Влез

Заболявания свързани с интернет зависимост и мания за здравословно хранене

Заболявания свързани с интернет зависимост и мания за здравословно хранене - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Чували ли сте, че има нови заболявания, които водят началото си от съвременното пренаситено с информация общество? В тази интересна статия, написана специално за читателите на Здравдух.ком от д-р Цветанка Янакиева, ще стане въпрос за две от тях - киберхондрия и орторексия. И така...

 Какво е киберхондрия?

 kiberhondriaСъвременно заболиаване, свързано с манията по интернет - киберхондрия/ Снимка: www.telegraph.co.uk

  Това е разстройство, състоящо се в стремеж да поставим диагноза на собствените си оплаквания въз основа на описаните в Интернет симптоми на заболявания.Според мнението на американските учени достъпността на толкова много медицинската информация он-лайн е довела до нарастване на заболеваемостта от киберхондрия в световен мащаб. 

 Човек, който не понася неизвестността и неопределеността може да стане много тревожен – да започне да търси информация по вълнуващата го тема, постоянно да се изследва, често да ходи на лекар и да се чувства все повече уморен и болен.

 Проблемът е в това, че колкото повече човек търси, толкова повече варианти на болести може да открие у себе си. Безпокойството за здравето, обосновано или не, може да породи страх пред бъдещето, страх от инвалидност, от загуба на работата и други житейски неблагополучия.

 Да се страхуват от най-лошото, особено когато става дума за здравето, е свойствено на много хора. Но изобилието на достъпно изложена медицинска информация в интернет, част от която е с твърде съмнително качество и научна достоверност, е повече тревожещ фактор, отколкото информацията изложена в медицинските справочници или получена непосредствено от лекаря.

 Киберхондрията е разновидност на хипохондрията.

 При нея се наблюдават такива симптоми като излишна тревога по въпросите на собственото здраве и самочувствие, бърз преход от подозрение към увереност в наличието на болест след четене на съответната информация в Интернет, увлечение към изследвания, недоверие към лекарите и честа смяна на лекуващия лекар, постоянно наблюдение за основните показатели на състоянието на организма /пулс, кръвно налягане, дишане, температура/ и постоянно съсредоточаване върху усещанията си от своето тяло. Всичко това генерира постоянен стрес и с течение на времето наистина може да се отрази върху здравословното им състояние.

 Какво е орторексия?

орторексияВманиачаване по здравословното хранене / Снимка: www.mamashealth.comВманиачаване по здравословното хранене / Снимка: www.mamashealth.comЗациклянето върху здравето може да доведе някои хора и до вманиачаване по здравословното хранене, което се нарича орторексия. Това е психично състояние от рода на разстройствата на храненето, към които спадат и анорексията и булимията.

 Тези хора ще ги видите в супера с часове да четат етикетите на продуктите и да избират кое е най-здравословно или да обикалят по цял ден магазините търсейки определени храни, постоянно да проверяват в мрежата за новини по този въпрос, постоянно да обсъждат своето хранене. Животът им започва да се върти около това колко е здравословна храната им, колко е „чиста” и колко правилно е приготвена.

 Медицинските последици от екстремната орторексия са голяма редукция на тегло и недохранване с всички последици от дефицита на хранителни вещества /анемия, авитаминоза, остеопороза, проблеми с менструалния цикъл, намаляване на тестостерона при мъже и други/, депресия. Но страдащите от орторексия това не ги тревожи.

 Няма нищо лошо да се интересувате от качеството на храната си, но когато това стане мания и почва да вреди на другите аспекти на вашия живот и дори на здравето ви трябва да се замислите.

Доктор Стивън Братман, въвел понятието през 1997г., изброява няколко белега, че вече страдате от орторексия или сте тръгнали решително към нея:

  • Ако прекарвате повече от три часа на ден, мислейки „какво здравословно нещо ще ям”.
  • Планирате дневното си меню повече от 24 ч. напред.
  • Изпитвате по-голямо удоволствие от приготвянето на храната, отколкото от самото хапване.
  • Определяте начина си на живот само от храната.
  • Ако сте изключително самокритични към това, което ядете и се наказвате с гладуване за всяка грешка.
  • Изграждате високо самочувствие, когато се храните с „чисти” храни и имате лошо мнение за хората, които не го правят.
  • Чувствате голяма вина, когато се храните с „лоша” храна.

 Ако четири от изброените неща се отнасят до вас време е не само да се замислите, но и да потърсите помощ. В противен случай гонейки идеалното здраве ще увредите това, което имате. А най-лошото, което може да се случи е да преминете границата между орторексия и анорексия, която е много тънка и незабележима.

 В заключение мога отново да напомня, че всичко, дори и най-здравословното, трябва да бъде с мярка!

 Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 09:02

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics