Влез

Психология на заболяването анорексия - лично мнение /част 3/

Психология на заболяването анорексия - лично мнение /част 3/ - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 anorexia-nevrozaПоради големия интерес към материалите за коварното заболяване анорексия, публикувам вече 3-та гост авторска статия по темата. Мисля, че всеки от нас трябва да помисли с какво може да помогне, за да избегнем разпространяването на тази болест сред младите навлизащи в живота хора. Вярвам, че дори повече информация от първа ръка може да е много ценна и да допринесе да се разпознае и осуети на време жестокото хранително разстройство. Долната статия, която силно ме развълнува, е от Вера Накова и предава личното й отношение към болестта анорексия. /Станете автор в блога и вие/

 АНОРЕКСИЯТА - е НАЙ-голямият бунт срещу самия СЕБЕ СИ! Има безброй причини в Човешкия Живот, които магат да те тластнат да тръгнеш по тази пътека. Но какво може да е твоето оправдание, за  да .......... нараняваш своето тяло, своята душа и своите близки до безкрайност ..... докато си отидеш .... или се измъкнеш от лапите на смъртта?!

 Голяма ВИНА имат хората от модната индустрия, те са ДЛЪЖНИЦИ на обществото!!! Модните подиуми, блясъка на прожекторите, кокаиновите вечери с безкрайни пянски оргии - ТОЗИ "бляскав" живот смазва психиката на току-що порасналите момиченца и ги тласка към нищото .... към бездната. Свидетели сме на много известни модни имена, които вече не са между живите, но ние трябва да помним тези имена - не трябва обществото да бъде късопаметно.

 Модните гиганти години наред нехаеха, защото човешкият живот ..........колко да струва........няма празно място в кръговрата на живота ....... веднага идва друго дете, което попълва празното място в редицата. Болката остава само за най-близките. Ако става въпрос за по-известно лице вестникарската индустрия евентуално споменава нещо и така за няколко дни споменът избледнява за случилата се трагедия. НИЕ - ОБЩЕСТВОТО всички допускаме това и да се случва и МЪЛЧИМ ....... защото може би смятаме, че това не ни засяга, свили сме се в своята "черупка" и по-далече от носа си не виждаме!

 Друга страшна причина е: бунтът на тинейджъра. Защо тази болест най-често засяга момичетата.... ами, защото те са изключително чувствителни, нежни и раними души. Момичето - тинейджър започва да се бунтува първо срещу родителите си, срещу приятелите, улицата и най-вече срещу СЕБЕ СИ! В този толкова деликатен момент от съзряването, според мен, като майка на три деца най-важният момент е да не се скъса нишката на Доверието между родителя и детето.

 Чувствата и на двете страни в този период са изключително изострени и раними, бунтът на подрастващия и страховете на родителя се обединяват в едно "кълбо", и ако не се овладеят много често нещата излизат извън контрол! По никакъв начин не пренебрегвам значението на бащата в живота на децата, но като че ли точно в този човешки период от съзряването майката трябва да има повече "сензорни лампички" и да умее да улавя всяка и най-малка и незначителна промяна в поведението на дъщеря си. Трябва да застане с разперени криле над детето си, но нежно и деликатно... ненатрапчиво и не досадно така, че самото дете да не смята, че е постоянно следено и наблюдавано.

 Ако нишката на взаимоотношенията остане здрава и стабилна, то тогава има голяма вероятност тази страшна и коварна болест да бъде далеч от Вашето семейно огнище! Но ..... БДИТЕЛНОСТТА трябва да съществува, защото в този свят НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН - и няма никакво значение дали си богат или беден, космически инженер или помощник по хигиена, с три висши или основно образование - преди ВСИЧКИ тези неща ние сме хора и не тябва да забравяме, че ДЕЦАТА НИ не са само част от бизнеса, кариерата, материалните благополучия, статистика за раждаемост, а СА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА - ТЕ СА ОСНОВАТА НА НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ и са единственото, което НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕНЕБРЕГНЕМ И ЗА КОИТО ВИНАГИ трябва да имаме време без значение от житейските ни борби и социалния статус в обществото!!!

Вижте още част 1 и 2 на темата за анорексията.

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 08:56

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics