Влез

Вредно или полезно е кафето?

Вредно или полезно е кафето? - 4.0 out of 5 based on 2 votes

 Polzi-vredi-kafeВредно или полезно е кафето? / Снимка: www.sxc.hu Обработка: Теодора Д.Д-р Цветанка Янакиева отново е подготвила специално за читателите на Здравдух.ком много качествен материал за ползите и вредите от най-употребяванета в цял свят напитка след водата - кафето. /Аз също публикувах статия по тази тема преди време. Припомнете си я тук. Ако искате да се включите с ваша публикация в сайта вижте повече за рубриката стани автор. /

 Вече няколко столетия човечеството употребява кафе. През това време в обществото са битували най-различни мнения за неговото действие - от пълно отричане до обявяването му за панацея. Разбира се, истината е някъде по средата.

 Научните изследвания са открили доста полезни неща за него. Поради съдържанието на полифеноли кафето е добър естествен антиоксидант, който защитава клетките от активните окислителни радикали. Употребата му заедно със захар и растителна сметана намалява антиоксидантното му действие. 

 Защо е полезно?

 Освен познатият ни кофеин кафееното зърно съдържа още никотинова киселина, калий, калций, натрий, желязо, сяра, фосфор, азот, магнезий, хлор, осем витамина от група В, ценни органични киселини: ябълчна, лимонена, оцетна, кафеена, хлорогенова; кафеол и кафестрол.

 Едно кафе всеки ден укрепва хематоенцефалната бариера/ ХЕБ/, която защитава мозъка от проникване на вредни субстанции от кръвта. Защитава мозъка от вредното действие на холестерола /при повишена концентрация на холестерол в кръвта се повишава проницаемостта на ХЕБ/.

 В умерени дози кафето тонизира организма, подобрява реакциите, повишава физическата активност, възбудимостта на мозъка, физическата и умствена работоспособност, логическото мислене, възбужда дихателния център, намалява умората и сънливостта, подобрява паметта. Благоприятно влияе върху психическото здраве на човека като повишава устойчивостта към стрес, апатия, депресивни състояния и даже намалява стремежа към самоубийство. Профилактиката на Болестта на Алцхаймер или на Паркинсон изисква дози доста по- големи от умерените.

 Върху повечето органи и системи кафето влияе добре в разумни дози. Доказано е, че то усилва сърдечната дейност, възбужда съдодвигателния център, повишава пулса. Повишава артериалното налягане кратковременно и незначително. Положително влияе върху основната обмяна и имунната функция, подобрява работата на бъбреците и кръвоснабдяването на органите. Снижава вероятността от рак на яйчниците, черния дроб, задстомашната жлеза, дебелото черво, намалява риска от фиброза на черния дроб. Благоприятно влияе върху мъжката репродуктивна функция увеличавайки подвижността на сперматозоидите.

 Коя е позволената граница?

 Всички споменати ползи кафето има, когато се консумира в разумни количества. Мярката е три до четири чашки кафе на ден. Средно в една чаша кафе се съдържа 80мг кофеин.

 Надхвърлянето на посочената доза води повече до негативни ефекти, отколкото ползи. Излишъкът от кофеин предизвиква треперене, изпотяване, силно сърцебиене с учестен пулс, безсъние, възможен е пристъп на мигрена, повишава вътреочното налягане и възможността за възникване на глаукома. При по- продължително прекаляване с кафето- пет-шест чаши дневно, въздействието върху сърдечно-съдовата система е вече отрицателно.

 По последни данни съставката на кафето кафестрол повишава нивото на холестерол в кръвта с всички произтичащи негативни ефекти от това- възможност за появата на исхемична болест на сърцето и други сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

 Кафето има диуретичен ефект и обезводнява организма, като същевременно способства за притъпяване на чувството за жажда. Ето защо любителите на кафе трябва да пият повече вода/ по една чаша вода на чаша кафе/, особено ако то се съчетава с алкохол.

 Съдържащият се в кафето кофеин и хлорогеновата киселина повишават киселинността на стомашния сок, най-много разтворимото кафе. Боледуващите от гастрит, стомашна язва, гастроезофагеален рефлукс трябва да внимават с него и да не го консумират на гладно.

 Установено е, че кафето препятства усвояването и повишава отделянето на калций, магнезий, натрий и други микроелементи. Това засяга повече жените. Ако пият повече от четири чаши на ден вероятността да развият остеопороза след менопаузата или в старческа възраст е много голяма.

 Кафето, както всички вещества влияещи върху нервната система предизвиква привикване. Но то няма всички характеристики на зависимост и сравнително лесно може за бъде преодоляно.

 Как да го приготвяме?

 Някои от рисковете на кафето са свързани по-скоро с методите на приготвяне. Кафе еспресо или кафе по турски запазват напълно веществата, които повишават холестерола. Те се отделят при филтрацията при производството на разтворимо кафе или при приготвяне в кафеварка. Някои мислят, че безкофеиновото кафе ги избавя от всички рискове. Но при отделянето на кофеина от кафеените зърна се използват сложни технологии с приложение на химични вещества, които могат да нанесат вреда на здравето доста по-голяма от отделения кофеин.

 Както много неща кафето може да бъде и удоволствие, и лекарство, и причинител на неприятни емоции. Всичко е в умереността. За да бъде само източник на удоволствие и здраве, не губете мярката!

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване без глад. Повече информация можете да откриете тук.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:45

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics