Влез

Бъдете здрави! Узнайте как!

Бъдете здрави! Узнайте как! - 5.0 out of 5 based on 7 votes

 
  ultra-prevenciaКнигата, която разбива митовете на съвременната медицина / Ултра-превенция
Интересно как повечето от нас не знаят елементарни неща за собственото си здраве и за това какво се случва с телата ни, когато ядем определен тип храна или си създадаваме вреден навик. Странно е също, че при толкова информация, хората все още са подвластни на митовете на съвременната медицина.  

  Вярват, че всичко зависи само от гените им, а не от начина на живот и че не е в техните ръце да се предпазят от болести. А ако се случи да боледуват си мислят, че докторът знае най-добре какво да ги посъвeтва и ще им даде вълшебното хапче, от което ще се оправят. Сякаш са деца, от които нищо не зависи и някой друг трябва да взема решенията вместо тях. С такова поведение не се постига нищо в живота - нито здраве, нито щастие, нито пари и успех.

  Искам да ви представя една различна гледна точка на двама лекари, които дълги години практикуват традиционна медицина. През голяма част от живота си те работят здраво, вземат нощни дежурства до изтощение и изгубват контрола върху собственото си здраве. Този порочен кръг се прекъсва, когато те се обръщат към холистичния подход в медицината. Той включва не съсредоточаване само в една тясна област, а свързване на цялостната картина на всички процеси в организма

  В книгата си Ултра-превенция д-р Марк Хейман и д-р Марк Липонис разбиват митовете на съвременната медицина и ясно и достъпно показват пътя към по-добро здраве. 

  Двамата лекари са излекували хиляди хора и дават примери и решения за отстраняване на всяко едно заболяване. Подходът им се основава на задълбочени изследвания на всяка една система в организма.

  Те вярват, че традиционните медици на обръщат достатъчно внимание на факта, че много често пациентите им имат рискови изследвания, близки до горната граница на допустимото, за което трябва да се вземат навременни мерки. Не може да не сипвате масло в двигателя на колата си и да я закарате на ремонт, след като вече е счупена.  

  За доброто здраве най-важна е профилактиката, както и бързата реакция, когато тялото дава сигнали за отклонения от нормалното състояние.

   В книгата подробно са обяснени основните процеси в организма, които могат да доведат до болестни състояния. Те са обобщени като 5-те сили на болесттаот които ако успеем да се предпазим , ще се радваме на цветущо здраве. Кой са те?
 

  1) Първата е недохранване или утайка. В случая под недохранване не се разбира ниско-калорично недохранване, като при гладуващи сомалийчета с подути коремчета. Става въпрос за свръхконсуматорско недохранване при затлъстели хора. Има се предвид, че масово се приема храна, която е с висока калорична стойност, но в нея има малко полезни вещества - липсват есенциалните мастни киселини, магнезий, цинк, калций, селен, витамини В-комплекс и антиоксиданти. Причина за утайката може да е и лошото храносмилане, тъй като е необходимо освен да консумираме полезна храна, да успеем да я обработим правилно. Изтъква се и важността на приемането на хранителните добавки.

  2) Увреждане на метаболизма или прегаряне. То се изразява в усещане за отпадналост, постоянно желание за почивка и липса на енергия, която засяга организма на клетъчно ниво. Забавеният метаболизъм може да доведе до множество дисфункции, сред които инсулинова резистентност и загуба на мускулна маса. Важно е телата ни да изгарят ефективно всички калории, които консумираме без да складират мазнини, както и да успеем да предпазим от увреждане енергийните централи на клетката - митохондриите. Авторите на книгата дават и съвети какви изследвания да си направим, за да установим дали имаме качествена обмяна на веществата и как да се преборим с ленивия метаболизъм.

  3) Възпаление или жега. То може да има множество причинители, сред които инфекция, алергия, липса на кислород, свободни радикали, излагане на токсини, стерес и много други. Според авторите тайната на здравето е в баланса на т.нар. цитокини. Те са вестоносците на имунната система, които алармират за наличието на възпаление и помагат за възстановяването на организма. Програмата за ултра-превенция цели поддържане на равновесието на цитокините и предпазването от редица болестни състояния като исхемична болест на сърцето, инсулт, деменция, и др.

  4) Увреждане на системата на пречистване или отпадъци. Телата ни имат свойството да се освобождават от ненужните им вещества неизбежно приемани с храната, както и от други отпадни продукти на метаболитните процеси в организма. Особено тежко е в наши дни състоянието на пречистващите ни системи и органи, понеже съвремието ни обрича да се справяме с пестициди, изкуствени оцветители и овкусители, които неизменно поглъщаме. За отстраняването на отпадните продукти в телата ни, авторите препоръчват приемането на серосъдържащи аминокиселини /намиращи си в зелето, китайското зеле, броколите, брюкселското зеле, карфиола, чесъна и лука/, както и витамини - А, В6, В12, фолиева киселина и минерали - магнезий, селен, цинк, мед и манган.

  5) Оксидативен стрес или ръжда. Както металът се разяжда от ръжда и ябълката се окислява и потъмнява след разрязване, така и в телата ни се случват сходни процеси, когато кислородът влезе в досег с нашите тъкани. Това може да доведе до увреждане на клетките, преждевременно стареене и редица заболявания. Причина за тези процеси са големи, агресивни и нестабилни молекули кислород, наречени свободни радикали. Те са продукт на произвеждането на енергия в клетката и трябва да бъдат неутрализирани, чрез приема на антиоксиданти /витамини А , Е и С, селен и др./. Авторите препоръчват ограничаването на бялата напаст - бяло брашно и захар, както и консумирането на пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнест хляб.

 В някоя от следващите статии ще разкажа накратко и за 6-седмичната програма за ултра-превенция, която цели да ни помогне да надвием изброените 5 сили на болестта.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:40

2 коментари

  • Теодора Дончева
    Теодора Дончева Вторник, 10 Април 2012 21:56 Връзка на коментара

    Мими :), Добре дошла в коментарите! Книгата е насочена изключително срещу фармакологичната индустрия и критикува големите лаборатории. Авторите препоръчват изследвания да се правят само в независими такива. В следващата статия ще напиша още за 6-седмичната система за Ултра-превенция!

  • Мими
    Мими Вторник, 10 Април 2012 12:14 Връзка на коментара

    Благодаря за конспектираната книжка. Забавно ми беше да прочета статийката. Уви предложенията за хранителни добавки и антиоксиданти винаги остават да звучат като маркетингова мантра въпреки всичко останало. Както и откритите реклами на банките и тези, скритите, ме карат да се замисля за добронамерените им предложения.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics