Влез

Вредно или полезно е дъвченето на дъвка?

Вредно или полезно е дъвченето на дъвка? - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 dyvkaВероятно на част от читателите това заглавие може да се стори доста странно. Свикнали сме да възприемаме дъвките като неутрален продукт - нали все пак не ги храносмиламе, а ги изхвърляме след известно време. Има обаче все повече теории в подкрепа и на двете тези, а именно, че дъвченето на дъвка може да е и полезно и вредно.

 Прочетох доста по въпроса и искам да споделя всички за и против, на които се натъкнах, за да ви помогна да вземете решение за себе си.

  Естествено ще започна с отрицателните страни на темата, за да мога да завърша позитивно:

  1) Дъвченето на дъвка може да ни навреди, понеже някой марки съдържат оцветители и химични съединения, който трудно се изхвърлят от организма. Дори моя позната отслабна след като спря да дъвче дъвка - направи си вега-тест, който показа, че не й понася една от съставките й. Това действително намали теглото й.

  2) Дъвките, съдържащи захар или изкуствени подсладители като аспартама, могат да доведат до допълнително увеличаване на теглото, поради излишните калории, които поемаме с тях. Освен това може да е причина за възникването на кариеси.

  3) Ако прекаляваме с ментовите дъвки, това може да увеличи апетита ни и желанието ни за сладки храни. Ментата променя и вкусовите ни рецептори към зеленчуците и те ни се струват леко горчиви. /Според изследване на университета в Бъфало/;

  4)  Дъвченето на дъвка натоварва челюстта и темпоро-мандибуларните стави. Това може да доведе до болезнени състояния и здравословни проблеми.

  5) Прекаленото слюнкоотделяне при дъвчене на дъвка не дава възможност на стомашно-чревния тракт да си отпочине. Преглъщането на слюнката постоянно стимулира дейността му и отделянето на ферменти без това да се налага.

  6) Въпреки, че има изследвания, че дъвката подобрява концентрацията, се счита, че тя намалява краткосрочната памет.

  7) Дъвченето на дъвка може да е много неприятен навик, счита се за непредставително и неуважително в определени ситуации. 

  Видяхте колко много против има дъвченето на дъвки, а сега да видим всички доводи "за":

  1) Дъвките без захар и с по-малко химически добавки имат своите здравословни преимущества. Слюнката, която се отделя при дъвченето е богата на ензими и може да подпомогне работата на стомаха и храносмилането. Трябва, разбира се, да не прекалявеме, защото иначе може да се получи негативния ефект от точка 5) по-горе.

  2) Счита се, че дъвченето на дъвка повишава концентрацията, понеже движението на челюстите води до по-добро кръвоснабдяване на мозъка. По този начин до него достига и повече кислород.

  Освен това е доказано, че сме най-продуктивни, когато правим нещо под определен ритъм. Например по-лесно ни е да спортуваме, когато слушаме музика. По същия начин повтарянето на едно и също действие като дъвченето ни създава чувство за ритмичност и се отразява ползотворно на концентрацията ни. Дори може да помогне на изморените шифьори да не заспят на волана. 

  3) Вярно е, че ментовите дъвки могат да увеличат апетита за сладко, както вече споменахме. Но има и нещо друго - от малки сме свикнали, че след измиване на зъбите с ментова паста, спираме да ядем. Така че на повечето от нас ментата ни действа като сигнал за засищане. Поне при мен със сигурност е така. Да не говорим, че ако ни прилошава при пътуване, това е един от най-подходящите начини за освежаване.

  4) Според някои изследвания дъвченето на дъвка води до изгаряне на допълнителни 50-тина калории, което е добре за фигурата ни. Колкото и да е незначително - все пак е нещо.

  5) Дъвките са идеалният вариант за освежаване на дъха, но от тях има и още ползи. Обилното слюнкоотделяне при дъвченето на дъвка (без захар) действа против натрупването на вредни бактерии и образуването на кариеси, зъбен камък и парадонтит. Освен това по този начин се намалява и киселинността в устата и хранопровода, което е характерно за ГЕРБ (гастро-езофагиална рефлуксна болест).

  6) Има дъвки с различни полезни добавки - например мед, прополис, билки, който имат здравословен ефект. Разработва се и дъвка за диабетици, чрез която инсулинът се усвоява благодарение на ензимите в слюнката. 

  7) Въпреки че понякога да дъвчеш дъвка е невъзпитано, друг път то може да символизира освободена натура, чаровен непукизъм или непокорство и да предизвика симпатиите на околните. Така че - всичко според обстоятелствата.

  Както виждате не всичко е само вредно или само полезно. Винаги има вариации по темата и от основно значение е качеството на самия продукт - дали съдържа химия, оцветители и подсладители или напротив. Важно е и колко често и по колко време дъвчем дъвка - дали прекаляваме и сме пристрастени или сме по-умерени. 

  Надявам се статията да ви е била интересна. Можете да видите още статии "за и против" тук.

    Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

   Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:31

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics