Влез

Какво е анорексия? - част 2

Какво е анорексия? - част 2 - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 anorexia-nevrozaПреди време публукувах гост-авторска статия на Дидо Николов за заболяването анорексия невроза. Към този материал определено имаше интерес, а и след като пиша за отслабване и диети мисля, че е необходимо да споделя и информация относно опасностите, свързани със спазването на строги диетични режими.

 Затова реших да пусна продължение по темата за въпросното коварно заболяване. За рубриката стани автор Вера Накова ми изпрати много качествен материал, който можете да прочетете по-долу:

 Анорексията е болест, която поразява човешкото мислене и възприятие. Анорексия невроза е разстройство на храненето, породено от психическо разстройство, при което болният ограничава количеството на храната, която поема. Това води до постепенно гладуване и в последствие до неспособността на заболелият човек да поддържа минимално здравословно тегло, съответстващо на възрастта и височината.

 Хората с анорексия изпитват силен страх от наддаване на тегло, дори когато са много слаби, защото вървейки по пътечката на болестта тяхният мироглед е злокобно пречупен от психиката и реалната преценка се загубва.

 Много от болните от анорексия невроза възприемат себе си като затлъстели, въпреки че са прегладнели и видимо недохранени и или загубват желанието за ядене даже на доскоро любими храни. Храненето, храната и контрола на теглото стават фикс идея.

 Според някои проучвания, болните от анорексия невроза са изложени на 10 пъти по висок риск от смърт в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Най-честите причини, които водят до летален изход са сърдечният арест, електролитните нарушения и дехидратацията. Възможно е и извършването на самоубийство, защото те са в една тежка почти постоянна депресия.

 От анорексия невроза заболяват 8 до 13 човека на 100 000 популация годишно. Заболяването засяга предимно млади жени в юношеска възраст, като между 15 и 19 годишна възраст се проявяват 40% от всички случаи. Приблизително 90% от хората с анорексия са жени.

 Причини: Според мен никой специалист не може да даде точни и категорични причини за развитието на това коварно и страшно заболяване, защото никой не знае как даден човек преживява и възприема различни житейски фактори и никой не може да гарантира, че той е застрахован това да не му се случи. Просто в някякъв момент болестта почти незабелижимо и неусетно се настанява в живота на човека, започва да се просмуква с '' пипалата '' си в мозъка и тогава поразява със своята разрушителна мощ.

 Борбата е безжалостна и жестока! Мъката на близките,който се борят да върнат човека към живота е безгранична, тяхната борба е достойна за роман, а страхът ако са успели да спасят своят близък остава почти за цял живот!!! Дано Господ ни опази от това страшно и коварно заболяване!

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 08:56

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics