Влез

Да преборим пушенето с медитация

Да преборим пушенето с медитация - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 stop-smokingОбичам да пуша, ли? / Снимка:www.bodyandsoul.com.au Д-р Цветанка Янакиева отново ми е на гости, за да ни разкаже този път за алтернативните методи за преодоляване на зависимостта към цигарите. Много силни характери не могат да се справят с нея, а ключът към разрешаването на проблемите ни е в нашето подсъзнание и в методите за борба със стреса. 

 Медитацията заставя по-малко да пушат даже тези, които нямат намерение да се отказват - те просто не допушват цигарите си до края. Пет часови сеанси при психолога в продължение на две седмици са позволили на доброволците незабелязано и за себе си със 60% да намалят броя на изпушените цигари.

 Това че медитацията помага да се избавим от наркотична, алкохолна и тютюнева зависимост не е новост. Тя от хилядолетия широко се практикува в Япония, Китай, Индия и други страни на Изтока. Но до сега нейната връзка с пушенето се е потвърждавала само косвено: тя има потенциална възможност да снижава стреса и да влияе на свързаните с него структурни и функционални изменения в мозъка.

 С една група доброволци в течение на две седмици провеждали сеанси медитация по пет часа дневно, втора група е провеждала толкова сеанси по обща медитация и трета контролна група е участвала само в тестуването.

 meditation-smokingСпрете пушенето с медитация / Снимка: osanka.in.uaСпрете пушенето с медитация / Снимка: osanka.in.uaСъществуват много форми на медитация. За най-традиционната - будистката, отдавна е въведено и научно название - интегративен тренинг на тялото и мозъка (IBMT).

 Преди и след сеансите с тренинг и обща релаксация на доброволците е изследвано съдържанието на въглероден диоксид в издишвания въздух. Това служи за обективна мярка както за количеството на изпития алкохол, така и за количеството на изпушения тютюн. Тестовете преди сеансите, веднага след тях и след две седмици показали, че изследваните са снижили съществено (средно със 60%) употребата на тютюн. Това не засяга броя на изпушените цигари – можеш да я изпушиш до филтъра, а може да я хвърлиш след 2-3 дръпвания. За това до тестовете много от доброволците не подозирали, че са почнали да пушат по-малко. У участниците в контролната група никакви изменения не е имало.

 За да се разбере какви области на мозъка реагират на тренинга е използвана функционална магнитно-резонансна томография. Предварителните изследвания показали отслабена активност на някои участъци на мозъка, в сравнение с контролна група от непушещи, свидетелстваща за нарушения на самоконтрола. След две седмици сеанси с тренинг тяхната активност се е възстановила, а в контролната група е останала на същото ниво.

 Главният извод е, че медитацията Интегративен тренинг на тялото и мозъка не само снижава стреса, но и усилва самоконтрола. Това е помогнало на хората, нямащи намерение да се отказват от пушенето, ако не да забравят за него, поне съществено да го ограничат. За сега не се знае колко дълго ще продължи ефекта със снижаване на пушенето. Междувременно ако нямате време за продължителните сеанси на медитация, мозъчната стимулация ще ви помогне в борбата срещу стреса. 

 Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за мозъчна стимулация . Повече информация можете да откриете тук.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 08:58

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics