Влез

За и против кафето

За и против кафето - 4.3 out of 5 based on 6 votes

Polzi-vredi-kafeСнимки: www.sxc.hu / обработка: Теодара Д.Ако попитате повечето хора вредно или полезно е кафето, ще получите най-разнообразни отговори. Някои убедено ще твърдят, че според последните изследвания, то е много здравословно, а други ще са на мнение, че с консумацията му изключително много трябва да се внимава. Прочетох редица статии по темата и реших да обобщя всички за и против, които успях да намеря. Ще започна с негативната гледна точка, за да оставя хубавото за накрая.

  Какво казват поддръжници на тезата, че ароматната напитка може да ни навреди:

 - Кофеинът в кафето има свойството да потиска аденозина, които ни помага да отпуснем нервното напрежение и ни прави сънливи. Едновременно с това се задейства отделянето на повече адреналин - наричан хормон на стреса. Той стимулира мозъчната дейност, но и силно ни напряга. След като отмине действието на кофеина, ние ставаме двойно по-отпуснати и неработоспособни. Тези процеси водят до пристрастяване към черната напитка;

  - Доказано е, че кафето е противопоказно за употреба от хора със сърдечно съдови проблеми, високо кръвно налягане и нервни състояния. Не е препоръчително и при бременност, защото може да увеличи риска от аборт;

  - В редица изследвания кафето се сочи като основен виновник за намаляване на костната плътност. Кофеинът в него има свойството да се свързва с калция в костите, като по този начин може да благоприятства развитието на остеопороза;

  - Кафето може да предизвика гастроезофагеална болест /ГЕРБ/, тъй като отпуска долния езофагеален сфинктер и предизвиква надигането на солна киселина от стомаха. Освен това свойството му да превръща средата в киселинна, се свързва с развитието на ракови заболявания;

  - Кафето, консумирано на гладно, е изключително вредно за стомаха. То има и свойството да покачва инсулина, което се свързва с процесите на пълнеене и с инсулиновата резистентност.

  - Черната напитка може да ни накара да се дехидратираме, поради диуретичното действие на кофеина в нея.

  - Често кафето се консумира с мляко и захар, което го превръща в калорийна бомба. Тези непредвидени калории са причина за неусетно покачване на теглото и на лошия холестерол, който може да доведе до сърдечно-съдови проблеми.

  Сега да видим гледната точка на оптимистите, които са на мнение, че кафето е изцяло полезно за нас:

 - Кофеинът в кафето е мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене и има антитуморно действие. За тези негови свойства говорят редица изследвания, доказващи че любителите му страдат по рядко от рак на черния дроб, на стомаха, на гърдата, на яйчниците и др.

 - Има изследвания, които сочат, че средната продължителност на живота е по-голяма при хората, пиещи редовно ароматната напитка. Те също така страдали по-рядко от Диабет тип 2, Паркинсон, Алцхаймер и деменция. 

 - Твърди се, че кафето помага и за намаляване на лошия холестерол и прочистване на кръвоносните съдове.

 - Черната напитка има диуретичен ефект. Това е полезно за премахване на токсините и облекчаване работата на черния дроб. Просто трябва да пием повече вода заедно с него.

 - Кофеинът, потискайки аденозина, стимулира производството на адреналин, допамин и серотонин. Както знаем, последните два хормона са свързани с центъра на удоволствието в мозъка и ни карат да се чувстваме щастливи. Това намалява напрежението и болката и ни прави по-общителни и работоспособни.

 - Освен кофеинът, който присъства и в други продукти, кафето съдържа и допълнително антиоксиданти - хлорогенна киселина и меланоидини. Това го превръща в наистина полезна напитка, която ни помага да се преборим с вредните окислителни процеси в организма, които могат да увредят тъканите ни. Затова всички негативни въздействия от кофеина могат да се премахнат, като пием безкофеиново кафе. Така ще избегнем вредите и ще се възполваме от достойнствата на ароматната напитка. А можем да приемаме и хранителна добавка с кофеин.

  Виждате колко много за и против има за абсолютно всеки продукт. На всичкото отгоре постоянно излизат нови факти по темата кои от кои по-достоверни, подкрепени с научни изследвания, които наклоняват везните ту в едната, ту в другата посока. 

  Има изследвания, които сочат, че кафето е полезно за хора с определен генотип, а е по-скоро вредно за други. Вероятно всеки би могъл за себе си да почувства дали ароматната напитка му действа добре или - не. При повечето здрави хора умерената консумация до 2 чаши кафе на ден има по-скоро положителен ефект. Кара ни да се чувстваме добре, но е важно да спазваме някои прости правила. Например да не го пием на гладно, да не прекаляваме със захарта и сметаната и да приемаме повече вода след консумацията му. 

 За мен истината за ползите и вредите от кафето е посредата и се крие в способността ни да сме умерени и да се вслушваме в интуицията си.

Вижте още моята лична история "Как успях да отслабна?"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:12

2 коментари

  • Теодора Дончева
    Теодора Дончева Понеделник, 04 Февруари 2013 20:51 Връзка на коментара

    Да, кафето е полезно при умерена употреба, както впрочем и всичко останало. Прекаляването дори с най-здравословните храни може да се окаже вредно понякога. Аз също съм любител на майсторски приготвеното кафе.

  • Personal blog of Adnan Rasim
    Personal blog of Adnan Rasim Понеделник, 04 Февруари 2013 18:37 Връзка на коментара

    Много интересна статия за любимата ни напитка. Аз пия 2-3 макс. на ден. Кафето е полезно, но тази от машинките по улицата направо е боя, нищо друго.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics