Влез

7 стъпки към здраве и дълголетие. Дишане-част 1

7 стъпки към здраве и дълголетие. Дишане-част 1 - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Продължава от "Защо остаряваме?"

Ултрадълголетие7-стъпйи към здраве и дълголетие - Дишане Реших да направя поредица от статии по книгата на д-р Марк Липонис "Ултрадълголетие", тъй като мисля, че за всеки от нас ще е полезно да разбере механизмите, които водят до влошаване на здравето ни и до преждевременно остаряване. Едновременно с това е важно да знаем и как да предотвратим тези процеси и да се радваме по-дълго време на добра форма.

 Основната теория в книгата е, че самоунищожението е заложено в ДНК-то на клетките ни и е програмирано от имунната ни система. Да, тя е наш пазител и страж, но може и да бъде опасна за здравето ни, ако бъде провокирана прекалено често.

   Тя е сложна и фина система, която може да атакува собствените ни тъкани и така да станем жертва на "приятелски огън", насочен по грешка към самите нас. Пример за свръх-активация на имунитета са съвременните алергии, астмата и автоимунните заболявания - диабет, рак, артрит и др. 

 В предната статия разгледахме на кой въпроси трябва да си отговорим, за да разберем с каква скорост остаряваме. Сега следва да разкажа подробно за седемте стъпки към дълголетие и здраве, разработени от д-р Липонис.

 В тази статия ще се спра на първата:

 ПРАВИЛНОТО ДИШАНЕ

 правилно дишанеПравилно дишанеПравилно дишанеЗа някой от вас - това може да звучи странно. Нали дишането е подсъзнателен процес, който извършваме постоянно. Как е възможно да не го правим добре? Нали това ни е изконно заложено?!

 Въпреки това факт е, че често ние НЕ дишаме правилно. Например при стрес и безпокойство мускулите на стомаха и гръдния кош се свиват и ние започваме да дишаме учестено и повърхностно. Това води до намаляване на количеството на въглеродния диоксид в кръвта, а оттам и на усвояването на кислорода, разнасян от хемоглобина чрез кръвообращението до всяка клетка.

 Имаме чувството, че не ни достига въздух и получаваме т. нар. панически пристъп. Вероятно сте виждали, че излизането от това състояие става чрез дишане в хартиена торбичка.

 Причината този подход да е успешен е не само, че се стремим да поемем повече въздух, но и че по този начин увеличаваме вдишването на въглероден диоксид - при всяко издишване отделяме все повече и повече от него в торбичката и той отново попада в белите ни дробове. 

 Три вида дишане

 Съществуват три основни вида дишане.

 1) Първото е така нареченото ключично дишане. При него се повдигат само раменете и ключиците. То е повърхностно и обикновено така дишат хората със сериозни респираторни проблеми - като страдащите от емфизема или получилите панически пристъп. 

 2) Вторият вид дишане е характерен за повечето хора. При него вдишваният въздух е съсредоточен почти изцяло в гръдния кош. Въздухът преминава свободно навън и навътре и няма задъхване, но въпреки това по този начен  изпращаме на имунната си система сигнал, че не всичко е наред. Гръдното дишане определено не е най-доброто за нас, ако искаме да сме здрави, но повечето хора не се замислят над този несъзнателен процес, извършван ежедневно.

 3)Третият вид дишане се осъществява чрез мускулите на диафрагмата и се нарича коремно дишане. Всеки от нас трябва да се стреми да поема въздух по този начин. Така ние даваме сигнал на имунната си система, че не се тревожим за нищо и не я провокираме към мобилизация и действие. 

Знаете ли какъв е смисълът на дишането?

 Повечето хора ще кажата - да, целта е да поемем повече кислород. И това не е грешно, но всъщност колко въздух да поемем се определя от количеството на въглеродния диоксид в кръвта.

 Когато плувците например искат да останат по-дълго време под вода те хипервентилират. Това означава, че дишат учестено и дълбоко, за да понижат наличието на въглероден диоксид в кръвта и по този начин да спечелят време, докато се появи нужда от ново вдишване. 

 Голяма заблуда е също така, че най-важната част от дишането е процеса на поемане на въздух. Напротив - много по-съществено и подценявано е издишването. Върху него трябва да се съсредоточим. При повечето хора, страдащи от астма или емфизема именно издишването е по-трудно. Затова те прилагат специална техника на изпускане на въздуха със стиснати устни. 

 Фази на дишането

 Дишането има четири фази. Първата естествено е вдишването. След нея идва така нареченото инспираторно плато, когато въздухът е изпълнил докрай белите дробове и чувстваме леко напрежение.

 Третата фаза е издишването, което трябва да продължи противно на повечето мнения два пъти повече от вдишването. И накрая имаме инспираторно плато, когато въздухът е напуснал белите дробове и пулсът ни е най-нисък. 

 Как да дишаме правилно?

 1) Най-сигурният начин е да обърнем внимание на самият процес на дишането с четирите му фази. Целта ви трябва да е да увеличите времето на издишването и експираторното плато. Можете да приложите упражнения за дишане и релаксация и да забавите циклите на дишане до 3 в минута. За вдишването се отделят от 7 до десет секунди (включително експираторното плато), а за издишването (и експираторното плато) - 14 до 20 секунди. 

 2) Почувствайте дишането. Поставете дясната си ръка на корема, а лявата на гръдния кош. Ако дишате по правилния начин, дясната ви ръка трябва да се измества напред, а лявата да стои неподвижно или съвсем леко да се измества. Ако се случва обратното, значи дишате ключично или гръдно, което вечи знаем, че не е добре за имунната ни система. 

3) Правете физически упражнения. Всеки вид спорт или движение укрепва дишането ни. Един от най-добрите варианти е плуването. Ритмичното поемане на въздух при стила "кроул" например подобрява дихателните ни навици и не случайно плувците имат по-голям капацитет на белите си дробове. 

4) Правете дихателни упражнения у дома. Важно е да наблегнем на всмукването на въздуха. За тази цел може да свием юмрука си и да опитаме да дишаме 3-4 пъти през него. Това упражнение се прави по два пъти на ден и се редува с нормално дишане. Другият начин за изпълнението му е да си купим от аптеката стимулиращ спирометър. 

5) Въздишайте. Да, това е много добър начин да се освободим от напрежението и да подобрим начина си на дишане. 

6) Свирете на духов инструмент. Саксофон, флейта, каквото и да изберете, ефектът ще е налице. Ако пък не ви се отдава или нямате време пробвайте да свиркате с уста или да си пеете. 

7) Интересувайте се какви уреди има за коригиране на дишането. Съществува много информация в интернет-пространството (особено, ако ползвате английски), която ще ви насочи към различни устройства, целящи да направят процеса на дишане по-ритмичен и пълноценен. 

 Това е първата от 7-те стъпки към здраве и дълголетие. Очаквайте скоро следваща статия - стъпка 2 здравословно хранене. 

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:01

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics