Влез

Как да се борим с диабета с натурални продукти?

Как да се борим с диабета с натурални продукти? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 diabet-lechenieСнимка: resepmasakanindonesia.info За възникването на захарната болест несъмнено важна роля имат определени наследствени предразположения. Но широкото й разпространение във всички страни, където масово се преяжда с рафинирани продукти, също е неоспоримо. Съвременните проучвания доказват, че това е едно системно заболяване с нарушения на клетъчната обмяна на веществата, на нервите и кръвоносните съдове. Това налага и промяна на акцента в диетичния режим, който се смята за правилен.

В какво се състои тя?

- Популярните все още хранителни препоръки за повече месна храна на трапезата определено търпят провал, с оглед нарастването на честотата на дегеративните сърдечно-съдови, бъбречни, очни и неврологични усложнения, към които диабетът предразполага. - Здравен Справочник – всичко за здравето на едно място!

- Рафинираната захар и изделията от бяло брашно са поначало вредни и са нежелателни не само за диабетиците, но и за всички останали хора. Необходимо е психологичният комплекс, особено чест у младите диабетици, които биха искали да се хранят като другите, да избледнее на фона на все по-масовото осмисляне на основните истини в диетологията.

- Пестеливата консумация на сурови ядки и семена, маслини, растителни масла, бобови храни и млечни продукти напълно покрива нуждите от протеини и мазнини, а ако се консумира месо, то да не бъде тлъсто.

- Зеленчуците и техните сокове (от зеле, зелен фасул, топинамбур, спанак, целина и др.) са особено подходящи при диабета, тъй като противодействат на киселинните кризи (ацидоза) и значително намаляват кръвната захар.

- Плодовете не са забранени, както някои погрешно се опасяват. Само най-сладките (грозде, фурми и банани и др.) би следвало да се ограничават. Панкреасът се претоварва от резки скокове в кръвнозахарното ниво – включително консумация на сушени плодове и мед, - но дори и тези продукти биха могли да се включват в минимални количества и в разредена форма, по-специално при лек диабет или при предозиране на антидиабетични препарати със спадане нивото на кръвната захар (хипогликемия).

- Билковите извлеци (от бобови шушулки, жаблек, боровинкови и черничеви листа, глухарче, коприва и др.) са ефикасни при начална захарна болест.

- Физическите упражнения също могат да спомогнат за компенсиране на състоянието. И тук, както и при всяко заболяване, нормализирането на психологическия климат също може да изиграе както предпазна, така и лечебна роля.

Тъй като резките колебания нагоре и надолу на кръвната захар са твърде опасни, всичко, което болният предприема във връзка със заболяването си, особено при т. нар. “лабилен диабет”, трябва да бъде споделено с лекуващия лекар. Редовните лабораторни изследвания са от съществена роля за определяне на степента, в която се повлиява страданието, за да се прецени дали може състоянието да се поддържа само с природни средства, или пък – обичайно в по-напредналите случаи – все пак ще се наложи и постоянна инсулинотерапия.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 09:00

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics