опитвайки се да свършим едновременно няколко неща. Това не само, че е лош навик и е нехигиенично, но и провокира допълнително имунната ни система. Стресът подтиква имунните клетки към действие и комбиниран с навлизането на храна и чужди частици води до покачване на CRP и имунна активация. 

Навиците за хранене в спокойна и хармонична семейна среда все повече биват пренебрегвани. А те са изключително важни за нашето дълголетие и здраве. Ясно е, че в днешното забързано ежедневие не можем винаги да се храним в идеалната среда, но поне можем да го правим винаги, когато имаме възможност.

Всъщност счита се, че така популярният "френски феномен" се дължи отчасти на храненето в спокойна обстановка. Френската кухня е богата наситени мазнини и много калории, но въпреки това французите са слаби и фини и страдат в пъти по-малко от сърдечни заболявания в сравнение с другите нации. Другата причина за този феномен е приемането на чаша червено вино веднъж дневно, поради ценния антиоксидант ресвератрол, съдържащ се в червените сортове грозде.

Храносмилане


hranosmilaneХраносмиланеХраносмилане Храносмилането е ключов процес, на които обикновено не отдаваме достатъчно значение. Специалистите често подчертават, че почти всички болести започват от храносмилателния тракт. Това е така, понеже превръщането на храната в енергия и поддържането и възстановяването на клетките и тъканите в организма ни, зависи от правилното храносмилане. 

 В процеса на храносмилане сложните храни систематично се разлагат до съставящите ги градивни елементи, които организмът ни използва за различни цели. Горивата като мазнините и въглехидратите се изгарят незабавно или се складират за посрещане на енергийните нужди в бъдеще. ДНК-то се разгражда до съставящите го нуклеотиди, а белтъците - до аминокиселини.

 Една от функциите на храносмилателната сиситема е да превръща чуждите белтъчини в безопасни нереактивни аминокиселинни градивни елементи, които да използваме за обновяване на собствените си тъкани.

 Трябва да запомним, че храносмилането е важен процес, които започва още с качественото сдъвкване на храната. При слюнкоотделянето се синетезира ензимът амилаза, които способства за разграждането на храната, а дъвченето е важно, понеже увеличава площта на храната и подсилва действието на ензимите, а след това и на процесиете на разграждането в стомаха, подпомагани от ензимите протеази - пепсин и трипсин, солната киселина и жлъчната течност.

 Виждате колко много можем да подпомогнем храносмилането, имунната активация и здравето си чрез простото правило да сдъвкваме добре всяка хапка!

 Очаквайте скоро следващата статия от поредицата 7 стъпки към дълголетие и здраве. Тя е свързана с качествения сън. 

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:18

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics