Влез

За и против млечните продукти

За и против млечните продукти - 5.0 out of 5 based on 8 votes

   
mlechni-produktiЗа и против млечните продукти /Снимка: www.freepik.com  Предполагам, че голям процент от хората вярват, че млякото и млечните продукти са една от най-полезните храни. В това ни убеждават от малки, това е становището на експертите от Световната здравна организация, а и постоянно излизат статии на тази тема. От друга страна има все повече дискусии, които подлагат на съмнение тези твърдения. С тази статия имам за цел да резюмирам всички факти за и против консумацията на млечни продукти. 

 Ето какво казват поддръжниците на тази теза:

 - Млякото съдържа ценен белтък, лесно усвоим от организма. То е най-добрата храна за кърмачетата.Освен това се препоръчва консумирането му до дълбока старост. Голяма част от столетниците приемат кисело мляко.

 - То е източник на лесноусвоима форма на калции, помага за изграждането на костите и зъбите и предпазва от остеопороза.

 - Млякото съдържа изключително полезни минерални вещества, като фосфор и магнезии. Магнезият например помага при стрес, безпокойство, депресия и безсъние

 - То съдържа витамините А, D, В2 и В12, които имат благотворно влияние върху организма.

 - Млякото съдържа млечнокисели бактерии /като lactobacillus bulgaricus/. Те спадат към полезните за чревната флора пробиотици. Подобряват работата на храносмилателния тракт и спомагат за повишаване на имунитета.

 - Нискомасленото мляко помага за намаляване на теглото, тъй като съдържа калции, който способства за редуциране на мазнините.

 Каква е обаче другата гледна точка, която напоследък добива все повече популярност?

 - Въпреки, че млякото съдържа калций, той не може да бъде усвоен от организма, нещо повече - белтъците, които съдържа имат свойството да изтеглят калция от костите ни. Това го превръща в една от забранените храни за страдащите от остеопороза /поддръжник на тази теза е д-р Емилова/

 - Млякото съдържа голямо количество наситени мазнини, които увеличават лошия холестерол. Така че прекомерната му консумация може да доведе до затлъстяване и сърдечни проблеми. От друга страна при нискомаслените млека делът на въглехидратите е по-висок и затова славата им на диетична храна не е оправдана.

 - млеката, които консумираме съдържат много вредни вещества като хормони, стероиди и антибиотици, с които се третират животните, за да не боледуват и да дават повече мляко. Освен това в млечните продукти се добавят консерванти, нишестета и др. "подобрители". Те не съдържат в състава си и полезните млечно кисели бактерии, понеже те се отстраняват, за да се удължи срока им на годност.

 - млякото, както и всички други животински продукти, променя средата в киселинна, а по-алкалната среда е истински полезната за организма /разбира се трябва да има баланс между двете/.

 - всички полезни съставки в млякото изчезват след процесите на пастьоризиране и хомогенизиране.

 - единственото мляко, което може да бъде полезно за хората е не това от други животни, а собственото майчино мляко. Никой бозайник не отива да суче от друг /б.а. макар че аз съм виждала веднъж такъв феномен/.

  Каква е истината?

  Според мен истината е, че за разлика от прясното, киселото мляко под формата на чист био продукт несъмнено има своите ползи и е доказано, че е част от менюто на дълголетниците. Неговата белтъчна молекула е по-лесно усвоима, защото е пресечена от пробиотичните бактерии. Разбира се има хора, които задължително трябва да избягват консумацията на млечни продукти - алергичните, болните от остеопороза и страдащите от лактозна непоносимост.

 Освен това с никоя храна не бива да се прекалява, тъй като разнообразното и балансирано хранене е в основата на доброто здраве.

А вие на коя теза симпатизирате?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 08:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics